Vladimir Putin
Tanjug/AP
Vladimir Putin, Foto: Tanjug/AP

Ruska svemirska agencija objavila je snimak iz kosmosa ekološke katastrofe koja se dogodila u Noriljsku, kada se iz jednog rezervoara u termoelektrani broj tri Noriljsko-Tajmirske energetske kompanije izlilo dizel gorivo.

Na snimcima se dobro vidi zagađenje reke Ambarna u blizini jezera Pjasino, kao i teritorija celokupne termoelektrane.

Stručnjaci su utvrdili da je ukupno zagađeno skoro 200.000 kvadratnih kilometara teritorije, što je skoro sedam puta više nego što zauzima sam grad Noriljsk.

Prethodno su iz ruske državne agencije za zaštitu životne sredine "Rosprirodnadzor" rekli da metoda spaljivanja energenata neće biti korišćena prilikom likvidiranja ove katastrofe.

Pored toga, navedeno je da bi jedna od metoda mogla biti sakupljanje zagađenih voda, smeštanje u posebne rezervoare, a potom izbacivanje čiste vode nazad u prirodu.

Kada je reč o zemljištu, predlog je da se zagađena zemlja odnese na specijalno mesto gde bi se ona kultivisala, a zatim bi je u tom obliku vratili na teritoriju Noriljska.

Podsetimo, incident se dogodio još prošlog petka u termoelektrani broj tri Noriljsko-Tajmirske energetske kompanije, kada je došlo do dehermatizacije rezervoara sa dizel gorivom, koja je prouzrokovala izlivanje 20.000 tona naftnih derivata u reku. Površina zagađenja iznosila je oko 100.000 kvadratnih metara teritorije.