Ante Pavelić
Profimedia
Ante Pavelić

Profimedia

Ante Pavelić, Foto: Profimedia

Proizvođač vina iz Širokog Brijega, bosanskohercegovačkog grada s većinskim hrvatskim stanovništvom, prodaje vino koje nosi ime Poglavnik, što je titula koju je koristio hrvatski fašistički ustaški vođa Ante Pavelić.

Božo Pinjuh, vlasnik vinarije “Zlatna kapljica” iz Širokog Brijega, kazao je za BIRN da to vino prodaje u Hrvatskoj, ali samo u malim količinama, otprilike 1.000 boca godišnje, i isključivo putem privatnih narudžbi.

Pročitajte još:

 

Na etiketama na ovim bocama nalazi se fotografija Pavelića, odnosno poglavnika, što je titula slična tituli duce u fašističkoj Italiji ili firer u nacističkoj Nemačkoj.

Pinjuh je izjavio da prodaje to vino već 15 godina i da se do sada nije susretao s problemima, iako su hrvatski mediji izveštavali o njegovom proizvodu Poglavnik.

“Ja sam registrovan, imam papire”, rekao je Pinjuh.

U bh. zakonu ne postoji definicija fašističke organizacije, a upotreba fašističkih simbola nije zabranjena u zemlji.

Krajem septembra jedna gošća u restoranu “Bracera“ u hrvatskom priobalnom gradu Malinska požalila se da se tamo prodaju vina Poglavnik.

“Hrana je OK, cene uobičajene, konobari pristojni. Međutim, na vrlo upadljivom mestu u restoranu stoje buteljke vina na kojima piše Poglavnik, a ispod je slika Ante Pavelića”, napisala je gošća restorana Đurđica Čilić u oceni ovog lokala na Google-u.

 

“Sada to pišem ovde, a sledeće što ću napraviti jeste prijava MUP-u i Turističkoj zajednici Opštine Malinska. Može vas biti sram ako ne znate čiju sliku držite u restoranu, a ako znate, onda vas treba zatvoriti”, dodaje Čilić, prenosi Oslobođenje.ba.

Čilić je takođe rekla da je pisala policiji, žaleći se na činjenicu da boce vina Poglavnik predstavljaju kršenje hrvatskog zakona o javnom redu.

Policija je odgovorila da su posetili restoran i da “nije bilo elemenata narušavanja javnog reda i mira”, kazala je Čilić.

Najskuplja kuća u americi

Profimedia

Ilustracija, Foto: Profimedia

Kada ih je kontaktirala Balkanska istraživačka mreža (BIRN), osoblje restorana je odbilo dati komentar.

Između 1941. i 1945. godine Pavelićeva Nezavisna država Hrvatska (NDH) pod ustaškom vlašću usvojila je rasističke zakone u stilu nacista, te je progonila Srbe, Jevreje, Rome i Hrvate antifašiste.

Prema zvaničnoj poimeničnoj listi, 83.145 žrtava tog režima nestalo je u glavnom ustaškom koncentracionom logoru u Jasenovcu.

 

Komentari (1)

zoran72

10.10.2018 18:46

i šta je tu čudno???