Milorad Dodik
Foto: Printskrin
Milorad Dodik

Foto: Printskrin

Milorad Dodik, Foto: Foto: Printskrin

Federacija BiH danas obeležava 28 godina od referenduma o nezavisnosnoj i suverenoj BiH, koji Republika Srpska ne priznaje i kao Dan Republike obeležava 9. januar, koji Sarajevo opsorava.

Srbi su te 1992. bojkotovali referendum u uverenju da je reč o nelegalnim aktivnostima. Nakon održanog referenduma, Bosnu i Hercegovinu su 6. aprila priznale članice tadašnje Evropske zajednice, a dan kasnije Sjedinjene Američke Države. Prva država koja je priznala BiH bila je Bugarska. Nakon proglašenja nezavisnosti, Republika Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. postala i članica OUN.

Istog dana u Sarajevu je na srpskoj svadbi ubijen stari svat, a incident se dogodio ispred Stare crkve na Baščaršiji.

Tada je pripadnik Zelenih beretki Ramiz Delalić zvani Ćelo, pucnjem iz pištolja ubio mladoženjinog oca Nikolu Gardovića, i ranio sveštenika Srpske pravoslvne crkve Radenka Mikovića.

Ovo međuetničko ubistvo se odigralo u atmosferi visokih tenzija usled održavanja referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine i mnogi ga smatraju jednim od povoda za početak radnih sukoba na tom prostoru.

Za ubistvo Nikole Gardovića niko nije odgovarao, a njegov ubica Delalić je ubijen u Sarajevu 27. juna 2007. godine, a kako je saopštila policija, on je stradao u obračunu sarajevvskih kriminalaca.

Pored Ramiza Delalića, za saučesništvo u ubistvu su optuženi Suad Šabović i Taib Torlaković. Taib Torlaković je takođe ubijen u obračunu kriminalaca u Sarajevu, tako da nije prisustvovao suđenju, a Suad Šabović se tokom suđenja nalazio u Italiji i amnestiran je.

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u subotu da Republika Srpska neće slaviti 1. mart - Dan nezavisnosti BiH i da to ne može i neće biti praznik u tom entitetu, jer, kako je rekao, Ustavni sud BiH odlučuje samo šta je u interesu Sarajeva i Bošnjaka.

Pročitajte i: