Mapa  Velike Srbije
promo
Mapa  Velike Srbije

promo

Mapa Velike Srbije, Foto: promo

Naime, Timoti Les, nekadašnji britanski diplomata u Banjaluci, objavio je u uglednom američkom magazinu „Forin afersu“ analizu političke situacije na Balkanu i došao je do zaključka da je vreme za novo prekrajanje granica.

„Zbog podeljenosti Evrope, SAD ponovo mora preuzeti vodeću ulogu i podržati interne fragmentacije multietničkih država po principu kako to zahtevaju manjine. U prvom razdoblju Vašington treba da prihvati ponudu Albanaca za federalizaciju Makedonije i zahtev Hrvatske za uspostavu trećeg entiteta u BiH. U drugom SAD moraju omogućiti da te buduće teritorije ostvare bliske političke i ekonomske veze sa svojim većim susedima uvođenjem dvojnog državljanstva i uspostavljanjem zajedničkih institucija, dok formalno ostaju u sastavu država u kojima su i sada. I u trećem, konačnom razdoblju, treba omogućiti secesiju tih teritorija od postojećih država i spajanje sa matičnim zemljama, možda u početku kao autonomne regije”, naveo je Les.

Kako navodi nekadašnji britanski diplomata, „hrvatski entitet” u BiH će se spojiti s Hrvatskom, Republika Srpska i sever Kosova sa Srbijom, a preševska dolina, zapadna Makedonija i najveći deo Kosova s Albanijom.

- U međuvremenu, Crna Gora, koja može ostati bez albanske enklave, mogla bi ostati nezavisna ili spojiti se sa proširenom Srbijom - piše dalje Les i navodi da bi ovi predlozi mogli šokirati one koji zagovaraju multietničnost, jer je to lepa ideja, ali neostvariva.

Ovakvo rešenje jeste komplikovano, navodi Les i dodaje da će, međutim, odvajanje umesto prisilnog suživota eliminisati rizik od ponovnog sukoba i da SAD moraju da završe posao koji su započele na Balkanu.

BiH najslabija karika u regionu

Timoti Les, bivši šef britanskog konzulata u Banjaluci i direktor agencije „Nova Evropa”, koja se bavi procenom političkog rizika u istočnoj Evropi, smatra da je BiH najslabija država regiona.

Komentari (28)

glupost

22.12.2016 15:20

Ovo bi bio novi rat. Mrznja medju narodima je jos uvek prisutna!

mladen

22.12.2016 16:21

@glupost - Da ali bez rata ne ide a i ovaj bi opet bio dogovoreni rat.Nasi dogovoreni ratovi u buducnosti slusajuci amere i engleze uz njihovu pomoc mogu izcrtati njihove zamisljenje granice.rusija i turska nece biti nemi posmatrac a kada se sve i zavrsi jednog dana opet ce autobuske stanice da lete u nebo jer crne udovice ima da se razmnoze na vek vekova.

Feniks1

22.12.2016 15:35

Englezi nisu u stanju zavesti red i mir kod sebe . Koja velika Srbija kad je bila agresor 90-tih . To bi znacilo da se agresor nagradjuje a zrtva kaznjava . Izbio bi jos veci rat . Srbija ce biti jos manja . A sad moze "autonomna pokrajina sa pravom otcepljenja " kad je u Srpsku koris ? Glup neki englez . Ja sam u osnovnoj skoli znao vise a kad mu otac ostavi koju zemlju , nek ih dijeli i dodaje .

mmne

22.12.2016 16:45

@Feniks1 - a da ti odes malo na vazuh i da popusis jednu....

OOUR

22.12.2016 17:21

@Feniks1 - @mmne ... ili JEDNOG ;-)

Pera Detlic

22.12.2016 15:58

Opet nas lozite sve skupa da ginemo.

XXL

22.12.2016 16:40

Pa skoro su to granice koje je Srbija dobila Londonskim i Berlinskim Ugovorom. Izgleda da se neko pozabavio malo istorijom. Da je '91.g. Srbija sa svojim stvarnim granicama tražila otcepljenje od SFRJ, a ne očuvanju SFRJ tok istorije bio bi drugačiji jer Srbija je ta koja je u vreme raspada JEDINA imala stvarne međunarodno priznate granice kao i Crna Gora Dakle sada se vraćamo u istoriju za 104.g.

Vera

22.12.2016 17:21

@XXL - Od 7veka se zna čije je šta i tada su hrvati najbolje birali i uzeli i od tada srbi kukaju šta nisu bolje birali i bolje uzeli a kukaće zbog toga i do smaka sveta...

Cviko

22.12.2016 16:52

Iz strateških razloga linija zapadnih granica Velike Srbije treba d ide linijom Kopar-Karlobag-Virovitica. Predlog na objavlkjenoj karti uvek pruža mogućnost za !mućkanje".

Crni Đorđe

22.12.2016 17:12

Uf, kako je lepa ova geografska karta.

gacikus

22.12.2016 17:48

Ma kad se englezi dosete, i predloze, Mi se cesemo vec 75 godina

Karlobag

22.12.2016 18:19

Šta bi reko Slobo da dodje u Karlobag na more? NIKO NE SME DA PIJE TU SLANU VODU!

Ana

22.12.2016 18:33

Samo sanjajte...oduvjek ste bili poznati po otimacini tudjeg...tj pokusaju

Zidar

22.12.2016 18:35

Opet znači francuski i britanski Masoni nešto kuhaju....

Ateista

22.12.2016 18:49

Treba da se kaže ko je taj koji je pokrenuo raspad Jugoslavije, tog masonskokomunističkog zla ma da se kaže njegovo ime svim narodima te bivše proklete tvorevine tako da mu po svim republikama dižu spomenike i ulice i trgove i ajrodrome i parkove i gradove sa njegovim imenom… da bude nacionalni heroj i spasitelj i izbavitelj i Mesija...ma sramota da to već nije tako!??

PITANJE

22.12.2016 18:50

Ma kakava Jugoslavija ili EU čoveče!?? Možete li uopšte da zamislite kakvi bi vam sada komentari bili i kakva bi to država i lepota i sreća bila da se ostvarlia Velika srbija od Virovitice do Karlovca i Karlobaga sa POLA jadranske obale i 800 ostrva i toliko luka i turizma...a?

PITANJE

22.12.2016 19:07

Zašto još nigde u Srbiji nije dignut spomenik dr.Franji Tudzmanu šta nije pustio da Oluja odnese sve one srpske civile posložene i ostavljene u kolonama kad im je vojska pobegla sa ratišta i ostavila ih na milost i nemilost a?

Bozana

22.12.2016 20:01

Mi smo narod koji je sistematski eradiciran raznim ratovima i logorima, ai sami smo se ubijali medjusobno i zato smo narod koji umire i odumire. Svet te granice su gluposti kada nema dece. Kada se bude resio problem demografije, granice se prekrajaju same i to bez rata. nema tu dece za takve granice cak ida nam sve to poklanjaju.

MIMA

22.12.2016 21:05

Opet Srbima koska. da se mi bavimo onim što su skuvali pa im je zagorelo pa ajde ti Srbijo ribaj šerpu. Naši ako su glupi progutaće mamac

Braca

22.12.2016 23:14

Sve su to gluposti. Čije će biti ovce od tog će biti i livada i zato ako vam je velika Srbija na srcu, pošlušajte Ršumovića koji nam u očaju reče "jeb..(množite)se srbi".

Era

23.12.2016 05:05

Moze ,ali samo Velika Srbija kao na karti

pavle

23.12.2016 08:03

Lici na anglo-americku provokaciju: navodna velika Srbija, da i komsiluk pojaca nivo pretnji i naoruzavanja. Sve u cilju daljeg zavadjanja vlasti radi. Kako je jos Gandi govorio: "Ako vidite dve neme ribice da se svadjaju na dnu mora, znajte da je u blizini neki Englez!"

црни

23.12.2016 11:29

Коначно и нешто паметно да дође од ових. Ово је нешто за шта се ми боримо преко 300. година. Не разумем вас малодушне људе, који се бавите тривијалијама, да пљујете на ово. Вероватно зато што сте себе довели дотле да се бавите трицама и кучинама, којекаквим фармама, паровима, малдивима, великим братовима, мењањима жена и ко зна чега, да вас због тога и не разумем. Корен већине ратних сукоба и јесте у непостојању етничких граница. Ви имате неколико народа на силу стављених у једну државу, или>

црни

23.12.2016 11:37

Са друге стране имате један исти народ стављен у неколико различитих држава, једне су његове али им није дозвољено да се споје, а у другима је под хегемонијом других народа. Да се разумемо, ово није само проблем Балкана и немојте ни на тренутак да помислите да зато што сам одавде ово заговарам, не, ово је проблем и великог дела Европе, затим читаве Африке, добрих делова Лат. Америке и неких делова Азије. Ова мапа је данас мало претерана, али је у суштини оно што је нама пре 100г обећано>

црни

23.12.2016 11:50

На овој мапи би свакако требало исцртати Муслимански ентитет, осим ако нису изразили експлицитно жељу да хоће са нама, што не верујем, као и делове од Мостара на југозапад који треба да иду Хрватској по жељи њених становника. Овако је ово све јако блиско ономе што је пре 100. година обећано Лондонским споразумом, а што би се сигурно и остварило да Русија није испала из рата. Спора је памет у Енглеза. Сто година да се сете шта је обећано! Ладно :-D

Bubi

23.12.2016 14:11

Velika Srbija je samo prica i maska za veliku Albaniju na cemu NATO radi odavno. Bombardovanje SRJ, unistavanje imfrastrukture i ljudi nije bilo znog ljudskih prava nego zbog secesije Kosova koje treba da se ujedini sa Albanijom. Sad se valjda priprema teren ta zo. Tako ce na Balkanu da bude ravnoteza, 2 sile podjednako jake, jedna pod ametickim i druga pod ruskim uticajem.

Драгомир

24.12.2016 08:10

НЕ ДАЈ БОЖЕ ДА БУДЕ ТА ВЕЛИКА СРБИЈА ЈЕР БИ БОСАНСКИ СРБИ СВЕ УЧИНИЛИ ДА ОНИ ДОМИНИРАЈУ И БУДУ ВЛАСТ!А онда,драги моји србијанци,нека нам је бог у помоћи.Ми најбоље знамо колико народ Србије је пропатио и пати због тих наших сународника.Ојадили су нас пљачком,отимачином и убијањем када су се овде довукли са аустроугарским капларом Титом.За бога и не знају а увелико мисле да се са Србијом уједине без нашег референдума?Ванредним избором је Шешељ враћен у политику. Замењени неки србијански министри

Stojan

24.12.2016 17:05

@Драгомир - Opet provokator! Provokatoru da te obrazujem. Ni jedan srbin iz Ausrougarske nije nikada poslat na Srbiju čak ni oficiri a kamo li vojnici. Oni su slati na italijanski front i Galiciju pod komandom felmaršala Svetozara Borovića gde su bili topovsko meso. To o čemu pričaš su radili hrvati, domobrani. Čak su i neki od njih dezertirali i bežali u takozvani zeleni kadar i kasnije bili priključeni srpskoj vojsci. Za neverovati ali jedan od takvih je bio i vaš Alojz Stepina.