Nikola Petrović Njegoš
Youtube/Printscreen
Nikola Petrović Njegoš

Youtube/Printscreen

Nikola Petrović Njegoš, Foto: Youtube/Printscreen

 

* Princ Nikola Petrović Njegoš je direktni potomak kralja Nikole

* Ima sina Borisa, koji je sledeći u nizu za presto

* Princ Nikola je završio Akademiju lepih umetnosti u Parizu 

Princ Nikola je rođen u Sent Nikolasu u Francuskoj, 1944. godine, od oca Mihaila, vojvode od Grahova i Zete, i majke Ženevjev, rođene Parižanke. Završio je Akademiju lepih umetnosti u Parizu 1970. godine, nakon čega se oženio sa Fransis Navaro, sa kojom ima decu Altinaju i Borisa.

Pročitajte još:

Zemlju svojih predaka, Crnu Goru, prvi put je posetio kao student, kada je obišao Lovćen i dvorac kralja Nikole na Cetinju. Po sopstvenom priznanju, tada nije znao ni reč jezika zemlje kojom je njegova porodica vladala više od 200 godina, pa će u jednom intervjuu priznati da mu je žao što nije počeo da ga uči "u godinama kada se lakše savladava".

Džentlmenski sporazum sa crnogorskim vlastima

Princ Nikola je po zanimanju arhitekta i autor više arhitektonskih projekata u Francuskoj, a u Crnoj Gori je poznat kao utemeljivač i predsednik likovne manifestacije Cetinjski bijenale. Takođe je osnivač fondacije Petović Njegoš, koja se bavi promocijom istorijskih i duhovnih tekovina Crne Gore.

Italijan došao na letovanje, a onda primetio crvene ugrize na nogama! Vlasnik apartmana skrivao GROZNU ISTINU!

AUTOR: Alo/Jutarnji list/V.M. DATUM I VREME: 08.08.2019. 16:47 Nakon što su početkom jula u Zadru jednu turistkinju iz Brazila izgrizle stenice, novi slučaj se pojavio južnije na obali - u Tučepima.

U političkom smislu je najviše prepoznat kao neko ko se zalagao za nezavisnost Crne Gore na referendumu 2006. godine. Kako tvrdi, samo je nezavisna Crna Gora imala pravo da definiše status njegove porodice, odnosno da pokrene pitanje moralne i istorijske rehabilitacije dinastije Petrović Njegoš i pokrene pitanje statusa njenih potomaka u Crnoj Gori.

U tom smislu, više puta je objašnjavao da je njegova porodica postigla neku vrstu "džentlmenskog sporazuma" sa Vladom Crne Gore kako se ne bi pokretalo pitanje restitucije imovine dinastije Petrović, čiji je, uz sina Borisa, jedini preostali naslednik.

Otac monstrum prodao ćerku (12) za udaju i poslao u inostranstvo! Policija ga pronašla tamo gde niko nije očekivao

AUTOR: ALO.rs/Tanjug/A.M. DATUM I VREME: 08.08.2019. 14:45 Za 5.000 evra Crnogorska policija , Foto: Foto: shutterstock * Otac prodao ćerku od 12 godina u inostranstvo * Za njenu udaju uzeo 5.000 evra * Uhapšen dok je robijao Podgoričanin Dž. B. osumnjičen je da je prodao svoju ćerku u inostranstvu za 5.000 evra, prenosi portal CDM.

Zauzvrat, Vlada Crne Gore se zakonski obavezala da za porodicu crnogorskog princa izgradi jednu kuću, ali pojedine odredbe tog zakona, prema navodima princa Nikole, ni "do danas nisu primenjene".

U žižu javnosti princ Nikola ponovo je došao proteklih dana, kada je saopštio da je promenio odluku da se zemni ostaci potomaka dinastije Petrović Njegoš prenesu iz Italije, Austrije i Francuske u Crnu Goru i sahrane na civilnom groblju, a ne u Cetinjskom manastiru, i to bez opela pravoslavne crkve. To je, kako su mnogi primetili, bio prvi put da je crnogorski princ uradio nešto suprotno volji vlasti u Podgorici.

BONUS VIDEO: Pitali smo građane šta misle o Borisu Džonsonu - jedan odgovor je HIT