Hrvatska, Jadransko more
Youtube/Printscreen
Hrvatska, Jadransko more

Youtube/Printscreen

Hrvatska, Jadransko more, Foto: Youtube/Printscreen

 

* Stenice u smeštajima na hrvatskom primorju

* Mnogi turisti su imali probleme sa kožom

* Italijan razočaran napustio Hrvatsku

Tamo je jedan Italijan, koji u Hrvatsku dolazi na godišnji odmor već dvadesetak godina, primetio crvene ugrize po telu.

- Nakon samo nekoliko dana boravka u privatnom smeštaju u centru Tučepa, gde sam uvek odsedao, primetio sam crvene ugrize po celom telu koje sebi nisam znao objasniti. Prošlo je nekoliko dana i shvatio sam da je to verovatno od insekata koji su noću gmizali po zidovima - rekao je ogorčeni turista Jutarnjem listu te dodaje kako je odmah prekinuo godišnji i "pobegao iz Hrvatske".

Pročitajte još:

Vlasnik znao, a nije mu rekao

Posebno ga je naljutila činjenica što ga vlasnik apartmana u kojem već godinama letuje nije upozorio da ima stenice, iako je za to znao.

Sestra profesora razvila zastavu na štrik, slavila je ZAJEDNO SA KOLINDOM! (FOTO)

AUTOR: in4s; D.K. DATUM I VREME: 07.08.2019. 18:47 Pečarićeva sestra je svoje oduševljenje progonom preko 220 000 krajiških Srba i ubijanje preko 1 800 civila obeležila tako što je na žici za veš ispod prozora okačila hrvatsku šahovnicu i zastavu Crne Gore.

- Da budem iskren pomislio sam na nove turiste koji su posle mene došli u taj apartman. Zaista nije u redu da u jednom civilizovanom mestu postoje poduzetnici koji zbog zarade dovode u opasnost zdravlje turista. Istih onih turista koji u Hrvatskoj troše novac i pune joj budžet - kaže Italijan i dodaje da planira podneti tužbu lokalnim zdravstvenim vlastima, kako bi ovakva situacija izašla na videlo.

Doneli ih turisti

S razvojem apartmanskog smeštaja i velikim gužvama, turisti su sa sobom doneli i stenice. Ovi su insekti nekad bili karakteristični za prljave i zapuštene prostore, ali sada se najčešće šire prtljagom. Turisti koji pristižu avionima, dolaze u luksuzne hotelske sobe, apartmane i hostele te insekte najčešće donesu u koferima.

Mladić (18) nestao u Hrvatskoj, majka očajna zbog poslednje poruke koju je poslao (FOTO)

AUTOR: Jutarnji.hr/ Alo.rs/ B. P. DATUM I VREME: 07.08.2019. 15:50 - 07.08.2019.

Suzbijanje stenica je teško, pogotovo ako su se namnožile, jer su veoma otporne na sve vremenske uslove, a bez hrane mogu izdržati do 600 dana. Teško ih je uočiti, jer su sitne, a dok grizu ispuštaju anestetik, koji "dolaže" svrab i crvenilo, a najaktivnije su oko četiri sata ujutro, kada većina ljudi spava.

Poprimaju tamnocrvenu boju nakon što se napiju krvi, a ženke od toga postaju plodne. Jajašca iz kojih se nakon tri nedelje izlegu nove stenice, ostavljaju na skrivenim mestima. Mogu se otkriti po teškom slatkastom mirisu koji uzrokuju hemikalije kojima međusobno komuniciraju.

BONUS VIDEO: Beograđani otkrili šta rade na plus 40: Muke tek predstoje!