OBJAVLJENE GODIŠNJE LISTE NAJBOLJIH JELA I KUHINJA SVETA Čuveni srpski specijalitet je na 8. mestu
Na osnovu 453.720 ocena za 11.781 jela u svojoj bazi podataka, kreirana je lista najboljih jela,
Prema listi za 2025. godinu najbolje jelo dolazi iz Paragvaja.
Vori-Vori supa našla se na prvom mestu.
Shuterstoock
Vori-vori supa je napravljena od malih kuglica kukuruznog brašna i sira kuvanih u čorbi koja često uključuje piletinu, povrće i začinsko bilje. Ova supa je osnovno jelo u ruralnim i urbanim regionima zemlje.
Priprema podrazumeva mešanje fino mlevenog kukuruznog brašna sa rendanim sirom i malom količinom masnoće da bi se formiralo čvrsto testo, oblikovano u male kuglice. Zatim, priprema uključuje lagano kuvanje u ključaloj čorbi dok kuglice ne nabubre i omekšaju.
Čorba se začinjava crnim lukom, belim lukom, peršunom i paprikom, i služi se čim knedle dostignu ujednačenu teksturu.
Na drugom mestu najboljih jela u 2025. se našla čuvena pica Napolitana, a na visokom osmom mestu je srpski specijalitet - komplet lepinja.
Ovaj specijalitet se sastoji od tradicionalne lepinje koja se preseca na pola, premaže kajmakom i preliva jajetom.Lepinja se kratko zapeče i preliva pretopom - mešavinom toplih mesnih sokova.
Za ovaj specijalitet iz zlatiborskog kraja se smatra da je nastao negde pre Drugog svetskog rata. Ime je zvanično registrovao Dragan Lazić, sadašnji vlasnik pekare "Kod Šuljage" u Užicu, piše Taste Atlas.
Shuterstoock
Kada su u pitanju ocene svetskih kuhinja, na prvom mestu se, očekivano, našla Italija.
Slede Grčka, Peru, Portugal, Španija, Japan, Turska Kina, Francuska i Indonezija.
Na 11. mestu je Meksiko, a na visokom 12. mestu je - Srbija.
Listom najboljih kulinarskih destinacija na svetu dominiraju italijanski gradovi.
Prvo mesto zauzeo je Napulj, a zatim slede Milano, Bolonja i Firenca.
Na ovoj listi Sarajevo je na 44. mestu, a Beograd je na na 55. mestu.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)