Džamija u Republici Srpskoj
Printscreen/Youtube
Džamija u Republici Srpskoj

Printscreen/Youtube

Džamija u Republici Srpskoj, Foto: Printscreen/Youtube

Ostaci neolitskih naselja, tvrđave, stećci i brojni spomenici svedoče o burnoj istoriji koja je ispisala bogato nasleđe po RS. Republika Srpska se odlikuje bogatim kulturno-istorijskim nasleđem, a arheološki nalazi pokazuju da je ovo područje bilo naseljeno još u paleolitu.

- Burna istorija područja interesantnog osvajačima iz raznih civilizacija ostavila je miks uticaja koji su zajedno sa tradicijom i religijama naših naroda stvorili današnji kulturološki izgled ove regije, navode iz Turističke organizacije Republike Srpske koja je snimila novi video kojim promoviše kulturu.

Pročitajte još:

Snažan uticaj rimskog, otomanskog i austrugarskog carstva isprepletan sa tradicijom našeg naroda vidljivi su na svakom koraku.

- Ostaci neolitskih naselja, tragovi u pećinama, gradine, tvrđave, stećci i drugi spomenici zabeleženi su u novom videu TORS-a kojim se promoviše kuturno-istorijsko nasleđe.

Devojka od 22 godine se ubila ručnom bombom!

AUTOR: Alo.rs/ M. I. DATUM I VREME: 03.09.2019. 12:16 Do tragedije je došlo aktiviranjem eksplozivne naprave. Policija, Uviđaj, Foto: Alo!/Marko Metlaš * Dvadesetdvogodišnja Zeničanka, inicijala Č.

U prilog ovoj temi ide i najnoviji podatak da su istraživanja u Skelanima kod Srebrenice dovela do novih otkrića iz Rimskog doba.

Pored nalazišta rimskog grada u Skelanima, kod Srebrenice, danas su završena dvonedeljna arheološka istraživanja tokom kojih su otkriveni delovi mozaika i vredna građa.

Direktor Arheološkog muzeja "Rimski municipijum" u Skelanima Svetlana Marković rekla je da je ovo istraživanje obavljeno sredstvima Razvojnog programa Republike Srpske, koji već deset godina pruža podršku i izdvaja novac za arheološka istraživanja na ovom lokalitetu.

Vođa tima koji je proteklih dana obavio istraživanja, arheolog Ivana Grujić iz Trebinja rekla je da su ovim istraživanjem obuhvatili ostatke jednog objekta iz trećeg ili četvrtog veka koji je imao više funkcija.

- Tu je bio administrativni centar, a istražena prostorija bila je veoma luksuzna i mislimo da je služila i za razne prijeme, pojašnjava Grujićeva. Ona kaže da je reč o jednoj vili koja je, osim privatne, imala i javnu funkciju.

- Ovim se potvrđuje značaj Rimskog municipiuma od prvog do četvrtog veka. Istraženi objekat ima tri apside i zbog toga je jedinstven u BiH, a za apside se vezuje i podno grejanje -  ističe Grujićeva.

Kustos Arheološkog muzeja u Skelanima, arheolog Boris Radić kaže da je ovogodišnjim istraživanjem povećan obim nalazišta i prošireno je prema istoku.

"Dalmacija danas" objavila fotografiju: Ovo je dokaz da dno nije granica (FOTO)

AUTOR: Tanjug/ Alo.rs/ B. P. DATUM I VREME: 02.09.2019. 22:05 - 02.09.2019. 22:14 Nacistički prepis Hrvatska, Zagreb, Foto: Tanjug/ foto HINA/ Admir Buljuba U reci Jadro kod Splita pojavio se kukasti krst. Fotografiju je objavio portal Dalmacija danas, a kako naglašavaju nije poznato ko je, kada i kako kukasti krst ucrtao na dnu reke.

- Ustanovili smo da se urbana vila zavrašava jednom velikom apsidom koja je imala mozaike i podno grejanje. Pronašli smo fragmente uništenih mozaika, ali je sačuvano ložište od grejanja. Ovim istraživanjem ustanovili smo veličinu objekta na istočnoj strani, a potrebno je još istražiti severoistočni deo, gde očekujemo nove prostorije i detalje - istakao je Radić.

On kaže da je utvrđeno da ispod ovog objekta iz trećeg ili četvrtog veka postoje slojevi iz prvog i drugog veka, što potvrđuje rimsku kolonizaciju ovih prostora.

Kolindin saradnik uhapšen zbog silovanja! Žrtva detaljno opisala torturu kroz koju je prošla! (FOTO)

AUTOR: 24sata/ Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 04.09.2019. 15:37 On je mene doslovno napao s leđa, uhvatio me oko struka, nabio me na sebe i u tom trenutku mi je ruku stavio u grudnjak.

Nadzor nad istraživanjem vršila je Ljubica Srdić iz Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske, koja je rekla da je ovaj lokalitet zaštićen i proglašen od izuzetnog značaja za Republiku Srpsku i da je ovde objekat površine oko hiljadu metara kvadratnih, koji krase impresivni podni mozaici, ostaci podnog i zidnog grejanja i freskopisa.

Nastavak istraživanja na ovom lokalitetu najavljen je za iduću godinu. Prva opažanja arheološkog lokaliteta u Skelanima objavio je Ćiro Truhelka 1891. godine, a zatim je probna arheološka iskopavanja obavio austrijski arheolog Karlo Pač od 1896. do 1898. godine.

On je istražio dve kasnoantičke bazilike i sakupio 80 rimskih kamenih spomenika koje je zatrpao velika poplava, kada je Drina potopila celu kotlinu.

Ostatke rimske arhitekture u Skelanima otkrio arheolog Mirko Babić iz Bijeljine 2008. godine kada su ponovo obavljena arheološka istraživanja, koja je tada pokrenula tadašnji direktor Narodne biblioteke Srebrenica Nada Jovanović.

Da podsetimo, Skelani su tokom rata devedesetih bili u više navrata meta napada mudžahedina Nasera Orića. Tada je ubijen i veliki broj Srba u i oko Skelana.

 

BONUS VIDEO: Gori automobil na Pupinovom mostu!