Rene Žunič iz Slovenije završio u bolnici
Privatna arhiva
Rene Žunič iz Slovenije završio u bolnici

Privatna arhiva

Rene Žunič iz Slovenije završio u bolnici , Foto: Privatna arhiva

Reneu sada radi samo 60 odsto posto bubrega, jedan je operisao i nakon mesec dana mokri krv. A sve to samo zato što je gej. Napad na njega se dogodio ispred kluba, a kako kaže, i sam se ne seća kako je uspeo da s unutrašnjem krvarenjem i polomljen dođe do stana svoje sestre.

Napadače isprovocirala Fejsbuk stranica?

Reneov slučaj završio je na naslovnicama mnogih slovenačkih medija zahvaljujući njegovom partneru Nejcu Reku, koji je zaslužan što ovaj slučaj nije ostao zataškan i u fioci. - Bio sam kod Reneove sestre u tom trenutku jer smo bili pozvani kod nje na večeru. Njegova sestra i ja smo već zaspali kada se Rene pojavio na vratima vrišteći i plačući od bolova. Napad je bio zbog homofobije i nazivali su ga „pederom“. Rene je jako dobar čovek, uvek nasmejan i nije problematičan. Pre nekoliko meseci napravili smo stranicu na društvenim mrežama „Rainbow Kings“, kojom želimo da prikažemo život istopolnog para koji ima i dete - ispričao je Nejc.

 - Napad na mene dogodio se u noći između subote i nedelje, 6. oktobra, ispred „Kulturnog kluba“ u Murskoj Soboti. Malo toga se sećam. Otišao sam sa drugom u klub i u jednom trenutku izašao sam napolje da zapalim cigaretu. Odjednom me je s leđa neko napao i pao sam na beton. Kroz maglu se sećam da je bilo šest-sedam muškaraca koje ne poznajem i koji su me udarili otpozadi, a zatim me oborili na beton. Sećam se da su počeli da me udaraju i brutalno šutiraju vičući mi: „Pederu!“ - priča Rene za „Alo!“ i dodaje:

- Dalje se ne sećam ničega. Ne sećam se ni da li mi je neko pomogao. Moj partner Nejc i sestra, koji su pozvali hitnu pomoć, ispričali su mi da sam sam došao do njenog stana i da su me našli ispred vrata. Takođe, ne znam ni kako sam stigao do sestrinog stana koji je u blizini kluba. Odmah sam završio u bolnici kao težak slučaj s unutrašnjim krvarenjem. Slomili su mi tri rebra, povredili bubreg koji sam morao da operišem, koji sada radi samo 60 posto i još se ne zna da li će izdržati ili ne. Sada imam i druge probleme, konstantan jak boli u nozi, krvna slika mi je loša i ponekad imam krv u mokraći - ispričao je Rene za „Alo!“.

Rene Žunič i njegov partner Nejc

Privatna arhiva

Rene Žunič i njegov partner Nejc , Foto: Privatna arhiva

Posle svega, kako on kaže, jako je razočaran u ljude jer ne tolerišu drugačije od sebe i jer su ga napali a da nikome ništa loše nije uradio.

- Iziritiralo ih je to što se ne bojim da budem to što jesam. Moj oporavak teče veoma loše, ali trudim se da budem u redu. Sigurno će oporavak trajati još najmanje šest meseci - priča Rene, koji radi kao medicinski tehničar na psihijatriji u Austriji.
Kako saznajemo, napadači na Renea još nisu identifikovani niti uhapšeni.

Pročitajte još:

- Imam sina od 11 godina, koji je bio u još većem šoku. Bio je jako ljut i jako tužan. Moja najveća podrška su bili moj sin, moja porodica, moj partner Nejc i moji prijatelji. Hvala im na svemu - rekao je na kraju razgovora.

Hrvati se iživljavali nad gej vojnicima

Dvojici Afroamerikanaca, starosti 24 i 25 godina, preseo je odmor na Hrvatskom primorju, budući da su brutalno pretučeni 19. oktobra u zadarskom noćnom klubu „Opera“. Napadače je izritiralo njihovo igranje na podijumu. - Ukratko, sinoć su mene i mog prijatelja zaskočila desetorica Hrvata i skoro smo zbog toga izgubili živote. U jednom trenutku me jedan muškarac držao, a trojica su me udarala. Tada mi se sve zacrnilo. Izgubio sam svest - ispričao je jedan od napadnutih mladića.

 BONUS VIDEO: Boba Živojinović dužan Palmi