vuk
shutterstock
vuk

shutterstock

Foto: shutterstock

Vukovi predstavljaju velik problem hrvatskim stočarima, posebno u gorskim predelima. Iako je porodica Đekić iz Štikade kod Gračaca poduzela sve potrebne mere, vukovi su im pre nekoliko dana jedne večeri zaklali čak 87 ovaca, a naknada za štetu koju bi trebali dobiti od države je premala.

– Šteta je jednostavno nenadoknadiva jer stočar ima ovce koje se već janje. Dok ne dođe vreme da odvoji druge, opet će proći dve godine – kažu iz udruženja Hrvatski krški pašnjaci za Dnevnik.hr.

Ministarstvo poljoprivrede trebalo bi im nadoknaditi ovu štetu za preklane ovce, i to s iznosom između 600 i 800 kuna. No, Ministarstvo ne isplaćuje tržišnu cenu za štetu koja je prouzrokovana, već ima svoj cenovnik u kojima su cene znatno niže.

– Tu cenu formiraju prema kriterijima koje su odredili da svaki poljoprivrednik mora da zaštiti svoje blago od divljači – objasnili su.

Potencijalno rešenje bilo bi i u odstrelu vukova, no on se u Hrvatskoj nije dogodio već osam do devet godina jer su zakonom zaštićena vrsta, zbog čega slobodno šetaju putevima usred bela dana.

– Mi smatramo da vuk nije ugrožena vrsta, nego je stabilna vrsta i treba ga ukloniti s liste ugroženih, divljih životinja, govore iz udruženja te dodaju kako su krenuli utvrđivati tačan broj vukova. Ako se pokaže da je broj znatno veći, može se zatražiti interventni odstrel.

– Kad sam pogledao kroz prozor, evo tu su klali jednu ovcu, a kad sam zagalamio, oni su se razbežali – priča Boško Đekić kojem su ovce zaklane. Kako govori, ovaj napad već je drugi u tri nedelej, zbog čega je ova porodica ostala bez 120 grla ovaca.

Iz Ministarstva su potvrdili kako su poduzete sve mere za sprečavanje nastanka štete, poput visine ograde ili vrata štale.

– Vukovi se konstantno čuju tu dole kako zavijaju. Nedavno je viđeno devet komada u podne na cesti – rekao je zabrinuti Đikić koji će na svoju naknadu štete morati da čeka i do nekoliko godina.