Jasenovac
Profimedia.rs
Jasenovac

Profimedia.rs

Jasenovac, Foto: Profimedia.rs

Prema Benčićevoj, "to nasleđe rezultovalo je manipulacijom brojem žrtava Jasenovca i deo je ''ratova sećanja'' na jugoistoku Europe koji traju od Drugog svetskog rata". Ona je ocenila da se "to nasleđe bitno razlikuje od konfliktnih sećanja na ratove u zapadnoj Evropi".

Pročitajte još:

"U tom pristupu, koji je dominantan u jugoistočnoj Evropi, potpuno je izostavljen spomen na civilne žrtve međuetničkog nasilja, među kojima su bile mnoge žrtve ustaškog krvoprolića, koje su prenaglašene, i partizanskog krvoprolića, koje su prećutane", ocenila je Benčićeva.

Ona je iznela tvrdnju da "nakon raspada socijali­stičke Jugoslavije, u Hrvatskoj nije došlo do procesa suočavanja s prošlošću, nego je usledio novi agresorski rat, sa čijom su neizbežnom ratnom propagandom ponovno prizvani u sećanje dugo vremena utišavani narativi iz prošlosti".

"Tako, umesto da postane mesto mira i mogućeg pomirenja, Jasenovac ostaje najizraženijim simbolom konfliktnog nasleđa Drugog svetskog rata i posleratnog perioda", navela je Benčićeva.

Komentari (2)

XXL

28.10.2018 22:02

Kažu 'bolest ne bira' al' Ove naše 'susjede' je baš izabrala - na tugu, žalost i nesreću srpskog naroda.

jura

29.10.2018 05:39

Vama je ovaj Jasenovac duševna hrana svaki dan.