Migranti
Uprava carina
Migranti

Uprava carina

Migranti, Foto: Uprava carina

U Informaciji koju je sačinilo Ministarstvo bezbednosti BiH navodi se da je u junu prošle godine prijavljeno za 26 odsto manje ilegalnih migranata u odnosnu na isti mesec ove godine.

Najviše prijavljenih ilegalnih migranata došlo je iz Avganistana - 512, zatim Pakistana 348, Bangladeša 255, Maroka 121 i Iraka 93.

U prvom polugodištu ove godine od ukupno 6.641 ilegalnog migranta koji su prijavljeni Službi za poslove sa strancima 5.207 je izrazilo nameru da podnese zahtev za azil, a zahtev su podnela 162 migranta.

Najveći broj zahteva za azil u BiH u ovom periodu podneli su državljani Iraka, Avganistana i Turske.

Među ključnim izazovima u borbi protiv ilegalnih migracija i u narednom periodu su jačanje institucija BiH, prvenstveno Granične policije, onemogućavanje ilegalnih ulazaka na delovima na kojima je zabeležen najveći migracioni pritisak, kadrovsko i materijalno-tehničko jačanje kapaciteta svih bezbednosnih agencija.

Utvrđivanje identiteta ilegalnih migranata i zloupotreba sistema azila, kao i procesuiranje migranata koji su počinili prekršajna i krivična dela, ključni su izazovi za naredni period.

BiH ostaje posvećena jačanju saradnje sa državama na zapadnobalkanskoj ruti uz unapređenje bilateralne saradnje institucija i agencija koje se bave migracionim i bezbednosnim pitanjima BiH i država EU, kao i nastavku saradnje sa međunarodnim agencijama, saopštio je Savet ministara.

Pročitajte još: