Milo Đukanović
EPA/Boris Pejović
Milo Đukanović

EPA/Boris Pejović

Milo Đukanović, Foto: EPA/Boris Pejović

Nacrt zakona o slobodi veroispovesti više liči na revolucionarni poziv za gonjenje Srpske pravoslavne crkve (SPC) i pljačku njene imovine, nego na valjano pravno regulisanje slobode vere, ocenio je episkop budimljansko-nikšićki Joanikije u intervjuu "Danu".

 

- Umesto toga dobili smo nacrt zakona o slobodi veroispovesti, koji je više ličio na revolucionarni poziv za gonjenje Crkve i pljačku njene imovine, nego na valjano pravno regulisanje slobode vere - rekao je Joanikije.

On je naveo da izrada i usvajanje zakona o slobodi vere ima veliki značaj i za Crkvu i za državu.

- Mi već duže vremena, više od jedne decenije, naglašavamo da to važno pitanje treba rešiti u skladu sa opštevažećim pravnim načelima i Ustavom Crne Gore. Organizovali smo 2008. godine međunarodni naučni skup na temu verskih sloboda danas i štampali zbornik radova - rekao je Joanikije.

On je saopštio da su inicirali, nažalost bezuspešno, više puta dijalog sa nadležnim državnim institucijama koji bi doprineo boljem razumevanju ovog pitanja.

- Pozitivno smo ocenili zaključenje ugovora između Crne Gore i Rimokatoličke crkve i slične ugovore sa drugim verama u Crnoj Gori. Izrazili smo spremnost da potpišemo ugovor sa državom ukoliko bi on bio prihvatljiv za obe strane - kazao je Joanikije.

Milo Đukanović

Printscreen TV Prva

Milo Đukanović, Foto: Printscreen TV Prva

Dosad je, kako je dodao, neslavno tekla priča sa tim nacrtom, ali ga se vlasti još nesu odrekle.

- Mi, svakako, ne možemo da prihvatimo zakon u kom bismo u svojoj državi od nje bili diskriminisani u odnosu na druge crkve i verske zajednice. Nedopustivo je da se kroz različite pravne akte koji se odnose na istu materiju - slobodu vere - uvode dvojni standardi i neravnopravnost među verama u Crnoj Gori - smatra Joanikije.

On je kazao i da oni koji bi da ruše krstionicu na Miholjskoj prevlaci našli bi se na tragu zlotvora koji su srušili Prevlački manastir sredinom 15. vijeka i Lovćensku kapelu, ali bi i njihovo prokletstvo primili na sebe.

- Pitanje krstionice na Prevlaci ne može se pravilno razumeti bez njene predistorije. Tamo je davno porušena naša najveća svetinja, Manastir Svetih Arhangela koji vekovima čeka obnovu - rekao je Joanikije.

Prema njegovim rečima, svetinja koju je Sveti Sava odredio za sedište drevne Zetske episkopije. Ona je u vreme cara Dušana uzdignuta na stepen mitropolije, a današnja Mitropolija crnogorsko-primorska čuva njen kontinuitet. Ta svetinja, iako davno porušena, poštuje se kao prva katedra Mitropolije.

TAČI SE POVLAČI DAN PRED DIJALOG! Albanci odustaju od priznanja? Ovo je njihov NOVI USLOV!

- Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije dao je sve od sebe da se započne pomenuta obnova. U tom cilju, okupio je najpoznatije i najiskusnije stručnjake koji bi pomogli da se ispune odgovarajući standardi prilikom obnove. Međutim, naišao je na nerazumevanje kod državnih institucija, koje umesto da daju stručnu podršku, samo koče i odugovlače - rekao je Joanikije.

Iako nema dozvolu, ta krstionica probudila je svest o Prevlačkoj svetinji i postala simbol njene obnove.

- Oni koji bi je sada rušili, našli bi se na tragu onih zlotvora koji su srušili slavni Prevlački manastir sredinom 15. veka, kao i na tragu onih koji su srušili Lovćensku kapelu, ali bi i njihovo prokletstvo primili na sebe. Nadam se da do toga neće doći - rekao je Joanikije.