Hašim Tači
E-STOCK
Hašim Tači

E-STOCK

Hašim Tači, Foto: E-STOCK

PROČITAJ JOŠ:

Po Tačiju, na sastanku će se "posebno naglasiti mogućnost nastavka dijaloga između Kosova i Srbije, o postizanju sveobuhvatnog i konačnog sporazuma koji bi doneo još veću stabilnost na zapadnom Balkanu".

Angela Merkel

AP Photo/Lefteris Pitarakis

Angela Merkel, Foto: AP Photo/Lefteris Pitarakis

"Pozdravljam pojačani angažman Nemačke i Francuske za Zapadni Balkan u celini, a posebno za Kosovo. Na ovom sastanku će se oceniti značajan napredak koji je urađen do sada. Berlinski sastanak neće doneti novi proces, ali će se tražiti mogućnosti za rešavanje problema, uzimajući kao primer uspešni sporazum između Severne Makedonije i Grčke", poručio je Tači.

On je takođe izneo očekivanja da će "kancelarka Merkel i predsednik Makron dati podršku liberalizaciji viznog režima za građane Kosova, u znak poštovanja ugovora između Evropske unije i Kosova".

"Kosovo je ispunilo sve kriterijume i zaslužuje slobodno kretanje kao i svi drugi građani regiona i kontinenta. Ako se to ne dogodi, sastanak u Berlinu će biti razočaravajući za građane Kosova", naveo je Tači.

PREPORUČUJEMO:

On je ponovio tvrdnje o "genocidu Srbije na Kosovu 1998-1999. godine", najavivši da će na ovom sastanku tražiti i kažnjavanje Beograda.

Emanuel Makron

AP/Philippe Wojazer

Emanuel Makron, Foto: AP/Philippe Wojazer

"Takođe ćemo se fokusirati na mogućnosti ekonomske saradnje i jačanje zakona i reda, posebno u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Takođe ćemo potvrditi našu posvećenost da nastavimo, bez kompromisa, borbu protiv radikalizma, terorizma i bilo kakvog ekstremizma", naveo je Tači.

On je juče u intervjuu za RTV 21 izjavio da očekuje da će Merkelova ubediti predsednika Srbije da prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova na predstojećem sastanku u Berlinu.

Tači je izneo očekivanja da će Merkelova pozvati i pet država članica Evropske unije, kao i Bosnu i Hercegovinu, da priznaju samoproglašenu prištinsku nezavisnost.

"Postojaće dobra šansa da se ovo dogodi. Istovremeno, nećemo ni pod kojim uslovima prihvatiti da Kosovu neko predloži neki tip duplog suvereniteta ili bilo kakav nemačko-nemački model, Republiku Srpsku ili bilo kakvu autonomiju", tvrdi Tači.

On je kazao i da je skeptičan po pitanju toga da će se Beograd i Priština usaglasiti o nastavku dijaloga, ali da će na sastanku u Berlinu biti poziva za nastavak dijaloga na osnovu mogućnosti postizanja sveobuhvatnog sporazuma normalizacije.

Komentari (10)

Aleksandra

28.04.2019 19:57

Taciju se ne sme verovati,jedno prica,a drugo radi.Srbija nece priznati nezavisno Kosovo!

Nenad

28.04.2019 20:06

Taci je svestan da nema nista od nezavisnosti a nbadam se ni od vizne liberalizacije!

Srbin

28.04.2019 20:15

Nije sija nego vrat.

mirko

28.04.2019 20:18

Pa kako ti prezive taj famozni genocid?

Alhemičar

28.04.2019 20:21

Nema stabilnosti na Balkanu, dok Tači i Haradnija ne završe u Hagu i odgovaraju za svoja zlodela.

Sara

28.04.2019 20:29

Taci je bolestan!

gaga

28.04.2019 20:32

Taci mora da prestane da ucenjuje Vucica jer tim nista postici nece

bubica

28.04.2019 20:33

Tači jedan dan izjavljuje jedno a sledeći dan nešto sasvim drugo.

bubica

28.04.2019 20:33

Taci je pokazao mnogo puta do sada,da mu se ne moze verovati

Mirjana

28.04.2019 20:42

Ovo je sada po principu daj sta das