Miroslav Lazanski
Printscreen: Youtube
Miroslav Lazanski

Printscreen: Youtube

Miroslav Lazanski, Foto: Printscreen: Youtube

Jedna od tri ključne tačke u razgovorima srpskog i kineskog predsednika, Aleksandra Vučića i Si Đinpinga jeste, pored kineske podrške u odbrani teritorijalnog integriteta Srbije i dolaska novih investicija - saradnja u nabavci vojne opreme i naoružanja.

- Predsednik Kine dao je zeleno svetlo za vojnotehničku saradnju sa Srbijom - rekao je Vučić u Pekingu.

POSTAJE SLEDEĆA ČLANICA EU Naša zemlja sused ulazi u Evropsku uniju?!

Već nabavljamo dve bespilotne letelice, tražili smo od Kineza transfernu tehnologiju i nou hau za našu bespilotnu letelicu "Pegaz" , a razmišljamo i o kineskim raketama srednjeg dometa zemlja-vazduh.

Aleksandar Vučić

Predsedništvo Srbije

Aleksandar Vučić , Foto: Predsedništvo Srbije

Srbija je zainteresovana za kupovinu kineskih dronova "Ving lung", kao i za PVO sistem FK 300.

MOĆNA PORUKA POGLAVARA SPC NA USKRS Kosovo i Metohija nije jaram na vratu Srbije!

Za srpski dron "Pegaz" iz Kine bismo mogli da nabavimo i elektroniku i avioniku, objašnjava nam vojni analitičar Miroslav Lazanski. Prema njegovim rečima, u obzir bi mogla da dođe i kupovina vođenih projektila, jer "Pegaz" je izviđački dron koji nije naoružan.

Vojska Srbije, nikinci, naoružanje, Alas, Nora, Oganj, Lazar

Ministarstvo odbrane/Jovo Mamula

Vojska Srbije, nikinci, naoružanje, Alas, Nora, Oganj, Lazar, Foto: Ministarstvo odbrane/Jovo Mamula

Za razliku od "Pegaza", koji je čist izviđački dron, "Ving lung" je borbeni dron, sličan američkom "Predatoru".

CELA SALA APLAUDIRALA VUČIĆU Nakon ovih njegovih reči, ovacije u Pekingu nisu mogle da stanu: Često sam bio pod pritiskom raznih strana, ali nikada Kine

Raketni sistem FK300, prema mišljenju Lazanskog, manje je sofisticiran od ruskog S-300, ali je zato i osetno jeftiniji.

PREDSEDNIK VUČIĆ SE OBRATIO NACIJI IZ PEKINGA Putin nam daje naoružanje! Uskoro uzvraćamo Prištini za takse, idem u Berlin uz podršku Kine i Rusije!

Međutim, Lazanski upozorava i na izjavu srpskog predsednika, koji je rekao da se razmišlja o kupovini kineskog naoružanja uz zadršku da treba pripaziti da Srbija time ne izazove sankcije nekog drugog, najverovatnije Amerike.

- On je rekao da ćemo razgovarati o tom sistemu ako kupovinom ne ugrožavamo odnose sa drugim državama i u smislu da nam se nametnu sankcije. Jer Amerikanci su rekli svima onima koji kupuju rusko oružje da će dobiti sankcije. Čak i Egipćanima. Mi kupujemo ruske sisteme i zasad, hvala bogu, izbegavamo sankcije. Ali ako bismo podigli nivo kupovine i počeli da kupujemo od Kineza, ne znamo da li bi nas Amerikanci stavili pod neku vrstu ekonomskih sankcija. Tako da je priča o tom sistemu još pipanje terena, ali se još nismo odlučili da kupimo taj kineski sistem - komentariše Lazanski.

EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE IZ PEKINGA! Na ručku sa svetskim liderima, Sji Đinping je učinio ovo i pokazao šta misli o Vučiću! Gest o kome će brujati ceo svet (FOTO)

Voleo bih da kupimo raketne sisteme i od Rusa i od Kineza, ali u tom pokeru moramo da pazimo da ne izazovemo ekonomske sankcije Amerike i Zapada, pa da budemo na većoj šteti nego na dobiti, zaključuje Lazanski.

TAMO DALEKO Kineski domaćini priredili program u čast predsednika Vučića i srpske delegacije - Odsvirali pesmu od koje zadrhti srce svakom Srbinu (VIDEO)

EKSKLUZIVNO! TRANSKRIPT RAZGOVORA VUČIĆA I PUTINA Dragi prijatelju, pritiskaju nas zbog Kosova... Rusija sve zna - Putin pomenuo VOJNU PODRŠKU!

PREDSEDNICI U PEKINGU Vučić čestitao Uskrs Vladimiru Putinu na ruskom jeziku! Glavna tema Kosovo, rešenje na pomolu! (FOTO)