Medicinska sestra bolnica
Alo!/Ana Paunković
Bolnica Laza Lazarević

Alo!/Dejan Briza

Ilustracija, Foto: Alo!/Dejan Briza

Prava drama odigrava se u zagrebačkoj bolnici nakon što je majka desetogodišnje devojčice obolele od raka zabranila lekarima da je leče hemioterapijama. 

Devojčica iz Zagreba suočila se letos s teškom dijagnozom - osteosarkom, vrstom raka koji pogađa decu i mlade u razdoblju kada im kosti intenzivno rastu.

Devojčica je letovala u Dalmaciji i odmah je prebačena u zagrebačku bolnicu, a njena porodica krenula je da razmatra lečenje u inostranstvu. Otvorena je i Fejsbuk stranica, pokrenuta široka akcija za pomoć kojoj su se pridružile i osobe iz javnog života i prikupljene su stotine hiljada kuna.

Pročitajte još:

Međutim, u pozadini priče nalazi se dramatična borba lekara i majke koja ne veruje u uspešnost standardnog lečenja karcinoma te se izričito protivi hemioterapijama koje su deo terapije.

Lekari iz zagrebačke Klaićeve bolnice rekli su za Jutarnji list kako se radi o "ekstremnijem slučaju" u kojem roditelj brani klasično lečenje. Zbog toga su, kako bi mogli da nastave s terapijama, zatražili pomoć socijalne službe i o svemu obavestili nadležna ministarstva, kao i zaštitnika dece.

- Neverovatan je niz pokušaja majke da nas spreči u lečenju teško bolesne ćerke kojoj lečenje treba odmah jer joj svako otezanje davanja terapije i operativnog zahvata smanjuje šanse za preživljavanje. Majka pak tvrdi da je hemioterapija otrov i zato ne smemo da je damo devojčici. Magnetna rezonanca zrači i ne želi da je zračimo, najavljuje da će odvesti dete na lečenje u Tursku, ali to se ne događa, čak poziva javno Torcidu i Bad Blue Boyse da krenu na bolnicu s pajserima i bokserima... - ispričali su u Klaićevoj.

Dok odrasle osobe mogu same da odlučuju o toku lečenja, to nije slučaj kod dece. Osim roditelja, deca su pod posebnom zaštitom države, koja mora da preuzme ulogu staratelja u slučaju da roditelj ne štiti detetov najbolji interes. Standardni protokol lečenja se mora poštivati, bez obzira na stav i mišljenje roditelja.

Lekari su istakli da svi roditelji reaguju burno kad čuju dijagnozu, ali da s vremenom prihvate medicinsko mišljenje. Obzirom da majka devojčice nije to prihvatila, organizovali su i psihološku pomoć kako bi se lakše nosila sa situacijom, ali se ona na tom sastanku nije ni pojavila.

Majka nije htela dete da podvrgne hemioterapijama, več je htela da je odvede u Tursku na lečenje.

- Međutim, dete je i dalje bilo kod nas, ali bez terapije, što nismo mogli da dopustimo. Zatražili smo intervenciju centra, ministarstva i i nakon toga krenuli s terapijom. Devojčica treba da dobije šest ciklusa hemioterapije pre operativnog zahvata u kojem će dobiti protezu. U ovom trenutku prošla je četiri ciklusa i zato moramo da kontrolišemo preko magnetsne rezonance delovanje lečenja zbog čega opet imamo problema s majkom - kažu lekari.

Majci je privremeno oduzeto staraljestvo nad detetom koji se tiče lečenja. Za taj segment je devojčici dodeljen staratelj koji je umesto majke potpisao dozvole za lečenja. Majka zbog toga najavljuje tužbu protiv bolnice i, kako najavljuje, već je angažovala advokata.

- Moja devojčica je pre dva meseca normalno ušetala u bolnicu, s kosom do struka. Danas leži u krevetu, u pelenama, polomljene noge, bez obrva, trepavica i kose, sva se trese. Ogorčena sam. Ja ne želim da ometam lečenje, ali ne želim hemioterapije. Pročitala sam sve živo o njima, dokazano je da se radi o otrovu koji ne ubija rak, nego ga još dodatno širi. Postoje drugi načini lečenja, u apotekama postoje vitamini koji koštaju 100 evra i koji pomažu organizmu da sam ubija ćelije raka. Ali moja ćerka je maloletna i ja sam nemoćna, ruke su mi vezane. Ne mogu ništa da preduzem. Da sam znala, nikad je ne bih dovela u bolnicu - objašnjava majka.

Osim obolele ćerke, majka ima još dvoje dece, a i ranije je bila u tretmanu centra za socijalni rad zbog neslaganja s očevima, kao i zbog prijave za zanemarivanje deteta. Decu podiže sama.

- Sad lekari govore da sam luda i ovakva i onakva, jer im nije ugodno što javno objavljujem i ne prestajem da govorim da hemioterapija nije lek. Znate, svi ti doktori sebe i svoju decu ne leče na taj način - tvrdi majka.

Komentari (3)

mimi

01.10.2018 15:22

Bilo bi dobro kada bi imala para da je leci u Acibademu ili negde u inostranstvu. Kod nas kada rak zahvati dojku ,oni je odstane i matastaze jurnu po telu. Postoji i pri Kubanskoj ambasadi apoteka iz Kube donose lekove.A i mozе se ici tamo.Ima i lekara koji misle drugacije.Tesko je savetovati .Nekog i ovde izlece tim metodama.

mis

01.10.2018 16:41

Ipak ne treba lekarima okretati ledja skroz.Ima ih i koji tako razmisljaju.U dogovoru sa njima nastaviti lecenje drugim metodama.Nada Obric se jos 80 tih lecila i izlecila 2 puta u Nemackoj. Ima jos poznatih licnosti izlecenih .Mozda javno nece reci ono sto bi rekli u poverenju nekom u nevolji.

mimi

01.10.2018 19:13

To je realnost i dilema svake obrazovane osobe kada se sa njom suoci.Tesko je biti pametan i savetovati.Ja sam za prirodnu medicinu,ali ona deluje sporije,nekad se nema vremena.Jedino Kanabis mi je sumljiv da li je stvarno to sto pricaju.Ostalo verujem.