Mesto zločina
profimedia

Kako nezvanično doznaju novinari Slobodne Dalmacije, Beriša je praktično priznao da je ubio Prnjaka, ali ne na način na koji mu to na teret stavlja tužilaštvo. Naime, ono ga tereti za teško ubistvo počinjeno na okrutan ili podmukao način za što je propisana kazna zatvora od najmanje 10 pa do 40 godina zatvora.

PROČITAJTE JOŠ:

Beriša, pak, u svojoj odbrani koju vodi ugledni splitski advokat Željko Gulišija priznaje ubistvo, odnosno ubistvo na mah.

U krivičnom zakonu stoji da je usmrćenje kad neko usmrti drugog nakon što je doveden u stanje dugotrajne patnje, jake razdraženosti ili prepasti i to ne svojom krivicom već napadom, teškim vređanjem ili zlostavljanjem od osobe koju je usmrtio.

Za to je delo predviđena kazna zatvora od jedne do deset godina, što je naravno puno manje od 40 godina.

Beriša je tako, neslužbeno se saznaje, kazao da ga je pokojni Prnjak zlostavljao i maltretirao više od dve godine, a sve je počelo kad mu je dao drogu u vrednosti oko 2.000 evra koju mu on nije odmah platio.

Dug je navodno vrlo brzo, zahvaljujući visokim zelenaškim kamatama, "skočio" na oko 50.000 evra, a 27-godišnjak je vraćao koliko je mogao, ali to nije bilo dovoljno. Pokojni je navodno išao toliko daleko u zastrašivanju da ga je i fizički maltretirao pred članovima porodice.

Na dan ubistva on i Prnjak su se našli i vozili Prnjakovim automobilom konzumirajući kokain. Kad su nešto iza 22.30 sati došli na TTTS, ispričao je Beriša, Prnjak je iz automobila izvadio svoju automatsku pušku kalibra 7,62 mm i zatražio od njega da likvidira jednog muškarca, a zauzvrat će mu on oprostiti dug.

Kad je on na to pristao, pokojni mu je dao pušku u ruke, a on je potom u njega ispalio ukupno 14 metaka nanevši mu prostrelne rane glave, leđa, grudi, desne šake te jednu u predelu leve natkolenice. Sve je to trajalo, prema službenom saopštenju tužilaštva, tačno 11 minuta odnosno od 22.37 sati i 22.48 sati.

Beriša je u svojoj obrani negirao da je od Prnjaka uzeo bilo kakav novac, a priznao je i da je dan nakon ubistva zapalio njegov BMW kako bi prikrio tragove.

PROČITAJTE JOŠ:

- Tačno je da je moj branjenik dao odbranu i da smatramo da se u ovom slučaju radi o krivičnom delu usmrćenja - potvrdio je advokat Gulišija.

Kako se saznalo nekoliko dana nakon hapšenja, policija je Berišu s ubojstvom povezala nakon što je on dan posle, koji sat nakon što je benzinom polio i zapalio žrtvino vozilo, na javnoj plaži u Stobreču izjavio da je ubio Prnjaka.

Naime, na plaži je došlo do sukoba i svađe s više osoba koje su se umešale u njegovu prepirku s devojkom s kojom je došao. Kako je sukob Beriše i devojke eskalirao u tolikoj meri da je ona bila i fizički ugrožena, umešalo se nekoliko osoba pokušavajući da ga umiri i spreči u daljnjem nasrtanju.

Beriša, već uzrujan od sukoba s devojkom te dodatno iziritiran njihovim uplitanjem, rekao je muškoj osobi koja mu je bila najbliža: "Ubiću te kao šta sam ubio Prnjaka! Zapaliću ti auto kao šta sam ga njemu zapalio!"

Nakon toga je otišao, a svedoci su pozvali policiju. Kad su policajci čuli što je rekao, odmah su javili nadređenima te je istog dana za njim raspisana potraga. Uhapšen je, nakon munjevite akcije specijalne policije, dan kasnije u Omišu u blizini štanda s voćem koji drži njegova porodica, piše Slobodna Dalmacija.