Prodavnica
Tanjug/Tanja Valić
Prodavnica

Tanjug/Tanja Valić

Prodavnica, Foto: Tanjug/Tanja Valić

Građani Crne Gore će novu ličnu kartu moći da koriste i u elektronskom poslovanju ili elektronskoj trgovini.

"Nova lična karta sadržaće čip u kojem se nalazi sertifikat za elektronsku identifikaciju, odnosno identifikacioni broj, pa će moći da se koristi i u oblasti elektronskog poslovanja, e-trgovine, platnih sistema", izjavila je Milanka Baković, generalna direktorka za građanska stanja i lične isprave u MUP-u, prenosi portal Cdm.me.

Baković je, nakon današnje sednice vlade, rekla da obrazac lične karte sadrži čip u kojem su sadržani sertifikat za elektronsku identifikaciju i sertifikat za kvalifikovani elektronski potpis.

Ona je navela da će se s ovim implementirati evropski standardi, i da sve razvijene demokratske zemlje koriste neku od varijanti identifikacionog broja.

“Crna Gora će s ovim svakako smanjiti administrativno opterećenje za građane, s obzirom na to da će isti omogućiti elektronsku identifikaciju za korišćenje elektronskih usluga, te samim tim sigurnije postupke u oblasti elektronskog poslovanja, elektronske trgovine, platnih sistema, trgovine i slično“, dodala je Baković.

Na ovaj način će, objašnjava, biti zaštićen jedinstveni matični broj građanina.

“Identifikacioni broj, za razliku od jedinstvenog matičnog broja, ne sadrži lične podatke vlasnika sertifikata za kvalifikacioni elektronski potpis, odnosno sam po sebi ne otkriva nijedan podatak o njemu”, rekla je Baković, prenosi Cdm.me.

Komentari (1)

milan

20.02.2020 16:14

Замена личних карти у изборној години??? Смислио Мило неку нову изборну подвалу.