Saslušan u policiji: Vladimir Zaharijev
Veselin Pešić
Saslušan u policiji: Vladimir Zaharijev

Veselin Pešić

Saslušan u policiji: Vladimir Zaharijev, Foto: Veselin Pešić

Ova lista samo je jedna od nekoliko na kojima je Republička izborna komisija otkrila teške nepravilnosti, a prema saznanjima „Alo!“, u ovaj nečastan posao umešani su i funkcioneri pojedinih parlamentarnih stranaka.

U konkretnom slučaju, stranka Zaharijeva zbog malog broja članova nije mogla da prikupi svih 10.000 potpisa, zbog čega se on za pomoć obratio drugim organizacijama i pojedincima. Prema saznanjima našeg lista, jedan od onih kojima se obratio za pomoć je funkcioner jedne parlamentarne stranke, koji mu je obećao da će mu prikupiti potpise u više mesta u Srbiji. Posle nekoliko dana, taj funkcioner pozvao je Zaharijeva u Beograd da preuzme potpise, koje je istog dana preuzeo njegov vozač. Te potpise dodao je postojećim, ali je tada uočio da deo njih nema pečat ili ima preklapanja određenih podataka. Nedugo nakon toga, pozvao ga je isti čovek tražeći da povuče listu, što Zaharijev nije hteo da uradi.

Zaharijev je, kako saznajemo, pravo sa saslušanja otišao u Republičku izbornu komisiju (RIK). Dejan Đurđević, predsednik RIK-a, potvrdio je za „Alo!“ da je Zaharijev bio u RIK-u, i to kako bi pruzeo rešenje po prigovoru.

- Uručeno mu je rešenje po prigovoru. On je podneo prigovor na naše rešenje kojim smo mu odbili listu. Mi smo potom doneli rešenje kojim smo odbili taj njegov prigovor. Kako je on ovlašćeno lice njegove stranke, verovatno je neko iz stručne službe RIK-a kontaktirao s njim da mu uručili rešenje da ne bismo morali da nosimo u Bosilegrad - kaže za „Alo!“ Đurđević.

RIK je u utorak jednoglasno odbacio izbornu listu „To smo mi - Prirodni pokret - Vladimir Zaharijev“ jer je pregledom materijala utvrđeno da ta lista ima maksimalno 7.061 ispravnu izjavu birača. Đurđević je tada rekao da je, posle pregledanja dela materijala, utvrđeno da je 3.957 izjava birača koji podražavaju tu izbornu listu overeno lažnim pečatom sa rimskim brojem tri Prvog osnovnog suda i kada se ta brojka oduzme od ukupno 11.018 građana koji su podržali tu listu, ostaje najviše 7.061 ispravna izjava birača.

- Tako da izborna lista „To smo mi - Prirodni pokret - Vladimir Zaharijev“ ne ispunjava uslove da bude proglašena - rekao je tada Đurđević. Samo dan nakon što mu je RIK zbog falsifikovanog pečata odbacio izbornu listu, Zaharijev je kazao da sumnja da mu je neko zamenio potpise „jer nekome smeta u Srbiji”.

 

Zaharijev je završio Gimnaziju u Bosilegradu, a zatim je upisao Fakultet prirodnih nauka, gde je završio stepen i dobio zvanje „stručnjak iz oblasti prirodnih i tehničkih nauka“. Političku karijeru započeo je u Demokratskoj stranci Srbije, koju je napustio ove godine i osnovao sopstvenu partiju, koja je registrovana 11. marta kao stranka bugarske nacionalne manjine To smo mi - Prirodni pokret. Na čelu opštine Bosilegrad je neprekidno od decembra 2001, a u novembru 2014. izabran je za predsednika Nacionalnog saveta Bugara. Važi za jednu od najkontroverznijih ličnosti na političkoj sceni u Pčinjskom okrugu, a video-klipovi njegovih urnebesnih „igračkih“ veština su pravi hit na „jutjubu“ već godinama.

Nikola Selaković

Mitar Mitrović

Nikola Selaković, Foto: Mitar Mitrović

 

Selaković: Slede pravne konsekvence

Ako se utvrdi da su na nekim izbornim listama postojali falsifikati potpisa građana, odgovorni za to će morati da snose sve vrste pravnih konsekvenci, izjavio je juče ministar pravde Nikola Selaković. Prema njegovim rečima, svi slučajevi u kojima postoji osnovana sumnja da su na izbornim listama falsifikovane izjave građana procesuiraju se pred nadležnim organima. „Ja sam uveren da će pred nadležnim organima dobiti svoj epilog“, rekao je ministar, ističući da je samo sud nadležan da presudi da li je nešto falsifikat.

 

Dejan Đurđević

Tanjug Sava Radovanović

Dejan Đurđević, Foto: Tanjug Sava Radovanović

 

Đurđević: Zatvor za falsifikatore Falsifikat kampanja!

Nikada ranije u istoriji parlamentarnih izbora nije se više pričalo o lažnim potpisima, ali i činjenici da će partije na čijim su listama pronađene neregularnosti, kako stvari stoje, moći ipak da se bore za glasove birače. Dejan Đurđević, predsednik RIK-a, nada se da će odgovorni za pomenute falsifikate završiti iza rešetaka. - Šta je bilo do nas, uradili smo. Prosledili smo sve nadležnim organima, sada tužilaštvo i policija ispituju te slučajeve. Pretpostavljam da će ljudi koji su bili umešani u falsifikovanje potpisa na kraju odgovarati za to i otići u zatvor. Prema Krivičnom zakonu, falsifikovanje izjave je krivično delo i odgovara kako onaj koji je napravio, tako i onaj ko je pribavio falsifikovanu ispravu, a zaprećena kazna za pomenuto delo je od tri do pet godina zatvora. - Uložili smo nadljudske napore kako bismo sve proverili, a verujte mi, svi u RIK-u smo bili zgroženi kada smo otkrili falsifikate. Nažalost, u trenutku kada su otkriveni, te liste su bile pravosnažne i istekli su rokovi za žalbu, pa kako se ovakve situacije ne bi ponavljale, korisno bi bilo napraviti neke promene za naredne izbore. V. N.

Komentari (4)

bugarce

15.04.2016 10:30

dooooobra tetka pored njega!

donja ljubata

15.04.2016 12:20

Kako vas nije sramota da udarate na Zaharijevog za potpise kad svaka stranka ponaosobno sakuplj potpise na mnogo gori navin.Mi gradjani bosiligradskog kraja smo ponosni sto imamo presednika poput njega i

donja ljubata

15.04.2016 12:22

Sad cete sve i svasta da radite zaharijevom samo zato sto se suprotstavio onoj blondici ministarki. Ua za vladu! Mi gradjani bosiligrada ga volimo i ponosimo se njime kamo sreceda ima takvih predstavnika vlasti vise.

verica

15.04.2016 14:18

E iz oba komentara se vidi vase obrazovanje po pisanju texta i takvi ga drze 15 godina na vlast