Ivica Dačić
Printscreen
Ivica Dačić

Printscreen

Ivica Dačić, Foto: Printscreen

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je naišao na veliko razumevanje po pitanju kosovskog pitanja u sedam afričkih zemalja koje je nedavno posetio.

Dačić je odmah na početku rekao i da je njegov posao da obezbedi da više nijedna zemlja ne prizna Kosovo.

"Ići ću svuda, jer je to moj posao", rekao je Dačić za RTS.

"Afrika je za nas veoma važna, ima 54 članice Ujedinjenih nacija od 193. To su naše tradicionalno prijateljske zemlje još iz vremena Tita i Jugoslavije, ali tamo niko nije bio po deset, 20, 30 godina... Podržavam naše strateško opredeljenje za članstvo u Evropskoj uniji, ali smatram da je u ovom trenutku i naš strateški interes da se borimo za održavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta", rekao je Dačić za RTS.

Nebojša Stefanović

Printscreen

Nebojša Stefanović, Foto: Printscreen

 

 

On je dodao da se sa afričkim zemljama mora razgovarati kako bi one bile upoznate sa stavovima Srbije po pitanju Kosova.

Dačić kaže da kosovski ministar spoljnih poslova takođe deluje na teritoriji Afrike i da je u Kongo poslao privatni avion s pola miliona dolara, nakon što je tamo izabran novi predsednik

Minstar kaže da je Tanzanija potpuno uvidela situaciju i da je odlučila da više neće glasati za Kosovo kada je u pitanju članstvo u međunarodnim organizacijama.

Slična situacija, kako kaže, dogodila se i u Kongu, gde je novi predsednik dao "čvrstu reč" da neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i da neće menjati stav.

Togo i Gana, kako kaže Dačić, takođe su veoma svesne cele situacije.

Dačiću je u Somaliji rečeno da smatraju da je odluka prelazne vlade iz 2010. godine o priznanju kosovske nezavisnosti nevažeća.

Tokom Dačićeve posete Mogadišu, u gradu se dogodio teroristički napad.

"Za vreme tog sastanka, koji je bio veoma povoljan za nas, desio se teroristički napad, ali sam ja u tom trenutku govorio i jednostavno nastavio. Oni su se frapirali našom odlukom, jer su, na primer, Englezi dolazili na sastanke u panciru i šlemovima. Ja sam mu rekao da se ne uzbuđuje što se nas tiče, jer smo mi navikli na to. Preživeli smo mi i mnogo teže slučajeve nego ovaj teroristički napad", rekao je Dačić.

Dodao je da ostaje da se vidi šta će se dešavati, jer smatra da se stvari koje nisu rešavane, kako kaže, po 20 ili 30 godina, ne mogu rešavati u toku jedne posete.

Miroslav Lazanski

Alo!/Vladimir Marković

Miroslav Lazanski, Foto: Alo!/Vladimir Marković

 

 

Komentari (2)

ciancarlo

24.05.2019 20:40

Ici ces svuda kazes ali sa takvim ponasanjem iako znas a i ptice na grani znaju da ga ne mozemo povratiti na taj nacin nikada al ga mozes pripojiti Albaniji tj.ubrzati stvaranje velike Albanije.

Joca

24.05.2019 21:37

Briga vuka sta ovce misle o njemu