General Ljubiša Diković
Ministarstvo odbrane
General Ljubiša Diković

Ministarstvo odbrane

General Ljubiša Diković, Foto: Ministarstvo odbrane

 

* Za civile je vest o dolasku S-400 u Srbiju bila iznenađenje

* U Vojsci Srbije o se njemu priča već godinama

* Rusija nije bez razloga poslala dva sistema baš u Srbiju

Bivši načelnik Generalštaba VS general Ljubiša Diković naglašava da se Ruska Federacija ne bi odlučila na taj potez, da nije ozbiljno procenila da smo njihovi prijatelji na Balkanu.

U januaru prosečna plata veća nego ikad! Vučić obradovao celu naciju!

AUTOR: Alo.rs/Tanjug/I.L. DATUM I VREME: 24.10.2019. 14:50 Značajno povećanje u odnosu na 2014. godinu! Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/ Rade PRELIĆ Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da očekuje da prosečna plata u januaru naredne godine bude 515 evra, a u decembru ove godine između 508 i 509 evra.

Diković kaže da ne zna da li su ljudi svesni i da li treba u tom pravcu i da razmišljaju — koliko je važno što je prvi put iz Ruske Federacije stigao sistem koji je namenjen za protivvazduhoplovnu odbranu na velikim daljinama, a koji pripada strategijskim Kosmičko-vazduhoplovnim snagama. Ne mnogo manje bitna informacija, prema njegovim rečima, je i činjenica da ruski vojnici sa našima izvode zajedničke vežbe.

Pročitajte još:

- To je čin ogromnog poverenja, koji imponuje svakom pripadniku vojske, ali i svakom građaninu ove zemlje, bez ikakvih političkih konotacija. Sam postupak dolaska tih snaga na našu teritoriju jeste odraz velikog poverenja, ali i prijateljstva. Velika je to stvar za Srbiju i naš sistem bezbednosti - naglasio je Diković.

S-400

Printscreen/Youtube

S-400, Foto: Printscreen/Youtube

Rusija dobro razmislila koga obučava na S-400

Diković kaže da očekuje reakcije zemalja regiona i NATO-a, zato što oni pomno prati svaki naš korak.

- Ipak, svi koji ozbiljno analiziraju ovaj naš postupak ne bi trebalo da imaju neke loše komentare i namere, jer sarađujemo i sa drugima. Oni koji nas poštuju shvatiće to kao vid međunarodno-vojne saradnje. Prema mojim analizama, Ruska Federacija je na međunarodnom planu u vojno-vojnim odnosima veoma pažljiva i izuzetno oprezna, a svakoj njihovoj aktivnosti prethode veoma zrele procene. Tako su i odlučili da su zreli uslovi da pošalju S-400 u Srbiju i da naša vojska zajedno vežba sa njima - rekao je Diković.

Turci i džihadisti nadiru, francuske snage u rasulu i opkoljene! (VIDEO)

Francuskim specijalnim snagama potrebna je hitna pomoć Rusije da povuku trupe iz Sirije.

- Republika Srbija na ovaj način pokazuje da stvara jaku državu, želimo da budemo kao naši partneri na koje se ugledamo — želimo da dostignemo nivo ekonomskog razvoja, ali i razvoj sistema bezbednosti, i dolazak S-400 vidim kao podršku zbog svega što Beograd čini na međunarodnom, ali i na unutrašnjem planu - naglasio je Diković.

On dodaje da je jedan od prioriteta u opremanju naših snaga bezbednosti, a pre svega Vojske Srbije, jeste opremanje sa savremenim sredstvima i sistemima za protivvazduhoplovnu odbranu.

S-400

Printscreen/Facebook

S-400, Foto: Printscreen/Facebook

- To je definisano i u Strategiji nacionalne bezbednosti, ali i detaljnije je razrađeno u Strategiji odbrane, gde je jasno stavljeno do znanja da su nam potrebni sistemi PVO za odbranu na malim i srednjim daljinama. Raspravljali smo nekoliko godina unazad i naravno da želimo S-400, jer bi Balkansko ostrvo bilo apsolutno pokriveno. Svi oni koji imaju protivvazduhoplovne sisteme na velikim daljinama dobro razmišljaju kome ih dati, jer nije svejedno ko njima raspolaže - izjavio je bivši načelnik Generalštaba VS.

Vojska Srbije

Tanjug/AP

Vojska Srbije, Foto: Tanjug/AP

"Pancir S-1" po meri Srbije

Na Balkanskom poluostrvu trenutno ne postoji, dodaje Diković, ni jedan sistem PRO sličan sistemu S-400, ako izuzmemo Tursku. Iako još nije zvanično potvrđeno da Srbija kupuje "Pancir S-1", Diković kaže da on pripada protivraketnim sistemima na srednjim daljinama i da odgovara našem geostrategijskom položaju.

S-400 i Pancir-S1 ne vraćaju nazad u Rusiju?!

AUTOR: Alo/Sputnjik/V.M. DATUM I VREME: 24.10.2019. 19:47 - 24.10.2019. 19:52 Dokaz da Rusija drži situaciju pod kontrolom. S-400, Foto: Printscreen/Youtube * Moćni ruski sistemi dopremljeni su u Srbiju * Počela je druga faza zajedničkih rusko-srpskih vojnih vežbi protivvazdušne odbrane "Slovenski štit 2019" * To je prvi put u istoriji da ovi najsavremeniji sistemi učestvuju na vojnoj vežbi u inostranstvu Prva faza "Slovenskog štita 2019" održana je prošlog meseca u Rusiji, u Astrahanskoj oblasti.

- On je veoma efikasan PRO, koji bi umnogome zadovoljio naše potrebe. Pružio bi nam zaštitu i van granica Republike Srbije, što je veoma važno, i bio bi efikasan štit za naše kopnene jedinice. Takav kvalitet oruđa ne postoji u našoj blizini, ako izuzmemo Grčku, Tursku i Rumuniju - naglasio je general Diković.

BONUS VIDEO: STIGAO VOZ IZ KINE! Spektakularna scena na Novom Beogradu!

 

Komentari (1)

ruska cizma sve bliza

25.10.2019 22:49

Druze Tito, pisi drugo pismo, ono prvo razumeli nismo.