Ratko Mladić
AP/Peter Dejong
Ratko Mladić

Printscreen

Ratko Mladić, Foto: Printscreen

Pred petočlanim žalbenim većem Mehanizma za krivične sudove u Hagu počela je usmena rasprava o žalbama na prvostepenu presudu nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, kojom je osuđen na doživotni zatvor.

Preporučujemo:

Ratko Mladić lično u sudnici prisustvuje raspravi i nosi zaštitnu masku na licu, vidno je iscrpljen, a njegov pogled je malo pogubljen pošto su svi primetili. Njegov glavni branilac Branko Lukić juče odjavio svoje učešće, kao i pravni savetnik Boris Zorko.

Oni se ne slažu sa načinom na koji Mehanizam želi da sprovede ovu raspravu, praktično po svaku cenu, u vreme pandemije kovida 19 i lošeg zdravstvenog stanja njihovog klijenta.

U sudnici međutim kao deo pravnog tima za odbranu Mladića raspravi prisustvuju branilac Dragan Ivetić i pravni savetnik Peta-Luis Bagot.

ANKETA: Da li je Ratko Mladić po vašem mišljenju heroj?

 

Raspravu je otvorila predsedavajuća žalbenog veća sudija Prisca Njambe, podsećajući na tok žalbenog postupka i više odlaganja koji su usledili od marta, usled operacije koju je Mladić imao, njegovog oporavka, zatim pandemije kovida 19.

Mladić je u novembru 2017. godine osuđen na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida i drugih ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, a naredne godine su i tužilaštvo i njegovi branioci podneli pisane žalbe na tu presudu.

Ratko Mladić

AP/Peter Dejong

Ratko Mladić, Foto: AP/Peter Dejong

Oslobođen je za genocid po jednoj tački optužnice.

Mladić je uložio žalbu po devet osnova, sa podosnovima, kojom traži oslobađanje od optužbi, ili ponavljanje suđenja, a kao alternativu i umanjenje kazne, navela je sudija Njambe.

Preporučujemo: