Aleksandar Vučić
Alo!/Dejan Briza
Aleksandar Vučić

Alo!/Dejan Briza

Aleksandar Vučić, Foto: Alo!/Dejan Briza

On će, kako se navodi, učestvovati u razgovorima o ekonomskoj saradnji Beograda i Prištine, a koje organizuje Bela kuća.

Dr Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost, poručio je za „Alo!“ da mu je žao što sastanak u Vašingtonu nije održan onda kada je trebalo, 27. juna, ali tada ga je sabotirala Evropska unija.

- Vreme je u ovoj fazi rešavanja pitanja Kosova izuzetno važno, jednako kao i sadržina budućeg sporazuma, tako da izgubljena dva meseca ne odgovaraju onima koji istinski žele kompromis, ponajmanje Srbiji - istakao je on i dodao da predstojeći razgovori imaju ključnu važnost za finalizaciju ovog procesa, koji traje decenijama.

Dr Orhan Dragaš

Privatna arhiva

Dr Orhan Dragaš, Foto: Privatna arhiva

- Iako se u najavama najviše pominju dogovori o ekonomiji, uveren sam da će u Beloj kući biti reči i o političkim pitanjima, zato što je njih nemoguće odvojiti od ekonomskih. To je dobro za Srbiju, a naročito je dobro da se razgovara o statusu Kosova, jer upravo Srbija osporava kosovsku nezavisnost, zajedno sa većinom članica UN. Ako SAD dopuštaju da se razgovara o statusnim pitanjima, a to pokazuju sve vreme otkako su se uključile u ovaj dijalog, onda Srbija mora da iskoristi tu otvorenost Vašingtona i da pokuša da ostvari maksimum mogućeg za svoje nacionalne interese. Ohrabruje što je predsednik Vučić izuzetno ozbiljno prišao ovim razgovorima, veoma dobro je pripremljen i kao iskusan državnik dobro razume da su se okolnosti poklopile, tako da Srbija posle mnogo vremena ima šansu da stavi tačku na istorijski konflikt i ostvari svoje vitalne državne interese - zaključio je Dragaš.

Ričard Grenel

youtube printscreen

Ričard Grenel, Foto: youtube printscreen

Podsetimo, Ričard Grenel, specijalni savetnik američkog predsednika, izjavio je u utorak uveče da će u četvrtak u Vašingtonu na stolu biti samo ekonomska pitanja, ali nije isključio mogućnost da se u nastavku u razgovorima otvore i druga pitanja.

ANKETA: Da li će se srpska vojska i policija vratiti na Kosovo?

 

- U četvrtak će na stolu biti isključivo ekonomska pitanja, a slažem se sa konstatacijom predsednika Vučića da niko ne zna o kojim pitanjima će se diskutovati u petak - kazao je on.