Donald Tramp, Bela kuća, Aleksandar Vučić
Tanjug / AP / Printscreen
Donald Tramp, Bela kuća, Aleksandar Vučić

Tanjug / AP / Printscreen

Foto: Tanjug / AP / Printscreen

Iznenađenje koje bi moglo da bude servirano na sastanku u Beloj kući, a o kojem je govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u jednoj od verzija podrazumeva da bi Beogradu bilo ponuđeno da prizna Kosovo, a da zauzvrat dobije ekonomski podsticaj i ubrzani put u EU. Izvor dodaje i da takva ponuda neće biti prihvaćena.

Sastanak između predstavnika Beograda i Prištine u Beloj kući biće održan 4. septembra, a ako bi protekao prema očekivanjima domaćina, na njemu bi mogao da se pojavi i predsednik SAD Donald Tramp. Na njemu će, prema ranijim najavama, biti reči o ekonomskim temama, ali je predsednik Vučić rekao da očekuje iznenađenje, a koje bi se, kako se može zaključiti, moglo ticati političkih tema.

Velika je nepoznanica šta bi mogao da bude sadržaj tog iznenađenja ukoliko se domaćini odluče na taj potez. Iz diplomatskih izvora se otkriva da se manje-više sve opcije koje bi mogle da budu predstavljene Srbiji vrte oko dva elementa.

- Jedna od opcija podrazumeva da bi Srbiji moglo da bude ponuđeno da prizna Kosovo, a da zauzvrat dobije značajna ekonomska ulaganja, ali i ubrzan put ka EU. Manje-više, te dve stavke, EU i investicije, okosnica su onoga što bi moglo da se stavi pred Beograd na sto. Ali, kao što je više puta rečeno, Beograd ne pristaje na to da sve da, a da praktično zauzvrat ne dobije ništa - kategoričan je izvor upućen u celu priču.

Sa druge strane, Vučić je otkrio da je video agendu za sastanak u Vašingtonu, da je samo jedna tačka bila problematična, ali da mu iskustvo govori da se neće zaustaviti na tome.

- Bilo je i nezvaničnih izjava lidera u regionu da ću morati da potpišem sve što se stavi u Vašingtonu. S pažnjom sam to saslušao. Očekujem iznenađenje, ne libim se da to kažem, a izviniću se američkoj administraciji ako ga ne bude. Nažalost, moj politički nos neretko je dobro osećao različite vrste i mogućih iznenađenja i zamki i svega drugog - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je dodao i da ukoliko sadržaj zahteva Amerike prema Srbiji po pitanju Kosova i Metohije u Vašingtonu 4. septembra bude onakav kao što on pretpostavlja, onda do susreta sa predsednikom Donaldom Trampom neće doći.

Donald Tramp

Ilustracija

Donald Tramp, Foto: Ilustracija

- Ukoliko bih prihvatio susret sa predsednikom Trampom, bio bih prvi srpski predsednik koji bi mogao da ima ne samo prvi susret sa Avdulahom Hotijem i Trampom već i bilateralni susret sa američkim predsednikom. Pošto mislim da znam šta može da bude sadržaj tog iznenađenja jer to osećam, a ne zato što imam podatke, pre će biti da ću to da odbijem i da do tog susreta neće doći - rekao je Vučić.

Istakao je da će se pregovori oko ekonomije lako završiti, ali ga, navodi, brinu teme u nastavku tog sastanka.

- Mi počinjemo u 10 sati ujutru po istočnom američkom vremenu sa pregovorima i razgovorima o ekonomiji, tu se možemo dogovoriti sa Prištinom za tri, četiri ili pet sati, a onda imamo nastavak, a ja čekam šta će biti na nastavku. Jedina tema svuda šta god ko pričao u SAD biće međusobno priznanje - podvukao je Vučić.

Avdulah Hoti

Tanjug/AP

Avdulah Hoti, Foto: Tanjug/AP

Istovremeno, premijer Avdulah Hoti insistira da je "uzajamno priznanje jedina tema na sastanku sa Srbijom". Govoreći o tome šta bi moglo da bude na stolu u Vašingtonu, Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku kaže da je među njima i pokretanje političkih pitanja.

- Ekonomski paket, zajedno sa finansijskim podsticajima za sprovođenje biće dominantna tema. Sve ostalo zavisi od američke strane, to jest da li u ovom trenutku žele da otvore temu finalnog sporazuma i šta bi to konkretno značilo. Da li je "mir za teritorije" kako je primenjeno nedavno prilikom sklapanja sporazuma između UAE i Izraela, model koji bi možda mogao da bude ponuđen kao rešenje kosovskog problema ili se i dalje traga za nekim drugim modelom, imajući u vidu da međusobno 1priznanje Srbija ne prihvata, a da Albanci jedino takav ishod očekuju - napominje Grubješić.

Aleksandar Vučić

Printscreen

Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen

Ipak, napominje da su ovoga puta male šanse za konačni dogovor.

- Ima nekoliko stvari koje govore u prilog teze da neće biti finalnog sporazuma sada u Vašingtonu: prvo, ima dosta nerešenih i otvorenih pitanja, drugo, kosovska vlada na čelu sa Hotijem teško može da zaključi takav sporazum, imajući u vidu odnos snaga u kosovskoj Skupštini, treće, javno mnjenje ni u Srbiji ni na Kosovu nije pripremljeno za veliki dogovor i četvrto, EU i dalje vodi format u kome se odvijaju pregovori Beograda i Prištine - smatra Grubješić.

Istovremeno, politički analitičar Miljazim Krasnići ocenio je da kosovska pregovaračka delegacija, bez ijednog stručnjaka na predstojećem sastanku u Vašingtonu, nije kompetentna za kompleksan proces dijaloga sa Beogradom, što, uz političko nejedinstvo, može da oslabi poziciju Prištine.

ANKETA: Da li će Srbija na kraju morati da prizna nezavsnost Kosova?

 

- Postoji velika netransparentnost u procesu samog dijaloga, ali i unutar pregovaračke delegacije Prištine koja je sastavljena od nekompetentnih učesnika. Priča se da će se u Vašingtonu razgovarati o ekonomskim temama, ali istovremeno se o tome razgovara i u Briselu. Šta će na kraju proizaći iz toga, ni sami učesnici ne znaju i u tom smislu sam skeptičan. Posle Vašingtona se nastavljaju razgovori u Briselu i tad će se videti da li su ova dva procesa komplementarna ili kontradiktorna - rekao je Krasnići za Kosovo onlajn.

Komentari (4)

Slavica

01.09.2020 16:59

Ako je cena K i M. Hvala EU na ponudi ali NE. Uostalom vase "dobre" namere nas jos uvek bole.

Мики

02.09.2020 02:08

Свако решење, које није у складу са резолуцијом 1244 СБ УН, НЕ СМЕ бити прихваћено !

teniser diplomata

02.09.2020 17:54

svrati na us open do Noleta, Srbija casti

Буендија

02.09.2020 19:10

Не играј се, никаква признања. Низашта!