Metju Palmer
Tanjug/Zoran Žestić 5.4.18.
Metju Palmer

Tanjug/Zoran Žestić 5.4.18.

Metju Palmer, Foto: Tanjug/Zoran Žestić 5.4.18.

* Metju Palmer novi izaslanik SAD na Zapadnom Balkanu

* Potvrda promene politike Vašingtona

* Odlični poznavalac prilika u regionu

Potvrda promene politike Vašingtona. Brisel se pokazao nesposobnim, SAD preuzimaju stvari u svoje ruke. Nedugo nakon sastanka sa predsednikom Vučićem, američki državni sekretar Majk Pompeo imenovao je Metjua Palmera kao specijalnog izaslanika SAD za Balkan.
Nije tajna da je pomenuti američki diplomata dobar poznavalac prilika u regionu, a potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je za RTS da je izbor Palmera samo znak da SAD žele da na neki način formalizuju ono što stalno govore, a to je da žele da podstaknu brzo rešenje i da apeluju na sve strane na zapadnom Balkanu da grade mir i stabilnost.

Na funkciji će biti od 1. septembra na Bledu!

AUTOR: Blic.rs/Alo.rs/M.Č. DATUM I VREME: 31.08.2019. 08:38 - 31.08.2019. 08:49 Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD, Matju Palmer novi je specijalni predstavnika SAD za Balkan, saopštio je u petak uveče Stejt department. Metju Palmer, Foto: Tanjug/Zoran Žestić 5.4.18.

 

Međutim, Dačić kaže da mir i stabilnost ne zavise krucijalno od samog izbora Palmera već je ključno hoće li se pojačati pritisak na Prištinu da ukine takse na srpsku robu. Što se samog Palmera tiče, Dačić kaže da je on oženjen Beograđankom, što ne mora biti prednost, jer će morati da dokazuje da nije pristrasan. Ipak, dobro poznaje situaciju u regionu, ali je, prema Dačićevim rečima, hendikep to što je dugo u Stejt departmentu i ima utvrđen sistem vrednosti i način razmišljanja koji možda stvara određene stereotipe. Kako dodaje, to je potvrda svega što je govorio ranije, a to je da je Amerika promenila stav, ne o nezavisnosti Kosova, nego o tome da to pitanje nije rešeno, već da treba da se rešava.

- Zašto bi imenovali specijalnog predstavnika da je stvar rešena? - upitao je Dačić.

 

Napominje da je sada situacija značajno drugačija i da američka administracija želi da pogura pregovarački proces. Dačić navodi da se format dijaloga neće menjati i da će ostati u Briselu

Analitičar Dragomir Anđelković za „Alo!“ navodi da imenovanje Palmera pokazuje da „SAD imaju povećan interes za zapadni Balkan i ozbiljnu nameru da se uključe u pregovarački proces između Beograda i Prištine“.

Žestoka svađa Dačića i Pacolija u Helsinkiju, umešali se i evropski zvaničnici: Vi niste anđeli!

AUTOR: Tanjug; D.K. DATUM I VREME: 31.08.2019. 17:04 Kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je na sastanku Saveta EU i partnera sa Zapadnog Balkana u Helsinkiju došlo do oštre debate između šefa diplomatije privremenih kosovskih institucija Bedžeta Pacolija i srpskog ministra spoljnih poslova Ivice Dačića.

 

- Da li će to za nas biti povoljno ili ne, videćemo u narednoj fazi. Do sada iskustvo nije bilo dobro za nas, ali sada imamo neke indikacije da Amerika možda donekle menja stav. Stvari svakako nisu gotove što se tiče Kosova, ali kako će se završiti, suviše je rano da se kaže - navodi Anđelković i nastavlja:

- To što je Palmerova supruga Srpkinja ništa ne znači, jer kod Amerikanaca personalna pitanja nisu od velikog značaja, on će pratiti državnu politiku. Pozitivan uticaj može da ima susret Pompea i Vučića, nakon čega je i Palmer imenovan kao specijalni izaslanik.

Metju Palmer je američki diplomata koji je početkom devedesetih radio u Ambasadi SAD u Beogradu. Oženjen je Beograđankom i imaju dvoje dece. U više navrata bio je angažovan na pitanjima koja se odnose na ovaj region. Naime, po odlasku iz Beograda, u Stejt departmentu je imao specijalna zaduženja za Srbiju i Crnu Goru, a pratio je i mirovnu konferenciju u Rambujeu. Tokom 2006. i 2007. bio je savetnik predsednika Džordža Buša po pitanjima nacionalne bezbednosti. Jedno vreme je zatim bio angažovan u jugoistočnoj Aziji, da bi se potom ponovo vratio u Beograd, na mesto savetnika ambasadora SAD u Srbiji.

METJU PALMER NA OBELEŽAVANJU 20 GODINA OD ULASKA NATO NA KOSMET PORUČIO PRIŠTINI SAD su na strani Kosova, sadašnji status kvo je neodrživ, nema boljeg trenutka za sporazum sa Beogradom

BONUS VIDEO: Snimak autoputa Miloš Veliki dronom

 

Kovačić: Ovo je dobra vest za Srbiju

Jovan Kovačić, predsednik „Ist vest bridža“ i član Izvršnog komiteta Trilateralne komisije, za „Alo!“ kaže da je to veoma dobra vest za Srbiju:

- Palmer je izuzetno dobar poznavalac ovdašnjih prilika i pokazalo se do sada da je vrlo objektivan. Ovo je vrlo jasan pokazatelj da su Amerikanci postali vrlo ozbiljni da se cela stvar pokrene sa mrtve tačke i da se do sredine iduće godine nađe rešenje za ovaj problem. Stekao se utisak da je za kosovske Albance ovo pitanje rešeno i završeno, ali je očigledno da nije. Na pitanje kako komentariše činjenicu da su i iz Prištine pozdravili imenovanje Palmera, Kovačić kaže:

- To je politika, diplomatija. Činjenica je da su Haradinaj i društvo dole hladno odbili sve molbe da se ukinu takse, pa se nisu osvrtali ni na dobronamerne savete dosadašnjih saveznika, namerno kažem dosadašnjih, jer ćemo videti kako će stvari ići.

 

Skot: Dobar znak

„Drago mi je da vidim da je moj prijatelj i kolega Metju Palmer imenovan za specijalnog izaslanika za zapadni Balkan. To je dobrodošli znak naše rešenosti da se pomogne u pronalaženju diplomatskog rešenja za mir i stabilnost u regionu“, napisao je na Tviteru Kajl Skot, američki ambasador u Beogradu.

 

 

Ranije Palmerove izjave

1.„Kosovske vlasti moraju da ukinu takse od 100 odsto.“

2.„SAD nisu spreme da odobre bilo kakav sporazum Kosova i Srbije. Ono o čemu smo govorili jeste da želimo da vidimo sporazum koji je trajan, u lokalnom vlasništvu, fer, pravedan i sprovodljiv.“

3.„Određivanje granica je suvereno pravo i to je nešto što Kosovo kontroliše i određuje. Ukoliko Kosovo izabere, u sklopu suverenog prava, da sa Srbijom diskutuje o granicama, to je izbor Kosova. Mi podržavamo pregovarački proces Beograda i Prištine koji će doprineti potpunoj normalizaciji odnosa.“