Metju Palmer
Tanjug/Zoran Žestić 5.4.18.
Metju Palmer, Foto: Tanjug/Zoran Žestić 5.4.18.

* Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD, Matju Palmer novi je specijalni predstavnika SAD za Balkan

* Palmer će predvoditi nastojanja da pojačamo diplomatske napore SAD 

* Tokom 2006. i 2007. bio je savetnik predsednika Džordža Buša u pitanjima nacionalne bezbednosti

Palmer će u novoj ulozi već 1. septembra učestvovati u radu Strateškog foruma na Bledu, a zatim će predstavljati SAD na sastancima Kvinte u Briselu i Podgorici.

https://www.alo.rs/vesti/svet/amerikanci-na-nogama-svi-su-pored-malih-ekrana-sprema-se-pakao-video/249567/vest

"Palmer će predvoditi naša nastojanja da pojačamo diplomatske napore SAD u podršci miru, stabilnosti i napretku u regionu i usredsrediti se na integraciju država Zapadnog Balkana u zapadne institucije", saopštio je Stejt department.

Metju Palmer, inače veoma dobro poznaje Srbiju, ali i problem Kosova i Metohije.

Sve se obustavlja! Ucenili Srbiju - Morate se povući!

AUTOR: Sputnjik/D.S. DATUM I VREME: 30.08.2019. 22:49 - 30.08.2019. 22:55 Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom (EAEU) Srbija bi trebalo da potpiše tek 25. oktobra Evropska unija, Foto: EPA/Oliver Hoslet * Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom (EAEU) Srbija bi trebalo da potpiše tek 25.

Naime, "ranih" devedesetih godina radio je u Ambasadi SAD u Beogradu, a i kasnije je, tokom diplomatske karijere, u više navrata bio angažovan na pitanjima koja se odnose na ovaj region. Po odlasku iz Beograda, u Stejt departmentu je imao specijalna zaduženja za Srbiju i Crnu Goru, a pratio je i mirovnu konferenciju u Rambujeu.

Tokom 2006. i 2007. bio je savetnik predsednika Džordža Buša u pitanjima nacionalne bezbednosti.

Jedno vreme je zatim bio angažovan u Jugoistočnoj Aziji, da bi se potom ponovo vratio u Beograd, na mesto savetnika ambasadora SAD u Srbiji. Tim povodom oglasio se Kajl Skot.

Uz funkciju specijalnog predstavnika državnog sekretara, Palmer će nastaviti da obavlja dužnost zamenika pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja koju obavlja od 2018. Prethodno je bio direktor Kancelarije za južnu i centralnu Evropu.

Američki diplomata oženjen je Beograđankom i govori srpski jezik.

Metju Palmer boravio je poslednji put u Beograd u junu, gde se sastao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Razgovarali su o odnosima Beograda i Prištine, u momentu prekida dijaloga, pošto je Priština uvela carine od sto odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

PROČITAJTE JOŠ: