Aleksandar Vučić, Angela Merkel, Emanuel Makron
Tanjug
Aleksandar Vučić, Angela Merkel, Emanuel Makron

Tanjug

Aleksandar Vučić, Angela Merkel, Emanuel Makron, Foto: Tanjug

Angela Merkel i Emanuel Makron nudili su da se direktno uključe u dijalog između Beograda i Prištine ako Kosovo privremeno suspenduje takse.

Najmoćniji evropski dvojac je, kako kaže izvor upućen u dešavanja, u neformalnom delu susreta regionalnih lidera održanog 29. aprila u Berlinu poveo priču o nastavku dijaloga između Beograda i Prištine.

Pročitajte još:

 

"Spominjala se i mogućnost da se takse koje su uvedene na srpsku robu suspenduju na šest ili četiri meseca, a Merkelova i Makron nudili su da u tom slučaju lično uđu u dijalog između Beograda i Prištine. Kao što se može videti iz daljeg razvoja dogovora, ponuda nije prihvaćena", kaže izvor iz diplomatskih krugova.

Sledeći susret dogovoren je upravo u Berlinu, i to za 1. jul u Parizu, kako bi se ponovo pokušalo sa pronalaženjem rešenja za nastavak dijaloga koji je zapao u ćorskokak zbog taksa.

O susretu regionalnih lidera u Berlinu juče se oglasio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da Priština neće da ukine takse, ne zato što je sama "čvrsta" u tome, već što je "čvrst" neko ko im je za to dao zeleno svetlo.

"To sam u Berlinu odmah rekao i kancelarki Merkel i francuskom predsedniku Makronu - da Priština neće popustiti, ne zato što su čvrsti, već zato što je neko drugi, ko im je tako rekao, čvrst. Oni nisu verovali... Kako da odbiješ Francusku, Nemačku? Nemoguće. Rekao sam - znam ljude, znam im mentalitet i znam koliko snažne sile mogu da stoje iza njih", kazao je Vučić.

Emanuel Makron, Aleksandar Vučić

Tanjug

Emanuel Makron, Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug