Siniša Mali
Printscreen
Siniša Mali

Printscreen

Siniša Mali, Foto: Printscreen

“On se drznuo da govori o prosečnoj plati u Srbiji, koja je danas veća nego ikada ranije. Govori da je prosečna plata od 500 evra neuspeh, a pominje i minimalnu cenu rada, koja je upravo zahvaljujući reformama poslednjih godina kontinuirano rasla", navodi se u izjavi Malog koju je prosledilo Ministarstvo finansija.

On ističe da je minimalna zarada za vreme Ðilasa iznosila 15.660 dinara, dok je sadašnji minimalac skoro ddvostruko veći.

"Zaista niko ne može da kaže da se seća Ðilasovih fantazmi o odličnom životu dok je on sa svojom kamarilom vladao Srbijom. Ali, većina se seća da je taj političar svima nama u amanet ostavio dug od 619 miliona evra dok je bio na vlasti, da je Beograd ugušio u dugovima od 1,2 milijarde evra”, navodi se u izjavi Malog.

Dodao je da su posle Ðilas bile neophodne teške reforme da bi se Srbija dovela u red.

Pročitajte:

Istakao je da su ekonomski pokazatelji Srbije odlični i pored krize koja je pogodila ceo svet, i da se nada da će u što skorijem periodu plate značajno porasti, što je i predviđeno planom “Srbija 2025” po kome će prosečna plata iznositi 900, a penzija oko 430 evra.

“Ðilasa boli svaki uspeh Srbije, boli ga da prizna da je iza sebe ostavio jedno veliko ništa, odnosno još više od toga - debeo minus, koji smo mi morali da nadoknadimo i zbog čega smo bili prinuđeni na teške reforme”, naveo je Mali.

Dodao je da je Srbija danas dovoljno jaka i stabilna da izdrži sve pritiske i posledice pandemije virusa korona.

“Njemu smeta i to što je Srbija bila spremna i u mogućnosti da izađe na međunarodno finansijsko tržište odmah po izbijanju pandemije koronavirusa. Reakcija je bila brza i efikasna i obezbedili smo veliki iznos novca, da bismo spasili radna mesta, plate zaposlenih i privrede u celini", naveo je Mali.

Takvo reakcija, ocenio je, ima za posledicu rekordno nisku nezaposlenost od 7,3 odsto.

"Inače, dobru reakciju države potvrdio je i Međunarodni monetarni fond kao i rejting agencije”, naveo je Mali.

Ministar, koji trenutno boravi u Vašingtonu, kao član delegacije Srbije koju predvodi predsednik Aleksandar Vučić, u pregovorima sa Prištinom, kaže i da je sraman lažni patriotizam Ðilasa, posebno u ovako teškom trenutku za Srbiju.

“Ponašanje tog lažnog patriote je cirkus, jer je očigledno da ne razume koliko je izazova još pred nama i koliko je neophodno da se postignu, pre svega ekonomski dogovori, koji će podići čitav region. Ali, kako bi on to i razumeo, kada vodi računa isključivo o tome da što više uveća svoje bogatstvo”, navodi se u izjavi Siniše Malog.

Preporučujemo: