kralj čarls
Foto: Alo/Tanjug/Ap

Zdravstveno stanje kralja Čarlsa se postepeno pogoršava, što je navelo zvaničnike Bakingemske palate da redovno ažuriraju plan za njegovu sahranu, a te pripreme su počele dan nakon sahrane kraljice Elizabete, tvrde insajderi, prenosi Njujork post.

Iako je napustio bolnicu i trenutno se odmara, i dalje nije poznato koja vrsta ove opake bolesti je u pitanju.

- Razgovarajući o zdravlju Kralja Čarlsa, najčešći odgovor glasi: 'Nije dobro' - rekao je u četvrtak Tom Sajks iz Dejli bista.

Kako pišu britanski mediji, bliski prijatelj monarha potvrdio je da je Čarls "odlučan u nameri da pobedi rak".

- Svi su optimistični, ali njemu je stvarno jako loše. Više nego što žele da priznaju - ističe Sajks.

Kralj čarls

Tanjug/Ap

 

Kralj Čarls nikada nije otkrio koji mu je kancer dijagnostikovan, ali je priznao da nije reč o karcinomu prostate, koji je jedan od najlakše lečivih oblika bolesti.

Kraljevska porodica je takođe bila suzdržana u vezi s njegovim medicinskim problemom, ali dobro pozicionirani insajderi i politički komentatori su javno govorili o tome kako kralj "veoma dobro reaguje" na tretman.

Međutim, iza scene, saradnici kralja Čarlsa redovno pregledaju kopije više stotina stranica dokumenta koji sadrži planove za kraljevu sahranu, nazvanog "Operacija Menaj bridž".

- Planovi su izvađeni iz fioke i aktivno se ažuriraju. Ništa više nego što biste očekivali s obzirom na to da je kralju dijagnostikovan kancer. Ali su svakako fokusirani na to - rekao je bivši saradnik za veze sa trenutnim dvorjanima za Dejli bist.

kralj Čarls

Foto: Profimedia

 

Izuzetno detaljan dokument kreiran je dan nakon što je kraljica Elizabeta sahranjena 8. septembra 2022. godine - i koristi sahranu najdugovečnije britanske kraljice kao vodič kako bi se osiguralo da sve protekne glatko.

Vojni zvaničnici su potvrdili za Dejli Bbist da se Operacija Menaj bridž redovno ažurira, ali su istakli da je to standardna procedura i da bi bilo "apsurdno izvlačiti bilo kakve zaključke" iz toga.

Za sve članove kraljevske porodice je urađen plan za sahranu, a ti planovi su kategorizovani prema kodiranim rečima koje se odnose na mostove, pri čemu je plan za sahranu kraljice Elizabete bio poznat kao "Operacija London bridž".

Plan smrti bivšeg princa od Velsa nazvan je po visećem mostu koji povezuje ostrvo Engsli s kopnom Velsa.

- Naravno da gledaju svaki aspekt Menaj bridža. Kraljičina sahrana je prošla kako je očekivano i visoko je podigla lestvicu. To nije emotivna stvar, to je posao, jedan vrlo ozbiljan, i razumljivo je da niko ne planira da bude uhvaćen na prepad - rekao je visoki zvaničnik uključen u planiranje kraljevskih sahrana.

Kralj Čarls

Profimedia

 

Još jedan zvaničnik je dodao da "planiranje za najgore situacije je ono što vojska radi ... Morate da imate na umu razmeru ove stvari. Divizija vojske, pod komandom general-majora Džejmsa Boudera predvodi - to su sedam gardijskih pukova. Onda imate celu Londonsku oblast, pukove Teritorijalne armije i Kraljevsku konjičku artiljeriju. To je pre nego što dođete do mornarice ili vazduhoplovstva. Čarls je godinama bio tesno povezan sa padobranskim pukom, tako da će i oni biti uključeni.

- To je samo ceremonijalni kraj - nastavio je.

- Zatim vam je potrebna gigantska bezbednosna operacija jer je svaki veoma veoma važan pojedinac na planeti na sahrani. Govorimo o svemu, od odbrane od raketa do obezbeđenja od pojedinačnog napada. 

- Čitava stvar od bleska do eksplozije traje manje od dve nedelje, što znači da svaki aspekt mora biti temeljno isplaniran unapred. Ozbiljno planiranje Čarlove sahrane počelo je dan nakon što su sahranili kraljicu.

Zvaničnici kralja Čarlsa nisu odgovorili na zahtev Pejdž siksa ili Dejli bitsa za komentar.

BONUS VIDEO:

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading