Lazar Lešnjak
Printscreen
Lazar Lešnjak

Printscreen

Lazar Lešnjak, Foto: Printscreen

Lazar Lešnjak optužio je svog kuma Marka Bastaća, predsednika Gradske opštine Stari Grad u Beogradu, da je primao mito, odnosno, kako on kaže, "uzimao koverte od investitora" koji su bez adekvatnih dozvola gradili na teritoriji Starog grada.

Lešnjak takođe tvrdi da ga je Bastać devet sati brutalno maltretirao, davio i šibao, te da mu je stavljao kesu na glavu, a sve zbog mreže korupcije u koju su obojica bili upleteni i poslova sa nelegalnom gradnjom na Dorćolu.

U međuvremenu, Bastać je odbio da ide na poligraf, a povodom svega, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić se oglasio u nacionalnom dnevniku.

Lešnjak je večeras gost u emisiji Crna hronika specijal u kojoj će izneti svoje potresno svedočenje o mučenju koje je proživeo! 

- Bastaća sam upoznao 2006. u DS odnosno Demokratskoj omladini. Družili smo se i pozvao sam ga da mi bude kum na venčanju 2015. godine.

Bio sam zadužen za koverte koje su bespravni graditelji davali Marku Bastaću kako bi nastavili da zidaju.

Lazar Lešnjak

Printscreen

Lazar Lešnjak, Foto: Printscreen

Najčešće sam znao koliko ima novca u koverti po koju me pošalje Bastać.

U toku svog mandata više puta sam obavljao te poslove.

Do našeg razlaza je došlo kada sam podeno prijavu kao uzbunjivač - priča Lešnjak.

Sastanak

- Marko je postavio tri stolice i vezao nas za njih. Rekao je da ćemo se igrati kviza i postavljao pitanja da li znamo za određene zaposlene u Opštini Stari Grad. Pitao je da li znamo za neke stranke koje imaju problema sa nelegalnom gradnjom.

Da li znate ko je stranka za koju nisam odneo novac, pitao je Bastać. Tada shvatam da sam ja žrtva tog sastanka. Odlučio sam da priznam sve i da kažem.

Pitao me je gde sam sreo te ljude, šta ste pili, gde ste se upoznali, a na svaki odgovor Marko Bastać mi je udarao šamar. Ispitivanje je nastavljeno, dobijao sam nove udarce, a onda me je udarao i konopcem za preskakanje po telu.

Neprestano je postavljao pitanja, a televizor je bio pojačan kako se ne bi čulo da ja vičem tokom batinanja.

Povremeno je odlazio da se konsultuje sa saradnicima u drugu prostoriju, a potom nastavio da me udara šakom po glavi. Nije želeo da me udara na vidnim mestima jer nije hteo da se sazna za sve.

Lazar Lešnjak

Printscreen

Lazar Lešnjak, Foto: Printscreen

I jedan od momaka koji su prvo bili vezani sa mnom su me kasnije udarala. Andrej me je udarao, a Dejan je smirivao situaciju.

Stavljali su mi kesu na glavu, da se gušim. 

Pretili, ako kažem nešto policiji, rekli su: Naje*aćeš!

Marko me je nekoliko puta udarao u stomak, ostajao sam bez vazduha i padao sa stolicom, gde sam ležao vezan po pola sata.

Oslobodili su me oko 9 ujutru i zapretili da nikom ne pričam o torturi koju sam prošao.

Nisam ranije ništa prijavio jer sam se brinuo za svoju bezbednost - navodi Lešnjak.

Posle torture

- Investitori koji su davali reket dolazili su mi na kućnu adresu i pitali zašto se ne javljam, iako posle noći maltretiranja nisam više radio u opštini.

Marko mi je zapretio da ne želi više da me vidi i da ne želi da čuje da sam se ikad bavio politikom ponovo.

Ubrzo sam napustio zemlju i otišao u Francusku.

Tamo sam odlučio da se vratim i da postanem uzbunjivač. Taj period proveden u Francuskoj mi je pomogao da razmislim i odlučio sam da skinem teret sa leđa - kaže Lešnjak

Vlast promenila Bastaća

- Od 2016. godine kada je postao predsednik opštine Marko se menja. To više nije isti čovek.

Marko Bastać, Nemanja Joksimović

Grad Beograd

Marko Bastać, Nemanja Joksimović, Foto: Grad Beograd

Tražio je da se ukinu i predstave za decu u okviru opštine - priseća se Lešnjak.

Bolesna ideja da ih oralno zadovolji

- Te noći se pojavila i ideja da ih ja oralno zadovoljim. Možda je to bila samo bolesna ideja, ali meni je bilo zastrašujuće - navodi Lešnjak.

Sloboda je nešto za šta svi živimo

 - Osećam se slobodno posle svega. Sloboda je nešto zbog čega živimo. Osećam se uplašeno za bezbednost svoje porodice, ne toliko za svoju, koliko za njih. Ipak, sada se osećam sigurnije jer znam da su organi ove zemlje iza mene. Ne želim da se ikada ovako nešto nekom desi, niti da se ponovi - zaključio je Lešnjak.

Mladen Mijatović u šoku

Voditelj emisije Mladen Mijatović zaključio je da nikada nije čuo za ovakav slučaj i pozvao istražne organe da sprovedu istragu protiv svakog funkcionera umešanog u kriminal

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO: Boba Živojinović dužan Palmi