Đukanović: Šta ima da čestitam Krivokapiću?! Vlada još nije formirana, niti se zna hoće li on biti premijer...

Prateći postizborna zbivanja u Crnoj Gori, a svakako kao neko ko se toliko godina borio protiv antisrpskog režima Mila Đukanovića, nekako dajem sebi za pravo da pružim određeni koementar prema "pobednicima" izbora i njihovom ponašanju, posebno prema Srbiji, istakao je član Glavnog odbora SNS Vladimir Đukanović na svom Fejsbuk profilu.

 dr Zdravko Krivokapić
dr Zdravko Krivokapić, Foto: YouTube/Printscreen

Njegovo saopštenje prenosimo u celosti:

"Prateći postizborna zbivanja u Crnoj Gori, a svakako kao neko ko se toliko godina borio protiv antisrpskog režima Mila Đukanovića, nekako dajem sebi za pravo da pružim određeni koementar prema "pobednicima" izbora i njihovom ponašanju, posebno prema Srbiji.

Namerno sam stavio navodnike po pitanju pobednika, jer učeći tolike godine u politici i aktivno se baveći istom naučio sam da je pobednik onaj ko je prvi, a ne onaj ko je drugi, treći, peti ili ne znam koji. Svakako, događa se da pobeda bude nedovoljna i da bude zapravo pirova tako da pobednik ostaje praznih šaka, ali kako god ne može se pobednikom nazivati partija URA koja je četvrta po plasmanu, niti demokrate koje su treće. Da su svi oni zajedno sa koalicijom "Za budućnost Crne Gore" izašli na izbore, onda bi mogli da kažemo da je neka jedinstvena koalicija bila prva i odnela pobedu. Zato mi nije jasno zbog čega se žali dr Zdravko Krivokapić jer mu niko nije čestitao pobedu. Koju pobedu? Koalicija na čijem čelu je bio bila je druga, koliko znam još nije postao predsednik vlade i još uvek se ne zna da li će biti predsednik vlade. Ukoliko se to dogodi tada se šalje čestitka. Do tada je to besmisleno, jer nisu bili predsednički izbori pa da je on svojim imenom i prezimenom direktno pobedio kao nečiji predsednički kandidat.

Vladimir Đukanović
Vladimir Đukanović, Foto: Youtube/Printscreen

Sa druge strane, ne razumem određene žaoke prema Srbiji koje se upućuju. Zapravo, to mogu da prihvatim od Dritana Abazovića npr. Prirodno je da on zastupa stavove svog naroda i tu nema puno prostora da se bilo ko od nas ljuti. Ipak, nisu mi jasne otrovne strelice koje dolaze od gospodina Krivokapića. Da li zaista neko misli da je Milo mogao da izgubi, a da nije bilo poprilično velikodušne i izdašne pomoći Srbije? Znate, nemojmo da se pravimo naivni. Pišem kao neko ko je toliko izbornih procesa u Crnoj Gori prošao i realno nikada se nije osećala ovolika podrška Srbije kao sada. Ona je bila ključna. Bio sam presrećan zato što je tokom izbora tako nešto prihvatila i Mitropolija Crnogorsko-Primorska, kao i eparhija Budimljansko-Nikšićka. Bez Srbije ovo se nije moglo dogoditi koliko god da se o tome javno ne govori, ali nemojmo da ljude tretiramo da su glupi, jer i slep čovek vidi da je uloga Srbije bila presudna. I Bogu hvala da je tako bilo. Zato, ne razumem izjave gospodina Krivokapića. Da se razumemo, Crna Gora ima pravo da vodi samostalnu politiku.

Nezavisna je država. Niko ne traži Crnoj Gori da vodi srpsku politiku, ali svakako da bi bilo dobro da ona ne bude antisrpska kao do sada. Ne postoji Crnoj Gori niko bliži do Srbije i potpuno je prirodno i normalno da se ta veza učvršćuje i da se saradnja odvija na najvišem mogućem nivou. Da li Srbija ima određene interese u Crnoj Gori? Naravno da ima i bilo nenormalno da nema. Najpre ima interes da se zaštiti srpska kulturna baština i srpska istorija koja je bila stub stvaranja Crne Gore kroz vekove. Svakako, interes nam je da sačuvamo naš narod od daljih ataka i asimilacije. Imamo i ekonomske interese, jer Crne Gora izlazi na more. Sve to se kroz razgovore dogovara, ali niko nema nameru Crnoj Gori ništa da nemeće. Zato, nema potrebe ni gospodin Krivokapić da se zaklinje da nije prosrpski političar, a posebno nema potrebe da pravi unapred otklon od predsednika Srbije povezujući ga kroz izmišljene priče sa sadašnjim predsednikom Crne Gore. Tog laganja smo se naslušali sve ove godine. Gospodin Krivokapić ako postane premijer, a s obzirom na jezivu ekonomsku situaciju u Crnoj Gori koja ga čeka, sasvim je prirodno da dođe u Srbiju po pomoć.

Samim tim, neka razmišlja u pravcu razvijanja saradnje, a ne pravljenja otklona od onih koji će mu sigurno vrlo brzo zatrebati."

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi