Ante Gotovina
Profimedia
Ante Gotovina

Profimedia

Ante Gotovina, Foto: Profimedia

Hrvati su, verovali ili ne, odlučili da tuže svoje “heroje” Gotovinu i Markača i to zbog zločina nad Srbima tokom akcije “Oluja” u Hrvatskoj.

Hrvatska organizacija “Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću” podnela je krivičnu prijavu Državnom tužilaštvu za zločine počinjene kod Knina tokom akcije “Oluja”. “Documenta” u prijavi navodi da su trojica hrvatskih vojnika 6. avgusta u selu Uzdolje kod Knina zatekli osmoro bespomoćnih, bezopasnih i vremešnih srpskih civila, prenosi Hina.

- Nakon zastrašivanja, psovki i pretnji jedan od vojnika je iz automatske puške pucao na grupu starica i staraca i tom prilikom usmrtio Milicu Šare (1922), Stevu Berića (1933), Janju Berić (1932), Djurdjiju Beric (1916), Krstu Šaru (1931), Miloša Ćosića (1923) i Jandriju Šaru (1932)” - kaže se u krivičnoj prijavi.

Istog dana, dodaje se, “nepoznati pripadnici hrvatske vojske u Vrbniku, jednom od zaselaka tadašnje opštine Orlić, ubili su civile Lazu Damjanića (1933./34) i u zaseoku Zarići 28-godišnjeg Predraga Zarića”.

Akcija Oluja

Profimedia

Akcija Oluja, Foto: Profimedia

U krivičnoj prijavi se podseća i da je prvostepenom presudom Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji utvrđeno da su u tadašnjim opštinama Donji Lapac, Ervenik, Gračac, Kistanje, Knin i Orlić pripadnici Hrvatskih oružanih snaga i Specijalne policije počinili više od 40 ubistava i dela nehumanog i okrutnog postupanja.

Državnom tužilaštvu “Documenta” predlaže da na osnovu njihove krivične prijave prikupe potrebne informacije i dokaze, a nakon toga da se protiv nepoznatih počinilaca sprovede istraga.

Plenković vređa: “Oluja” je sprečila nove Srebrenice

Hrvatski premijer Andrej Plenković juče je, na čelu delegacije hrvatske vlade, položio venac na zagrebačkom groblju Mirogoj povodom 22. godišnjice operacije Oluja i rekao da “odaje počast hrvatskim braniteljima i svima koji su za slobodu domovine dali život i zdravlje u odbrani od velikosrpskog režima Slobodana Miloševića”.

- U to vreme je državnička mudrost i odvažnost prvog hrvatskog predsednika Franje Tudjmana, u kompleksnim medjunarodnim i sigurnosnim okolnostima, pridonela oslobadjanju ne samo većine okupiranih teritorija Hrvatske,već je značila i strateški preokret odnosa u BiH, sprečavanje nove Srebrenice u Bihaću i da je zahvaljujući Oluji došlo do postizanja Dejtonskog i Pariskog sporazuma. Istovremeno, hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović uputila je juče čestitku povodom Dana pobede i Dana hrvatskih branitelja svim hrvatskim državljanima. Kitarović je čestitki podseća da je peti avgust 1995. “dan kada smo pod vodjstvom našega prvog predsednika Franje Tudjmana blistavom vojnom pobedom okrunili svoju viševekovnu borbu za nacionalnu slobodu i državnu nezavisnost, potvrdili svoj medjunarodni položaj i osigurali demokratski razvoj našem društvu”.

Istovremeno gradonačelnik Knina Marko Jelić izjavio je da se nada da će se Srbi vratiti u Hrvatsku, jer je, kako kaže, Knin njihova dedovina. On je rekao da ne vidi razloga zašto se ne bi poklonio srpskim žrtvama.

- Ne vidim razloga zašto ne bih, svaka žrtva je žrtva. Svi civili koju su stradali težak su teret svakom normalnom čoveku. Nije prihvatljivo omaložavati bilo čiju žrtvu - patnja je patnja - rekao je Jelić za N1.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozdravio je, kako kaže, ovu čestitu i pametnu odluku hrvatske nevladine organizacije.

- Pozdravljam odluku hrvatske nevladine organizacije da podnesu krivične prijave protiv odgovornih lica za strašne zločine nad srpskim civilima tokom i posle akcije “Oluja“ u severnoj Dalmaciji. Samo se opravdano plašim da će te krivične prijave završiti u jednoj od fioka jer ih državno tužilaštvo Hrvatske neće uzeti u razmatranje i da će izgnorisati sve dokaze koje im organizacija prilaže, a koji su jasni i nedvosmisleni i neće podići optužbe protiv zločinaca. Ali svakako je lepo čuti da postoji jedna tako časna namera i u Hrvatskoj uprkost atmosferi i drugačijoj političkoj volji- kaže Linta za naš list.

Za pohvalu je, navodi naš sagovornik, i izjava gradonačelnika Kinina.

- Što se tiče izjave gradonačelnika Knina Jelića mislim da je to korektno, da je dobro što je rekao da su žrtve žrtve, ako to zaista misli njegovu izjavu treba javno pohvaliti - zaključuje on.

 

Komentari (8)

Тртрћко

05.08.2017 07:06

На интернету можемо читати хрватске новине где величају своју ,,победу,, у протеривању сопственог српског народа?Читаоци углавном пишу понижавање срба али има и коректних коментара где се набрајају предходни потези Милошевићеве и Шешељеве војске.Зачудио сам се коментару који је дозвољен па каже ... ОД СВИХ СРБА НАЈГОРИ СМО МИ ХРВАТИ! ПС.Читамо да сами такозвани хрвати подижу оптужнице против своји!Млади све више увиђају да говоре и пишу српским језиком.Да не постоји хрватски језик!

zivoradd

05.08.2017 11:15

@Тртрћко - Spomenuli ste VOJSKU , izuzmite JNA NA LINIJI RAZGRANICENJA pitali su nas jesmoli poslati od DJUJICA,a umesto nas uvedena policija. Ima jos toga jadni mi JNA.

isto mislim

05.08.2017 12:21

@Тртрћко - I Hrvati kukaju nad sudbinom njihovih stradalnika na svojoj zemlji! Postoji Inicijativa mladih Hrvatske koja trazi da se istraze zlocini nad Srbima. PROPAGANDA JE CUDO! Nikad na tv nismo culi da je nekoliko hrv.oficira osudjeno u Hagu na dugogodisnje robije zbog ubistava Muslimana,ali u ponekim novimama ili tv se cuje.Kod nas je sud u hagu samo za Srbe.

Петар

05.08.2017 08:51

ај не лажите народ више.

era

05.08.2017 09:57

Kako se hrvatski zločinac uparadio.

momazver

05.08.2017 10:22

Nešto se NE SEĆAM da je gradonačelnik Knina TO rekao U KAMERU N1.Televizija je u izveštaju iz Knina prikazala dvojicu jedva navatanih jadnika,od kojih je jedan sigurno Hrvat jer je na sva usta nahvalio *Oluju , a drugi je garantovano Srbin jer je plahovito samo u jednoj rečenici spomenuo žrtve na obe strane.Izjavu gradonačelnika prepričao je reporter pokrivajući je slikama vrelog Knina,jer očigledno gospodin nije smeo pred kameru i još sa takvim stavom,a na dan obljtnice slavne im *Oluje*.

Novotny

05.08.2017 10:40

Napirlitao se kao da je general u Šestoj floti, a ne hrvatski general.

Jura

05.08.2017 12:15

Naravno da ce mo tuziti i suditi, mogu vam odma i reci presudu kojom osudjujemo zlocin. Presuda; Oslobadja se svih optuzbi, pokrenuce se postupak protiv tuzioca zbog lazni optuzbi i kleveta na racun optuzenog.