Anđelković: Albanci se zanose da Bajden ima antisrpski stav
alo.rs
Dragomir Anđelković
Dragomir Anđelković, Foto: Printscreen/Youtube

On je za portal Kosovo online rekao da je očekivana izjava budućeg američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da podržava neke poteze bivšeg predsednika Donalda Trampa, uključujući i sporazum Beograda i Prištine u Vašingtonu.

Prema njegovim rečima, SAD ima suviše svojih problema, kako na unutrašnjem terenu tako i kad se radi o novom pozicioniranju po nekim velikim pitanjima za nju, kao što su odnosi sa EU, Kinom i Rusijom.

Anđelković podseća da su se Srbi u jednom momentu "zanosili" da će Tramp potpuno odustati od prethodne američke politike i okrenuti stvari nama u korist, a da se desilo da je bio povoljniji za Srbiju jer nije bio protiv nje.

"Isto tako se sada i Albanci zanose da će Bajden odustati potpuno od Trampove politike i vratiti se na onaj stari antisrpski kurs pre Trampa. Bajden će možda malo više simpatija pokazivati prema Albancima, ali daleko od toga da neće poštovati tekovine Trampa i njegove administracije kada se radi o Balkanu", rekao je Anđelković.

On ocenjuje da su Amerikanci svesni da se svetska scena bitno promenila i da su Rusija i Kina sve jače, kao i da je Srbija uspela da se dobro pozicionira, da sa tim silama ima dobre odnose, a sa druge strane da na na Zapadu ublaži neprijateljstvo prema sebi.

"U takvim okolnostima Amerikanci znaju da kada bi đonom krenuli na Srbiju izazvali bi kontraefekat. Srbija bi se samo okrenula mnogo više Kini i Rusiji. Nije za očekivati da će oni agresivno nastupati prema nama, već će verovatno pokušati da maksimalno iskoriste sve domete Vašingtonskog sporzuma", zaključio je Anđelković.

Pročitajte još: