Ana nosi pismo Srbije u Brisel!

D.Zlojutro - D.Ramadani | vesti 2017-10-04 16:15:51 2017-10-04 16:15:51

Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije, sledeće nedelje putuje u prvu zavničnu posetu Briselu otkad je preuzela najmoćniju funkciju u državi.

Vesna Lalić

Premijerka će, kako “Alo!” saznaje, poneti i pismo kojim će se obratiti Evropskoj komisiji i u kojem će tražiti odgovor na niz pitanja.

- U pitanju je zvanični dopis Srbije zbog stava EU da je katalonski referendum nelegalan, jer je Španija članica EU. Na pismu trenutno rade specijalni timovi Ane Brnabić, predsednice Vlade, i Aleksandra Vučića, predsednika Republike Srbije. Tim pismom obratićemo se Evropskoj komisiji, a biće prosleđeno i svim državama koje nisu priznale takozvanu državu Kosovo, ali i onima koje su je priznale - navodi naš dobro obavešteni izvor.

Joksimovićeva: Nema izvinjenja iz Evropske komisije

Međunarodne organizacije ili države, kada se već odluče na priznanje neke države, veoma teško ulaze u reverzibilne procese, naročito u aktuelnom međunarodnom kontekstu, ocenjuje Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku povodom najave Beograda da će tražiti preispitivanje stava Brisela o neuporedivosti Katalonije i Kosova. Ona je rekla da ne očekuje bilo kakvu izjavu iz Evropske komisije.

Premijerka Ana Brnabić je nakon konsultacija državnog vrha, koje su održane kod predsednika Aleksandra Vučića, navela da će se predsednik i Vlada obratiti EK povodom stava da se slučajevi Katalonije i Kosova ne mogu porediti i pre svega postaviti pitanje - da li za EU važi jedno međunarodno pravo i da li postoji neko drugo međunarodno pravo koje važi za sve ostale države koje nisu članice EU.

- Ja ću 10. i 11. oktobra biti u Briselu u ranije dogovorenoj poseti i svakako ću odneti naše pismo i svakako će ovo biti jedna od tema - rekla je Brnabićeva.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da posle stavova EU o Kataloniji i Kosovu od EU ne očekuje ništa, a da se na pritiske neće obazirati.

- Očekujem da nastave da vrše pritisak da ne šaljem pismo (zvanični dopis Srbije zbog stava EU da je katalonski referendum nelegalan, jer je Španija članica EU), da nastave pritisak da ne tražim odgovor na pismo, a onda da vrše pritisak za ne znam ni ja šta, to očekujem - rekao je on i dodao da se na pritiske neće obazirati jer kao predsednik Srbije ima dužnost da štiti svoju zemlju.

- Da kukamo, ne možemo, da plačemo, ne vredi. Ostaje nam da obavimo svoj posao i da upoznamo ceo svet s tim šta se dogodilo Srbiji da se to nikada više nikome ne bi dogodilo i da se borimo za svoju zemlju i svoj narod - kazao je Vučić.

Nebojša Krstić, marketinški stručnjak i bivši savetnik nekadašnjeg predsednika Srbije, kazao je da je Srbiji naneta nepravda presedanom koji se maskira u floskulu “jedinstven slučaj” kada je reč o secesiji Kosova.

- Mislim da je predsedniku Vučiću sasvim jasno da ne postoji pismo koje će naterati velike sile da promene svoj politički stav o Kosovu, ali pokušava da u ovom trenutku, kada je postojanje dvostrukih standarda više nego očigledno, ostvari ono što šahisti zovu tempo. Dakle, da ostvari korist za Srbiju, korist koja možda u prvom trenutku neće biti opipljiva, ali će moći da se naplati u finalu šahovske, odnosno političke partije - rekao je on za “Alo!”.

Dačić: Politika sile

Ivica Dačić, šef srpske diplomatije, izjavio je da Kosovo ne može biti izdvojen i specifičan slučaj.

- Mi smo upozoravali i danas upozoravamo da se ova Pandorina kutija neće zaustaviti na Srbiji, odnosno na slučaju Kosova, ima mnogo ovakvih slučajeva. Velika Britanija je raspustila parlament Irske jer je doneo oluku o nezavisnosti, mnoge druge zemlje imaju drugačije stavove kad je reč o njihovim problemima u odnosu na ono što je bilo na KiM - rekao je Dačić i dodao da se na primeru Kosova pokazalo da su mogući jednostrani potezi i da sve zavisi od velikih sila.

 

Expand player
Pogledajte više