PREDSEDNICI U PEKINGU Vučić čestitao Uskrs Vladimiru Putinu na ruskom jeziku! Glavna tema Kosovo, rešenje na pomolu! (FOTO)

Pored učešća na ovom međunarodnom skupu, na koji je drugi put zaredom pozvan, predsednik Srbije danas je razgovarao sa predsednikom Rusije Putinom

Aleksandar Vučić, Vladimir Putin
Aleksandar Vučić, Vladimir Putin, Foto: Alo!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je jutros u Pekingu otvaranju Drugog foruma "Pojas i put", na koji ga je pozvao predsednik Kine Si Đinping.

Pored učešća na ovom međunarodnom skupu, na koji je drugi put zaredom pozvan, predsednik Srbije danas je razgovarao sa predsednikom Rusije Putinom.

Prethodno se predsednik sastao i s predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom.

Inače, Vučić je juče razgovarao s kineskim predsednikom Sijem, kao i s Vang Huningom, članom Stalnog komiteta Politbiroa CK KP Kine.

U izjavi novinarima, nakon susreta s kineskim predsednikom, Vučić je preneo reči Sija da je malo zemalja i prijatelja u svetu koji otvoreno govore i prihvataju prijateljstvo s Kinom, poput Srbije, što potvrđuje koliko Kina ceni poziciju Srbije u bilateralnim odnosima dve zemlje i u okviru inicijative "Pojas i put", koja podiže infrastrukturne i druge kapacitete zemalja učesnica.

Vučić je naveo i da očekuje da će predsednik Kine Si Đinping uskoro ponovo posetiti Srbiju.

Aleksandar Vučić, Vladimir Putin
Aleksandar Vučić, Vladimir Putin, Foto: Alo!

Predsednik je rekao da je sa šefom kineske države imao dobar razgovor, u veoma prijateljskom tonu.

"Predsednik Kine bio je veoma iskren u podršci teritorijalnom integritetu Srbije, a izrazio je i želju da se nastavi s dodatnim investicijama iz Kine u Srbiji", rekao je Vučić, ne krijući koliko je zadovoljan razgovorima u Pekingu i dobrim vestima koje donosi u Srbiju.

Si je, takođe, dao zeleno svetlo za vojno-tehničku saradnju sa Srbijom.

Vučić je preneo i da mu je Si rekao da nikada neće zaboraviti posetu Srbiji i smederevskoj železari.

Po dolasku u Peking, u sredu, Vučić je rekao da je Srbiji, kao maloj zemlji, ukazana velika čast i poštovanje u Kini.

Aleksandar Vučić, Vladimir Putin
Aleksandar Vučić, Vladimir Putin, Foto: Alo!

Istakao je i da će Kosovo biti jedna od ključnih tema u razgovorima sa predsednikom Sijem, kao i s predsednikom Putinom.

U kineskoj prestonici održava se drugi Forum "Pojas i put", na kojem će, prema najavama domaćina, učestvovati dvostruko više državnih delegacija nego što je bilo pre dve godine, na prvom skupu, a među njima biće i visoki zvaničnici iz zemalja članica EU, koje u početku nisu učestvovale u ovoj inicijativi.

Forumu "Pojas i put", između ostalih, prisustvovaće pored predsednika Rusije Putina, predsednik Portugala Marselo Rebelo de Sousa, Češke Miloš Zeman, Švajcarske Ueli Maurer, Azerbejdžana Ilham Alijev, Belorusije Aleksandar Lukašenko, Kipra Nikos Anastasijades, Čilea Sebastijan Pinera i Egipta Abdul Fatah al Sisi.

U delegaciji, koju predvodi predsednik Srbije, nalaze se ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar finansija Siniša Mali, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, kao i predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje s Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi