Ivica Dačić
Printscreen/Happy TV
Ivica Dačić

Printscreen/Happy TV

Ivica Dačić, Foto: Printscreen/Happy TV

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić gostujući u emsiiji "Dobro jutro Srbijo" na Happy televiziji govorio je o temama koje su ovih dana u fokusu zbivanja kao što je povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova petnaeste po redu zemlje, Togo, kao i o odnosu Amerike prema Srbiji i kosovskom pitanju.

Predsednik Srbije uništio kompletno hrvatsko rukovodstvo jednom rečenicom, pa pomenuo Crvenu zvezdu!

AUTOR: Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 24.08.2019. 21:46 Vučić je kazao da je fasciniran potrebnom hrvatskih zvaničnika da pet miliona puta ponavljaju floskule o velikosrpskoj agresiji.

Uprkos raznim pritiscima koji postoje kao i upozoravanja Srbije da ne lobira za povlačenje priznanja Kosova kod zemalja koje su ga ranije priznale, ministar spoljnih poslova saopštio da jeTogo petnaesta zemlja koja je povukla priznanje.

Pročitajte još:

Na pitanje da li će zbog toga biti neprijatnosti i poziva sa raznih strana, ministar je odgovorio:

- To je najnovija neprincipijalnost koja nas očekuje u tim razgovorima zato što nikome od njih nije smetalo kada je Kosovo lobiralo i kada su te zemlje priznavale Kosovo. a sada je odjednom problem kada te zemlje menjaju svoj stav. Ja sam bio u Togu i razgovarao sa predsednikom i bio je ministar. Ja sam se u međuvremenu sprijateljio sa svim tim ljudima i predsednik objašnjava kako on nije za separatizam i onda je tu ministar sa kojim smo zajedno koji kaže meni: "E ti si me ubedio da priznam, sad ti reši ovo!" Međutim, prošlo je nekoliko meseci, oni su još na Vidovdan doneli notu, datirali notu da povlače priznanje. Međutim, molili su me da ne objavljujemo do avgusta da ne bi oni bili u nezgodnoj situaciji jer su se vršili pritisci. I onda je upoznao prištinskog predsednika i američkog ambasadora koji mu je rekao da to nije dobra odluka. To je nešto sa čim se suočavamo svakoga dana. Otkad su počeli briselski razgovori mislim da su dvadeset i tri zemlje priznale Kosovo. Mi se nismo bunili zbog toga, nije nam bilo pravo ali oni su u to vreme došli do većine u Ujedninjenim nacijama. A sada se oni bune kada mi radimo na tome da to spustimo ispred pedeset odsto. Ja sam to hteo da objavim već tog dana kada sam doneo notu ali tog dana je već Kvinta bila objavila neko saopštenje da se oni pozivaju da Kosovo ukine takse a mi da prestanemo da lobiramo.- rekao je Dačić istakavši da bi bilo provociranje da je objavio tog dana da je Togo povukao priznanje.

Kako se u medijima pojavljuju razni, kontradiktorni naslovi vezani za odnos sa Amerikom i njihovu podršku Kosovu, odnosno priznanje Srbije kao saveznika Amerike ukoliko prizna Kosovo, ministar spoljnih poslova je objasnio:

- Nije to neka spektakularna vest, to bi trebalo da je normalna vest i ja sam zato i Amerikancima govorio da treba da bude češća njihova komunikacija sa našim najvišim predstavnicima. Pompeo se sretao sa Tačijem i Haradinajem kad je bio šef CIE. Bela kuća se veoma razlikuje u odnosu na Stejt department kada je reč o stavu vezano za Kosovo. U Stejt departmentu su predstavnici takozvane, kako oni kažu, duboke države. odnosno establišmenta koji godinama radi na tu temu. Oni sve najgore govore i o svom predsedniku. Kad je reč o tome treba biti jasan i precizan, u čemu se pozicija Amerike promenila?Ona se promenila u tome da se dijalog i dalje vodi jer se ranije o tome nije razgovaralo.

Dačić

Printscreen/Happy TV

Dačić, Foto: Printscreen/Happy TV

Kada je reč o izborima i očekivanjima nekakvih promena nakon izbora u SAD-a, Dačić smatra da je to potreba da se kosovsko pitanje što pre reši radi njihovih ličnih interesa.

- Njihova je poruka: "Ajmo da završimo to pre nego što počnu predsednički izbori!" jer ako budu imali dobar rezultat to bi bilo dobro i za Trampa u predsedničkim izborima. To je neko vreme do možda sledeće godine. - rekao je Dačić dodavši da za sve što radimo imamo podršku dela administracije u Beloj kući. - rekao je prvi potpredsednik vlade i dodao:

Stefanović odbrusio Hrvatima, a onda otkrio zašto su udarili na vlast u Srbiji

AUTOR: Alo.rs/Tanjug/I.L. DATUM I VREME: 25.08.2019. 16:52 "Danas imamo predsednika Srbije, koji se bori za svoju zemlju i za poštovanje svih nacionalnih manjina u našoj zemlji" Nebojša Stefanović, Foto: Printscreen Mislim da Hrvatska pre svega ima problem sa Aleksandrom Vučićem zato što je predsednik svoje zemlje, koji misli svojom glavom i koji se bori za nacionalne interese Republike Srbije, izjavio je danas Tanjug potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, reagujući na saopštenje Ministarstva inostranih i evropskih poslova Hrvatske.

- Oni hoće kompromisno rešenje i podržavaju predloge za kompromis.To je veliki iskorak. Da li če oni sada da pritisnu ili ne, to ćemo da vidimo ali i Dejton kad je bio donesen on je bio spremljen mnogo pre.

BONUS VIDEO: Snimak autoputa Miloš Veliki dronom