kurti
Foto: Alo/Printscreen

Pripadnici tzv. kosovske policije na magistralnom putu Raška - Severna Mitrovica uhapsili su Srbina Lazara D. kojeg terete za učestvovanje u prošlogodišnjim protestima ispred zgrade opštine Zvečan.

Privedenom Srbinu određeno je zadržavanje do 48 sati. Zamenik direktora tzv. kosovske policije za region Sever Veton Eljšani rekao je da se Lazar D. trenutno nalazi u policijskoj stanici u Južnoj Mitrovici. Na ovaj način nastavljen je teror Aljbina Kurtija nad Srbima, a posebno prema onima koji su se pobunili i glasno usprotivili nepravdi i diskriminaciji kojima su svakodnevno izloženi.

Advokat Ljubomir Pantović kaže da je uhapšeni Srbin Lazar D. osumnjičen za četiri krivična dela. On kaže da je „prilično čudno“ što je Lazar uhapšen nakon skoro godinu i po dana od protesta u Zvečanu.

- Specijalno tužilaštvo Kosova ga tereti za četiri krivična dela, za koja su terećeni gotovo svi učesnici nereda koji su se desili ispred opštine Zvečan 29. maja prošle godine. Međutim, te optužbe su padale za ljude koji su ranije bili procesuirani i svele su se na jednu optužbu, na krivično delo - učestovanje u grupi koja vrši krivično delo i huliganizam - kazao je Pantović.

Advokat Pantović očekuje da će Lazar D. biti pušten da se brani sa slobode. To što je uhapšen više od godinu dana od protesta, Pantović ocenjuje vrlo čudnim.

- On je bar dva puta dnevno putovao u pravcu Jarinja. Vrlo je čudno da se evo godinu dana i nešto malo više on svakodnevno kreće i da se ništa nije preduzelo protiv njega, a sada se odjednom hapsi - rekao je on.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju navode da je hapšenje Lazara D. na ozloglašenom punktu na Bistričkom mostu, zbog prošlogodišnjih događaja ispred opštine Zvečan, motivisano isključivo političkim razlozima i da se radi o novom pokušaju Aljbina Kurtija da zaoštri situaciju na severu i da izazove novu krizu.

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije za KiM, tome u prilog govori činjenica da je Lazar D. kao radnik carine na prelazu Jarinje više od godinu dana svakodnevno prolazio tim putem i normalno se kretao severom Kosova, a priveden je sada kada Prištini odgovara novo podizanje tenzija.

- Jasno je da Kurti nastavkom terora, koji po pravilu primenjuje tokom razgovora o mogućnosti nastavka dijaloga, želi da isprovocira Srbe na KiM i dodatno eskalira situaciju na terenu i pobegne od svojih obaveza u dijalogu - navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije pitaju kako to da niko nije odgovarao za mučko ranjavanje Dragiše Galjaka ispred opštine Zvečan, koga su policajci Rosu sa dva metka pogodili u leđa i koji se i dan-danas od tih povreda oporavlja, a hapsi se Srbin iz Zvečana zbog toga što je zajedno sa svojim sugrađanima bio ispred svoje opštine protestujući zbog okupacije.

KURTI OPET HAPSI SRBE, A EU UKIDA SANKCIJE TZV. KOSOVU Premijer kvazidržave nastavlja da progoni naš narod, a za to dobija nagradu

Alo

 

 

Istovremeno, sve se češće u javnosti čuju informacije o tome da će lažnoj državi Kosovo biti ukinute sankcije, a o ovome najčešće govore visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, Đuzep Borelj, i predstavnici nekih evropskih zemalja u Prištini. Na ovaj način Aljbin Kurti bio bi nagrađen za terorisanje srpskog naroda na KIM.

Ambasador Nemačke u Prištini Jorn Rode izjavio je da sankcije Evropske unije protiv tzv. Kosova treba da budu uklonjene i da od sada sve zavisi od sastanka koji će se održati u Briselu, a konačna odluka je u rukama država EU.

- Kada su u pitanju mere prema Kosovu, to treba da se raspravi u Briselu, moraćemo da vidimo šta će oni odlučiti. Sada je to u rukama država članica. Na Kosovu je bio specijalni predstavnik EU za dijalog, dao je svoje mišljenje, mere treba da se uklone, ali treba da vidimo šta će biti - rekao je Rode.

Đurić: Pozivnica za haos

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić za RTS je rekao da bi ukidanje mera, koje su suviše blage i nedovoljne da ublaže Kurtijevo ponašanje, bilo pozivnica za nove jednostrane poteze Kurtija.

- A oni destabilišu region i rade protiv interesa tih zemalja koje sada razmatraju povlačenje tih mera. Ne mogu da komentarišem interne dokumente Evropske unije koji nisu obelodanjeni. Ali mogu da kažem da ću imati sa njim ozbiljan razgovor i o situaciji na KiM i da nijedna stvar neće biti stavljena pod tepih. Mislim da je o toj odluci već raspravljano, ali za sada ne znamo kada će oni zvanično odlučiti o tim merama - rekao je Đurić.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading