OD SADA SE I MI PITAMO Otkrivamo šta Italija traži od EU, a ima veze sa Kosovom
Foto: EPA/Foto: EPA/GIUSEPPE LAMI

Sve se već dugo krčka, ali je jedna činjenica konkretizovala težnju Italije da na mnogo veća vrata uđe među one koji se pitaju u EU, kada je reč o Kosovu i dijalogu Beograda i Prištine. Zasad će taj uticaj biti neformalan, a sa formiranjem nove Evropske komisije trebalo bi i da se formalizuje. Ovu novinu pre svega je omogućio uspeh koji su italijanska premijerka Đorđa Meloni i njena partija Braća Italije postigle na izborima za Evropski parlament održanim proteklog vikenda. Za razliku od lidera Nemačke i Francuske Olafa Šolca i Emanuela Makrona, ali i mnogih drugih širom Starog kontinenta, Melonijeva je cementirala svoju lidersku poziciju i bila dominantna u Italiji. Time je, kažu iskusne diplomate, znatno povećala svoj značaj i buduću ulogu u EU. Kako je rekao jedan od naših sagovornika, njena reč ubuduće će se u Briselu mnogo više slušati.

Da je tako, može se zaključiti i po tome što je odmah posle evropskih izbora usledilo nekoliko izjava ambasadora Italije u Beogradu Luke Gorija na temu Kosova i Metohije, to jest dijaloga Beograda i Prištine.

Tako je Gori juče, nakon razgovora sa potpredsednicom Skupštine Srbije Snežanom Paunović, ukazao na potrebu za formiranjem Zajednice srpskih opština kao ključnim korakom koji bi omogućio uspeh dijaloga.

Italija je, inače, bila jedna od država koje su imale presudan uticaj na odlaganje već viđenog prijema Prištine u Savet Evrope i već tada se videlo da je vlada u Rimu, s Đorđom Meloni na čelu, rešila da se mnogo više nego ranije angažuje kada su u pitanju Beograd i Priština. Bitno je takođe reći i da je stav Italije donekle uravnoteženiji nego što je bilo pre nekoliko godina. Ne treba, naravno, gajiti iluziju da bi se spoljna politika te države po pitanju Kosova i Metohije mogla drastično promeniti, ali u ovako teškoj situaciji kakva je sada, svaki pa i najmanji znak razumevanja pozicije Srbije je i te kako značajan.

Uporedo s težnjom da po ovom pitanju dobije važniju ulogu u nastavku dijaloga Beograda i Prištine, Italija će, kako saznajemo, zahtevati da i po drugim pitanjima, unutar nove Evropske komisije, njeni stavovi budu zastupljeniji. S obzirom na to da je privredna saradnja Srbije i Italije respektabilna, to bi moglo da bude od značaja za našu zemlju i njen ekonomski razvoj.

BONUS VIDEO


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading