Aljbin Kurti
Foto: Tanjug/DOPISNIK KIM (STF)

Aljbin Kurti, premijer lažne države Kosovo, bio je siguran da će Priština nakon sastanka Komiteta ministara biti primljena u Savet Evrope. Od svega, međutim, ništa, a kako saznajemo, posle ovog fijaska Kurti je bukvalno poludeo od besa. Prema nezvaničnim informacijama iz Prištine, on je dan posle sastanka Komiteta ministara na kojem se zahtev Prištine nije ni našao na dnevnom redu imao veoma neprijatan razgovor sa najbližim saradnicima. Kako kažu, tom prilikom nije krio ljutnju na neke zapadne lidere za koje smatra da su ga izneverili.

- Ko zna šta su njemu sve obećavali i kakve su prljave igre vođene od trenutka kada je Priština aplicirala za članstvo u Savetu Evrope. U jednom trenutku, nakon što su obrlatili izvestioca za taj zahtev Grkinju Doru Bakojani, pa je ona, uprkos tome što je prethodno iznela suprotno mišljenje, dala preporuku za preijem Prištine, mislili su da su završili posao. Nisu, međutim, računali na srpsku diplomatiju, borbu Aleksandra Vučića i njegove kontakte - objašnjava sagovornik Alo! iz Vlade Srbije.

Kako dalje navodi, prekretnica je očigledno bila poseta predsednika Vučića Parizu i razgovor koji je tamo imao sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom. Nakon toga, sve je polako počelo da se okreće, da bi, konačno, 10. maja Kvinta (SAD, Nemačka, Francuska, Italija i Velika Britanija) uputila pismo Kurtiju u kojem se jasno kaže da je uslov da se zahtev Prištine uopšte razmatra pred Komitetom ministara makar jedan konkretan korak u pravcu formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO).
- Traženo je da nacrt statuta ZSO, onako kako ga je predložila Evropska unija, bude poslat ustavnom sudu u Prištini na razmatranje. Kurti čak ni na to nije pristao i tako je sebi i lažnoj državi popločao put do fijaska u Savetu Evrope - navodi naš izvor.

E sad, na koga je to tačno Aljbin Kurti ljut među zapadnim liderima. Prema podacima iz Prištine, na Makrona i Amerikance svakako, ali najviše je, ne bez razloga, besan na jednog čoveka: nemačkog kancelara Olafa Šolca. Naime, iz Berlina su (od izvora bliskih nemačkoj vladi) procurile informacije da je Šolc, za razliku od šefice diplomatije Analene Berbok, bio izričito protiv prijema Prištine u Savet Evrope sve dok ne pokaže makar minimum spremnosti da pristupi konstituisanju ZSO.

Kako kažu dobro obavešteni izvori, Berbokova je pokušala da ubedi Šolca da se Kurtiju ipak progleda kroz prste, ali on ovog puta nije želeo da popusti. U svemu je, kažu, veliku ulogu odigrao i čovek koji odlično poznaje prilike u regionu i imao je veliki broj sastanaka i sa Kurtijem i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Reč je o Jensu Pletneru, iskusnom diplomati kojeg je Šolc lično imenovao za specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine i traženja rešenja za Kosovo i Metohiju. Pletner je sa Francuzom Emanuelom Bonom, Makronovim specijalnim izaslanikom za isto pitanje, u više navrata boravio u Beogradu i Prištini i njih dvojica su možda i najviše učestvovali u kreiranju tzv. ohridskog sporazuma, ali i nacrta statuta Zajednice srpskih opština koji je ponudila EU (uz Miroslava Lajčaka naravno).

Kurti je, dakle, besan na Olafa Šolca. S druge strane, Analenom Berbok je oduševljen. Ono što nas  ovde može da raduje svakako jeste to što se glas razuma (konačno) pomalja i u Berlinu. Šolc, kao mnogo umereniji i mnogo manje sklon radikalnim potezima od Berbokove svakako će imati težak zadatak da obuzda svoju šeficu diplomatije. Kakav će biti ishod, videćemo.

BONUS VIDEO

 


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading