evropska unija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Odgovarajući na pitanje francuskog izdanja Point, Orban je rekao da je prerano da se navode konkretna imena mogućih kandidata za mesto predsednika Evropske komisije.

- Ono što moramo da uradimo je da se rešimo sadašnjeg rukovodstva, ovo je najgora komisija koju sam ikada video! Oni nisu ispunili nijedno svoje obećanje u vezi sa konkurentnošću, sankcijama, imigracijom, ekspanzijom itd. U demokratskom sistemu ako ne ne ispunite svoje obaveze, odlazite-  rekao je on.

Orban je dodao da bi budući šef Evropske komisije trebalo da ima nekoliko godina iskustva kao premijer, jer bi tada mogao da upravlja „složenim temama kao što su rat, konkurentnost i imigracija“.

Ranije je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen potvrdila da se kandiduje za drugi mandat na mestu predsednice Evropske komisije. Šef administracije mađarskog premijera Gergelj Guljaš rekao je da Orban nije zainteresovan da bude na mestu šefa Evropske komisije. Sam Orban je ranije izjavio da ne konkuriše za mesto šefa Evropskog saveta ili bilo koju drugu funkciju u Briselu , već samo Mađarsku smatra svojim poljem delovanja.

Orban je ranije rekao da ima osećaj da iza nekih odluka Brisela stoje interesi ne Evrope , već Sjedinjenih Država , i napomenuo da bi izbori za Evropski parlament na leto mogli lako da promene sastav evropskih lidera koji ne duže služe interesima svojih birača. On je rekao i da sadašnje rukovodstvo EU mora biti smenjeno jer nije u stanju da se nosi sa kriznim situacijama.

Prema njegovim rečima, Brisel sada nema „dovoljno dobre lidere” koji ne mogu da reše probleme koji su nastali u vezi sa sukobom u Ukrajini . Mađarski premijer je naveo i da je moderna Evropska unija, sa svojim pritiskom na Budimpeštu , loša parodija na SSSR . Napomenuo je da „nema potrebe za Briselom” koji tretira zemlje članice kao provincije, govoreći im kako da žive, rukovodstvo EU mora da poštuje suverenitet evropskih nacija, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading