BRITANSKA JEDINICA BILA U SREBRENICI POSLE OSLOBOĐENJA "Bio je sav blatnjav, kao da je cele noći puzao"
Foto: Shutterstock

Izveštaj ne navodi nigde da su pripadnici te jedinice streljali muslimanske vojnike u Srebrenici, ali još nisu pronađeni svi izvršioci zločina.

Izveštaj je sastavljen na osnovu svedočenja u pripadnika UNHCR-a i holandskih vojnika iz Srebrenice. 

Holandski oficir de Ruiter prvi pominje britansku umešanost i žali se što nisu podnosili nikakve izveštaje o ratnim zločinima posle oslobođenja Srebrenice. 

U izveštaju se već u sledećem pasusu opisuje kako su prevodilac Emir Suljagić i predstavnik UNHCR-a Almir Ramić, odmah posle oslobođenja Srebrenice (u izveštaju piše "pada" Srebrenice), videli jednog velikog i snažnog britanskog vojnika kako se jedne noći vratio sav blatnjav.

- Kao da je cele noći puzao. Kasnije su videli kako pere svoje stvari - piše u izveštaju, a izvor za taj deo u izveštaju je intervju Almira Ramića iz 1999. godine.

NIOD

NIOD

 

 

U tom delu izveštaja se holandski institut pita "da li su Britanci mogli da otkriju saznanja zbog uništenja komunikacionog sistema, ali su mogli da koriste komunikacijska sredstva UNMO ili holandskog bataljona", a holandski institut NIOD kaže i da im vlada Velike Britanije nije dala uvid u informacije o umešanosti jedinice SAS u ono što se događalo u Srebrenici. 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading