Dragan Đilas
Foto: Alo/Alo / Masanori Jošida

Lider Stranke slobode i pravde i gazda opozicije shvatio je da se zaleteo sa idejom o bojkotu, te da će spisak onih koji su mu zbog toga okrenuli leđa, ne želeći da budu sledbenici takve samoubilačke politike, iz dana u dan biti sve duži. Uz to, iz zapadnih ambasada, pa čak i iz nemačkog Bundestaga, stigle su mu jasne poruke da bojkot nije opcija koju bi oni voleli da vide.

Zbog svega toga, ali najviše, narodski rečeno, iz straha za sopstveni status u budućnosti, Dragan Đilas zajedno sa najbližim saradnicima traži izlaznu strategiju. Kako saznaje Alo! od ljudi iz bliskog okruženja lidera SSP, Đilas je svestan da je potpuno pogrešno procenio situaciju.

- Naravno, od njega gotovo nikad nećete čuti da je lično za nešto kriv. Sve će se, kao i obično, svaliti na grbaču nekog drugog. Međutim, znam ga dugo i, mislim, dobro. Koliko sam čuo u stranci, jasno mu je da ideja bojkota apsolutno nije prošla. Pa možete misliti kad mu se usprotivio čak i predsednik DS Zoran Lutovac, koji ga je uvek u svemu slušao i sledio. Moja je procena da su za bojkot još samo Marinika Tepić, Ćuta i možda Ponoš. S tim da Ponoš uglavnom i ne iznosi svoje, nego Đilasovo mišljenje i na sastancima i kad ima neki javni nastup - objašnjava naš sagovornik.

Podsetimo, od Đilasovog insistiranja na bojkotu prvo su se ogradili Miroslav Aleksić i njegovi ljudi, potom je SSP napustila Ana Stevanović, visoka funkcionerka i internacionalni sekretar stranke, a isto je učinio i Dušan Anđelković, koji je zastupao SSP u Nišu. Zatim su usledile izjave američkog ambasadora Hila, pa Guntera Krihbauma, poslanika Hrišćansko-demokratske unije i člana odbora za evropska pitanja Bundestaga, koji je jasno poručio da stranke treba da preuzmu odgovornost u parlamentu, a ne van njega. E onda je usledila čitava serija izjava raznih opozicionara, koji su, kao po komandi, počeli da se ograđuju od bojkota.

Đilas je, dakle, udario glavom o zid i sada mu je samo bitno da prođe sa što manje štete. Zna on da, uprkos svim milionima koje ima, kada kola krenu nizbrdo, teško ih je okrenuti u suprotnom pravcu. Zasad, kako govore njegovi saradnici, on će deklarativno (ali i to sa manje žara i intenziteta) nastaviti da govori o bojkotu, ali samo dok ne smisli kako da opravda svoj izlazak na izbore. A izaći će, kažu oni, i te kako će izaći. Živi bili pa videli.

BONUS VIDEO

 


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading