INVAZIJA LAŽNIH EKOLOGA NA RUDARSTVO Od Ćute istrošene revolucionarne poruke, ništa o eksploataciji litijuma
Foto: Printscreen/Printscreen

(Piše: Tihomir Knežiček)

Došao sam da čujem šta to umni ljudi mogu reči o litijumu i rudniku litijuma. U prilično popunjenoj velikoj sali BKC TK, tribinu su otvorili organizatori i najavili govornike.

"Prvi govornik je bio dr. sc. Dalibor Ballian, redovni profesor Šumarskog fakulteta u Sarajevu. Govorio je poučno o biodiverzitetu Konjuha i Majevice, vrstama guštera i bukvi, očuvanju šumskih područja i pokoja rečenica da se šume seku i radi otvaranja rudnika. Malo je iskoračio u rudarstvo pa je zbog neznanja rekao da je rudnik magnezijuma na Konjuhu srećom zatvoren. A da je malo samo potražio informacije pre nego je došao na tribinu saznao bi da u području Kladnja ima tri aktivna rudarska revira magnezijuma – jame: Miljevica, Haluge i Drinjača. U njegovoj stručnoj biografiji (na webu Šumarskog fakulteta Sarajevo) vidi se da nema objavljenih naučnih ili stručnih radova u oblasti litijuma ili rudarstva.

Drugi govornik je bio dr.sc. Ratko Ristić, redovni profesor Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Govorio je uopšteno o štetnim uticajima rudarstva, posebno litijuma i metaličnih mineralnih sirovina na okolinu. Govorio je o geografskim lokacijama gdje se vrši eksploatacija litijuma, o degradaciji tla usled deponovanja jalovinskog materijala i incidentima koji nastaju pucanjem jalovišta što ima direktan negativan efekat na vodotokove i vodosnabdijevanje. Jedini je govornik na tribini koji je naveo primer načina dobijanja litijuma i to iz termalnih voda. U njegovoj stručnoj biografiji (na webu Šumarskog fakulteta Beograd) vidi se da nema objavljenih naučnih ili stručnih radova u oblasti litijuma ili rudarstva.

Treći govornik Aleksandar Jovanović Ćuta, narodni poslanik u Skupštini Srbije (kako piše na pozivu na tribinu) je govorio o temi tribine iz perspektive političkih dešavanja u Srbiji, borbi njega i političkog i protestnog pokreta „Ekološki ustanak“, nezadovoljstvu političkim vođstvom Srbije, napadima na Rio Tinto kompaniju koja ima dozvole za obavljanje rudarstva u Srbiji, ulasku stranog kapitala u Srbiju i BiH, itd. Pitao sam se – što to Tuzla ima veze sa političkim stanjem u Srbiji? Nije bilo zanimljivo što su učesnici tribine mogli čuti istrošene revolucionarne poruke, ali ništa o eksploataciji litijuma. U biografiji Jovanovića navodi se da je studirao dramsku umetnost, da je osnivač udruženja „Odbranimo reke Stare planine“, eko aktivista i narodni poslanik. Ne pominje se da ima bilo kakva dostignuća u oblasti rudarstva.

Organizator je prikazao i film o borbi građanstva u Srbiji za očuvanje okoline – reka, naselja, šuma. Video sadrži primere organizovanja građanstva u sprečavanju izgradnje malih hidro elektrana, vraćanja reka u prvobitno korito, kao i inspirativne komentare građana neprimerenog i vulgarnog sadržaja.

Nenajavljena, ali očekivano, na tribini je govorila prof. dr Dragana Đorđević, naučni savetnik i rukovodilac Centra izuzetnih vrednosti za hemiju i inženjering životne sredine u Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, pri Univerzitetu u Beogradu. Govorila je o štetnosti litijuma po zdravlje stanovnika, karakteristikama pružanja geološke strukture koja sadrži litijum, a koja se pruža od Austrije (preko BiH i Srbije) do jugoistočne Evrope. U njenoj stručnoj biografiji (na vebu Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Beograd) vidi se da nema objavljenih naučnih ili stručnih radova, niti učešća na predavanjima po pozivu u oblasti litijuma ili rudarstva.

Svaka od prezentacija je trajala u proseku oko 20 minuta. Nakon završetka prezentacija organizator Karton revolucije je pozvao prisutne na tribini DA POSTAVE PITANjA govornicima, uz napomenu da pitanje ne može trajati duže od jedne minute, a da govornici mogu odgovarati koliko njima vremena treba za odgovor. Dakle, organizator nije predvideo (verovatno namerno) mogućnost komentara ili polemike na ono što su govornici prezentovali.

U nemogućnosti da komentarišem neke sporne sadržaje prezentacija, postavio sam organizatoru pitanje:

„Zašto nema niti jednog rudarskog stručnjaka koji bi govorio na tribini na temu rudnika litijuma?“.

Sledio je odgovor da su organizatori pokušavali da dođu do nekog govornika putem Univerziteta u Tuzli i u razgovorima sa nekim stručnjacima, ali nisu uspeli naći govornika. Ne verujem da nisu mogli naći nekog govornika u srcu bosansko-hercegovačkog rudarstva, nego nisu želeli da se čuje druga strana rudarstva litijuma. I tako su na tribini o rudarstvu litijuma govorili dva šumara, političar i tehnolog.

Ja sam studirao rudarstvo u Tuzli, završio magistarske studije u Indiji, doktorirao u Tuzli – sve u oblasti rudarstva. Praktično sam za rudarstvo vezan 36 godina. Po svom životnom i stručnom opredjeljenju nastojim da, na meni dostupan način, čuvam okolinu. I meni je, kao i ekolozima, važno da živim u kvalitetnoj sredini. Nakon dve godine borbe prsa u prsa sa Centralnim grejanjem dd Tuzla, kuća u kojoj živim je priključena na gradski toplovod. Godine 2003. osnovao sam, zajedno sa Šabanom Kamberovićem, Eko kamp Suha u Suhoj, u vreme kad mnogi današnji ekolozi nisu ni pojmili šta je ekologija, a neki su tek bili rođeni. Moju opredeljenost ka čistoj životnoj sredini nema potrebe da dokazujem. Uvek sam protiv narušavanja okolne.

Ali sam protiv izjava kad se o zaštiti okoline i o rudarstvu govori bez dovoljne ili nikakve kompetencije. Javnosti se plasiraju polovične informacije, neproverene, naučno neutemeljene, često netačne, a sve u cilju podizanja „svesnosti javnosti“ o štetnosti rudarstva. Takve su bile i izjave govornika za medije u Tuzli. Zato na tribinama o rudarstvu slušamo izlaganja stručnjaka u oblasti šumarstva, tehnologije i politike. To je najbolji pokazatelj koliko je ekološki pokret površan, ne uvažava (jer i ne zna) rudarsku i geološku nauku i struku. U svojoj borbi za zatvaranje rudnika i sprečavanje istražnih radova koriste vrhunske stručnjake (u oblastima koje ne pripadaju rudarstvu ili geologiji) kako bi impresionirali slušaoce i učesnike tribina titulama koje govornici imaju. I ja imam raznih titula, ali ne bih nikad pomislio da javno govorim o šumama, gušterima, hemijskom ispitivanju vode, vazduha i tla. Nije mi to struka. A neki priznati stručnjaci (u svojim oblastima) govore kao da imaju pojma o rudarstvu ili geologiji. A nemaju. Za rudarstvo i geologiju se ide u škole.

U zadnjih nekoliko meseci pratim tribine koje za temu imaju zabranu istražnih radova i otvaranja rudnika u BiH. Bio sam govornik na tribini u Loparama gdje sam govorio isključivo o vrstama eksploatacije litijuma i nejasnoćama u pogledu načina eksploatacije rude koja sadrži (vrlo nizak procenat) litijuma na području Lopara. Na tribini je bilo još tri govornika, niti jedan u oblasti rudarstva - dr. Dragana Đorđević, Beograd, Marijana Trbović Petković, mještanka Loznice, profesorica i aktivistkinja i dr. Aleksa Milojević, ekonomski ekspert sa Ekonomskog instituta u Bijeljini. Govorilo se o štetnosti otvaranja rudnika, a ne zna se koja će od 6 metoda dobijanja litijuma biti primenjena. Upravo od izbora metode ekstrakcije ili kopanja zavisi forma štetnog uticaja na okolinu. Nije poznato da li je u Loparama u planu samo dobijanje litijuma ili rude litijuma, ili će se u Loparama raditi i ekstrakcija i prerada rude. Dok se ne dobiju odgovori na ova pitanja, ne može se govoriti o negativnim uticajima na okoliš jer su za različite metode dobijanja litijuma različiti efekti uticaja na okoliš. Drugo, nije poznato koje su granice ležišta i površina rudnog polja. Istražni radovi u Loparama su rađeni sa oko 50 bušotina, a te bušotine nisu ostvarile vidljive štete na okoliš što se može vidjeti na mjestima izrade bušotina.

U Zenici je 22.11.2023. godine održana jednodnevna edukacija o uticajima tzv. zelenog rudarstva za 35 predstavnika ekoloških udruženja, grupa i aktivista iz cele BiH. To je bio jedan u nizu treninga koje organizuje sekretarijat Eko BiH mreže, a finansira vlada Švedske. Predavači na treningu bili su prof. dr. Ratko Ristić, profesor na šumarstvu Univerziteta u Beogradu, bio i u Tuzli, dr. Dragana Đorđević, naučna saradnica Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Beograd, bila i u Tuzli prof. dr. Dalibor Balian sa Šumarskog fakulteta u Sarajevu, bio i u Tuzli, i akademik i osnivač Udruženja geografa u BiH prof.dr. Muriz Spahić. I tako su dva šumara, tehnolog i geograf držali u Zenici obuku o zelenom rudarstvu.

Analizirao sam tri opisana događaja i zaključio da se na sva tri događaja često pojavljuju iste osobe. Zar nema i drugih eksperata da nešto kažu o rudarstvu litijuma? Zabrinjavajuće je što su govornici na svim tribinama osobe koje dolaze iz Srbije. Lepo je ugostiti prekodrinske komšije, ali se pitam - zar to u BiH nema stručnjaka koji mogu nešto više, ili manje, reči o eksploataciji litijuma i drugih metalnih mineralnih sirovina, nego što to čujemo od govornika iz Srbije? Ili to ekološki pokret koji organizuje tribine ima nekih zadnjih namera pa nam potura nekompetentne stručnjake i ekološke buntovnike iz Srbije?

Decenijama sam prisutan u nevladinom sektoru, i dobro su mi poznati mehanizmi finansiranja aktivnosti koje realizuju ekološke nevladine organizacije, pa i pokret građana Karton revolucija. Karton revolucija se, po mom mišljenju, istinski bori za prava pojedinca u BiH društvu, to poštujem i podržavam. Nakon tribine u Tuzli, ostao mi je upitnik kako je Karton revolucija finansijski uspela organizovati zahtevnu tribinu. Nije bilo zahvalnice donatoru (ako ga je bilo), niti znaka donatora na baneru (ako ga je bilo), a organizovan je masovni dolazak učesnika iz Srbije, bijeljinske, dobojske, ozrenske, kakanjske regije, što me podsetilo na predizborne skupove kad glasači iz raznih mesta dolaze autobusima u jednu salu da popune brojnost i pokažu masovnost mahanjem zastava. Da ne bude greške, video sam i Tuzlaka meni poznatih. Pitao sam se kako je Karton revolucija obezbedila učešće govornika, reklamni materijal – baner, korišćenje velike sala BKC Tuzla – ako je sve to bez plaćanja onda su vrhunski organizatori tribina. Ako su plaćali, bilo bi red da se javno zahvale onima koji su dali novce da se održi tribina.

Možda će neka od reakcija čitalaca biti "zaboravili smo da kažemo da je tribinu podržala...". Možda će oni kojima se tekst ne sviđa pisati kako je Knežiček "vakav, nakav" i slično. A ja odmah pišem da sam dva puta i gori i lošiji nego što će bilo ko i bilo šta napisati. A možda se u komentarima pojavi i obaveštenje da sam igrač za strane rudarske kompanije, kao što se govorilo na tribini u Loparama i Tuzli da profesori Rudarskog fakulteta u Beogradu imaju neke poslovne veze sa svetskim rudarskim kompanijama pa ne žele da učestvuju na tribinama. E tu će biti u pravu, i da znaju da je moja cena jedno tele svezano za žutu banderu na mostu kod Tuzlanke.

Ja svojim pisanjem dajem do znanja javnosti da invazija ekologa može da pomogne, ali može i da nanese nemerljivu štetu BiH zajednici. Ekolozi će snositi deo odgovornosti za ekonomsku stagnaciju društva. Ekolozi napadaju na rudarstvo, ne nude alternative za mesta potencijalnih rudnika, a koriste nekompetentne i nestručne uvozne alate da ubede javnost da rudarstvo nije potrebno Bosni i Hercegovini. A rudarstvo je itekako potrebno Bosni i Hercegovini. A za Srbiju ne znam".

(tuzlarije.net)   

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (38)

Loading
Sanja

09.03.2024 22:02

Mogu da se kladim da se Ćuta tu slučajno pojavio posle pijanstva veče pre..

Milanka

09.03.2024 22:06

Opozicija radi na svemu što je protiv interesa Srbije

Ana

09.03.2024 22:08

Ćuta besan na samog sebe.Prvo tražio da se zabrani iskopavanje litijuma.Litijum je trebao Čuta da iskopava u Srbiji, po direktivi stranih ambasadora.

Jovan

09.03.2024 22:09

Ma šta Ćuta drugo i da radi, samo laži i neistine izgovara. Navikli smo to od njega!

Darko

09.03.2024 22:10

Ćuta, opozicija to su ljudi koji rade protiv naše države i stalno plasiraju nove i nove laži. Jadni su.

Nenad

09.03.2024 22:11

Ma odkud se pa ćuta stručnjak novinar u sve razume, da nije postao prorok.

Nikola

09.03.2024 22:13

Opozicija se svim snagama bori protiv srpske vlasti, spremna je na sva sredstva.

Iva

09.03.2024 22:13

Ćuta samo priča u prazno, građani Srbije vrlo dobro znaju ko je on.

Ena

09.03.2024 22:13

Lažni ekolog Ćuta verovatno nije popio dovoljno vinjaka, pa zato nije baš puno pričao.

Rad

09.03.2024 22:14

Lazni ekolozi su Srbiji naneli mnogo zla . Sada pruzaju pipke i dalje

Mia

09.03.2024 22:15

Pitam se u kom svojstvu pozivaju lažne ekologe na tribine o temi za koju Ćuta uopšte nije kvalifikovan.

Slavka

09.03.2024 22:16

I umesto da se priča o eksploataciji litijuma govornici skrenuli sa svojih tema a Ćuta kao najveći zagovornik zelenih priča o političkom stanju u Srbiji i inostranim investicijama. Ko je tamo bio pametan, niko, sve lud do ludoga

Dejan

09.03.2024 22:17

Ćuta se bori protiv srpske vlasti, bilo gde da se pojavi u regionu bori se da umanji značaj srpske vlasti.

Liki

09.03.2024 22:18

Da li ovo govori Cuta, il iz njega alkohol progovara.

Nina

09.03.2024 22:19

Epidemija lažnih Ekologa se proširila i na region.

Bojan

09.03.2024 22:21

Bolest zvana Lažni ekolozi se širi i na Bosnu.

Ana

09.03.2024 22:25

Ćutao studirao dramsku umetnost i baš je "kompetentan" da govori o eksploataciji litijuma.

Milijana

09.03.2024 22:27

Ćuta drnuo vinjaka pa ne zna šta bulazni.

Nenad

09.03.2024 22:30

Ova opozicija uz sve se meša, ni eksploatacija litijuma joj nije nepoznato.

Bojan

09.03.2024 22:33

Lažni ekolozi pokušavaju da osvoje čitavu planetu.

Zija

09.03.2024 22:38

Eto lepo čovek objasnio kako funcionišu ekološka udruženja kad je recimo, rudarstvo tema. Pozovu se svi stručnjaci, ali ni jedan iz oblasti rudarstva, i onda mogu da se pričaju priče i zavarava narod do mile volje. Sve naopako.

Goran

09.03.2024 22:39

Sramno je šta opozicija radi, spremna je da se odrekne svog srpstva samo ako bi došla do vlasti.

Mile

09.03.2024 22:43

Mislim, ako je Ćuta pozvan na sastanak ekologa, to je u startu totalni fijasko, jer on je čovek totalni promašaj.

Daca

09.03.2024 22:46

Ćuta se ipak najviše razume u flašu, to mu je onako uža specijalnost.

Bubi

09.03.2024 22:51

Opozicija radi sve sto je protiv Srbije a u njihovom interesu

Cole

09.03.2024 22:57

Cuta je enolog ko sto sam ja astronaut

Ivan

09.03.2024 22:58

Ćuti se od alkohola priviđaju razne stvari.

Daca

09.03.2024 23:01

Ako je Ćuta bio pozvan na ovako važan satanak ekologa, onda je to vrlo neozbiljan sastanak.

Nenad

11.03.2024 06:32

Cuto pijanduro kad te budem video kod kuma u Žarkovu ni ono žuto 💩 ti nece pomoci. A njega posebno cekam da napravim lepog coveka, nego onaku majmunsku facu.

Laufer

11.03.2024 10:34

More,ako i ja drmnem pola flaše vinjaka,zovite me na bilo koju tribinu,sve znam i u sve se razumem...od ginekologije do rudarstva...