ivica dačić
Foto: Tanjug/Foto: Tanjug

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić obišao je danas na međunarodnom aerodromu Entebe u Ugandi koncept  “Uganda trejd hab – Uganda konekt” koji postoji i u Beogradu i promoviše saradnju dve države i njihove kulture.

Dačića je na aerodromu Entebe dočekala i srpska pesma “Tamo daleko” koja se mogla čuti iz ovog restorana-marketa.

Uganđanin Ričard, koji radi u beogradskom habu “Uganda konekt” rekao je Dačiću da je danas došao da predstavi svom narodu srpsku kulturu i srpsku prestonicu.

“Najviše im se sviđa hrana, ali i to što su Srbi visoki i nasmejani. Volimo u Ugandi i sport, pa tako svi znaju Nemanju Vidića”, rekao je on na odličnom srpskom i objasnio da je srpski jezik naučio na Filološkom fakultetu gde je studirao.

“Ja sam odabrao muziku ‘Tamo daleko’, Marš na Drinu”, rekao je Ričard, a Dačić je u šali prokomentarisao: “Dobro - srpska šajkača u Entebeu”.

Koncept “Uganda konekt” otvoren je tokom posete predsednika Ugande Joverija Kagute Musevenija prošle godine u Beogradu i od tada posetioci imaju priliku da uživaju u jedinstvenim proizvodima iz Ugande i da kupe afričke proizvode koji se ne mogu naći u marketima počev od vanile i drugih raznih začina, čokolade, kakaa preko različitih vrsta kafe, za koju domaćini tvrde da je najbolja na svetu.

Uganda konnekt restoran zamišljen je kao poseban spoj srpske kuhinje i nacionalne kuhinje Ugande, a nastao je saradnjom dve države.

Dačić je tokom posete Ugandi obišao i slobodnu zonu gde je istakao da dve zemlje mogu da unaprede saradnju u raznim oblastima – od digitalizacije do medicine i saobraćaja, prenosi Tanjug.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading