Radeta
Foto: ATA IMAGES/Foto: Ataimages

Vjerica Radeta, potpredsednica Srpske radikalne stranke, dugo je na političkoj sceni. Stavove, za razliku od mnogih drugih, nije menjala čak ni kada su oni uslovno rečeno postali nepopularni.

O tome i drugim važnim temama govorila je za nedeljni intervju našeg lista.

Srbi na Kosmetu su svakodnevno na meti Aljbina Kurtija i njegovog režima. Šta nam je činiti?

- Važno je da budemo jedinstveni u zaštiti našeg naroda na Kosovu i Metohiji. Oni to zaslužuju, jer su najbolji deo srpstva. Srbija mora učiniti sve što je moguće da se diplomatskim putem izborimo za prava Srba na Kosovu i Metohiji i da im pomognemo u njihovoj očiglednoj nameri da ostanu na svojim ognjištima. Ako Zapad i Kurti nastave u smeru kojim su krenuli, ako svakodnevnim progonom i maltretiranjem učine život Srba nepodnošljivim, onda i Srbija mora preduzeti i one manje popularne mere, pošto naš narod moramo zaštiti.

Posle događaja u selu Banjska na Srbiju se, narodski rečeno, obrušilo kuso i repato. Očekujete li da će se ti pritisci dalje intenzivirati?

- Grupa Srba u Banjskoj se nekim malim ustankom digla protiv šiptarske tiranije. To je legalno i legitimno i mi u Srpskoj radikalnoj stranci smo ih podržali, oni su heroji, pogotovo oni koji su dali živote za slobodu svojih porodica i svoga naroda.

Posebno nas napadaju zbog toga što je Milan Radoičić pušten iz pritvora, iako su mu je oduzet pasoš i mora redovno da se javlja policiji?

- Milan Radoičić nije smeo biti pritvoren. I on je jedan od heroja i bio je to i pre događaja u Banjskoj. Pozitivno smo ocenili odluku Višeg suda u Beogradu da mu se ukine pritvor i nadamo se da će i Apelacioni sud potvrditi tu odluku. Ne postoji nijedan razlog za određivanje pritvora Milanu Radoičiću. Naravno, napadaju nas zbog Radoičića tvorci lažne države Kosovo sa Zapada, antisrpske nevladine organizacije u Srbiji, plaćenički mediji i prozapadni političari koji po mišljenje idu u zapadne ambasade u Beogradu. Isti oni koji nas napadaju samo zato što smo Srbi.

Predstavnici SRS često poručuju da ne treba slepo da se držimo puta u EU. Koji bi to put vaša partija izabrala da ste na vlasti?

- Mi smo protiv ulaska Srbije u Evropsku uniju zato što nam otimaju Kosovo i Metohiju i zato što ne bi stali sa rasparčavanjem Srbije i kada bi nekom palo na pamet da prizna tu lažnu šiptarsku državu. Srpski radikali oduvek zagovaraju najbližu moguću saradnju sa Ruskom Federacijom i drugim prijateljskim državama. Rusija je garant očuvanja celovite Srbije sa Kosovom i Metohijom u njenom sastavu.

 Mehanizam u Hagu traži, između ostalih, vaše izručenje. Šta je vaša poruka za njih?

- U tom mehanizmu, što bi rekao naš narod, mlate praznu slamu. Oni više nemaju nikakvih nadležnosti, a vole da mesečno prime pedesetak hiljada evra i onda izmišljaju nekakva nepoštovanja suda i traže da oni tamo sude nama zbog navodnog nepoštovanja suda. To je nemoguće, Viši sud u Beogradu je pre nekoliko godina rešenjem utvrdio da nema pravnog osnova da Srbija izručuje svoje državljane Mehanizmu u Hagu i to rešenje obavezuje nadležne organe. Evo sad su pokrenuli postupak za nepoštovanje suda protiv dr Vojislava Šešelja i njegovih saradnika Ljiljane Mihajlović, Miljana Damjanovića, Ognjena Mihajlovića i Miroljuba Ignjatovića. I šta čovek da im poruči? Da su gomila besprizornih i pohlepnih mrzitelja srpskog naroda koji moraju živeti sa frustracijama koje su dobili u toku procesa protiv Vojislava Šešelja.

 U decembru ćemo izgleda na izbore. Hoćete li sami ili u nekoj koaliciji? I s kim biste mogli zajedno posle izbora ukoliko pređete cenzus?

- Mi se neprekidno pripremamo za izbore. Sređujemo stanje u stranačkim odborima, određujemo biračke odbore i izlazimo na izbore koji god i kada god budu. Još ranije smo tražili raspisivanje parlamentarnih izbora zato što je danas svima jasno da je ugrožen status Narodne skupštine i da je neophodno da se srpski radikali vrate u Skupštinu. O svim detaljima u vezi sa izborima odlučujemo na sednici Centralne otadžbinske uprave i to tek nakon raspisivanja izbora.

 

Iskustvo 5. oktobra nam

je dovoljno za tri života

Takozvana prozapadna opozicija ne odustaje od protesta, iako je broj okupljenih sve manji. Šta će na kraju s tim protestima biti?

- Ti protesti će trajati onoliko koliko to budu zahtevali iz zapadnih ambasada. Na početku protesta bilo je dosta naroda koji je u dobroj veri izašao, ne da protestuje već da pokaže saosećanje sa žrtvama od 3. maja u školi „Vladislav Ribnikar“ i u Mladenovcu. Broj se smanjivao jer su ljudi shvatili da neki prozapadni političari zapravo žele vlast bez izbora. Oni bi to i dalje, ali verujem da je u Srbiji zauvek prošlo vreme revolucionarnog preuzimanja vlasti. Iskustvo 5. oktobra dovoljno nam je za tri života.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (16)

Loading
Borko

08.10.2023 07:56

Rusija je uvek bila garant slobode i nezavisnosti

Alex

08.10.2023 07:57

Saradnja sa svima ali Rusija i Kina su nam jedini čvrsti prijatelji

Darko

08.10.2023 07:58

Srbija je samostalna i nezavisna a Rusija nam je prijatelj

Borko

08.10.2023 07:59

Istina je da nam je Rusija najverći prijatelj

Alex

08.10.2023 08:00

Rusija je jedina normalna država u Evropi

Darko

08.10.2023 08:01

Srbija i Rusija su prijateloji kroz istoriju

Peđa

08.10.2023 08:02

Rusija je uvek bila tu da nas podrži i to je istina

Ana

08.10.2023 08:07

Rusi su pokazali da su nasi veliki prijatelji.

Tanja

08.10.2023 08:10

Vučić jako dobro vodi spoljnu politiku, održava dobre odnose i sa Istokom i sa zapadom.

Neda

08.10.2023 08:13

Rusi su uvek bili uz nas i Srbija ce uvek to da ceni i nikada nece da iznwveri svoje prijatelji

Ana

08.10.2023 08:13

Rusija je uvek pružala podršku Srbiji.

Rada

08.10.2023 08:14

Na sva aktuelne teme odgovara realno i objektivno

Tanja

08.10.2023 08:17

Koliko god da je borba teška, Srbija neće odustati od KiM

Sanja

08.10.2023 08:17

Srbi na KiM su se pobunili jer više ne mogu da trpe Kurtijev teror

Ana

08.10.2023 08:22

Srbija je uvek bila,za kompromis,dogovor ,mir i stabilnost...