Ištvan Kaić
Foto: Printscreen/Printscreen

 

Dragan Šolak se ceo svoj život bavi piraterijom, jedino što su na početku karijere to bile video kasete, a danas su to čitave TV stanice, upozorio je analitičar medija Ištvan Kaić!

- Šolak je devedesetih godina krenuo iz Kragujevca kao sitni vlasnik video kluba, prve pare zaradio je piraterijom VHS kaseta, ali kako pratite njegov razvoj u biznisu videćete da se on piraterije nije odrekao, naprotiv, stalno je usavršavao, tako da sada manipuliše televizijama, međunarodnim konvencijama o radu medija, jedino što to malo bolje kamuflira nego na počecima jer ima više para - izjavio je Kaić u intervjuu za RTV Pančevo.

Govoreći o dvosatnom filmu TV N1 protiv kompanije Telekom Srbija, Ištvan Kaić naglašava da je reč o manipulaciji po nalogu njihovih vlasnika Dragana Šolaka i Junajted Grupe.

Propagandni film je, kako objašnjava, napravljen iz dva osnovna dela: jedan, gde se targetira Telekom, i drugi, gde se brani Šolakov lik i delo.

Ištvan Kaić o propagandnom filmu TV N1 PROTIV TELEKOMA: Od prve do poslednje reči MANIPULACIJA

Profimedia

 

 

- Taj film, naravno, nema veze sa objektivnim novinarstvom. Između ostalog, vi nemate jednu kritičku reč o Junajted Grupi, a sve vreme se ili napada Telekom ili glorifikuje Šolak. O njemu, na primer, govori potpredsednica Junajted Grupe, žena koja mu je davala veliki novac dok je radila u Evropskoj banci za obnovu i razvoj, koju je Šolak bukvalno kupio i potom zaposlio kod sebe. TV N1 se ovde bavila takozvanim korporativnim novinarstvom, njih ne zanimaju etički postulati, nema razlike između interesa tog medija i interesa njihovog vlasnika, oni su praktično PR servis Junajted Grupe - objasnio je Ištvan Kaić i podsetio da sa N1 uporno tvrde da se Junajted Grupa ne meša u njihovu uređivačku politiku iako svi dokazi govore suprotno.

Na primer, i u pomenutom filmu i inače, TV N1 neće objaviti ni jednu negativnu reč o svojim vlasnicima, niti će preispitati uspon i poslovanje SBB, iako za sebe govore da su “profesionalni, kritički medij”.

- U ovom filmu imali smo na delu prećutkivanje, potiskivanje vrlo važnih aspekata cele priče, na primer kako se SBB vremenom razvijao, ali o tome nećete čuti ni reč, jer se cela istorija SBB svodi na razvoj na račun Telekoma, na uništavanje te kompanije, na korumpiranje njihovih bivših direktora, na zloupotrebu i EPS-a, na prekrajanje zakona i dilove sa političarima bivšeg režima. Znajući sve to, na N1 odlučuju da o tome ćute - upozorio je Kaić.

U toj emisiji je čak kao problematična navedena izjava sadašnjeg generalnog direktora Telekoma Vladimira Lučića da mu je cilj da ta kompanija postane “broj jedan” na tržištu, iako je to cilj svakog ambicioznog direktora u bilo kom biznisu bilo gde.

Ištvan Kaić smatra da su N1 i Junajted Grupa manipulisali i navodnim pokušajem da od Lučića dobiju intervju za svoj propagandni film.

- Njihova namera je bila da razgovaraju sa Lučićem, pa da onda jedan dugačak razgovor, a poslali su mu skoro 20 pitanja, iseku na kratke segmente, kojima bi onda manipulisali po svom nahođenju, vadili bi reči iz konteksta, sve što im ne odgovara izbacili… On ih je, naravno, prozreo i zatražio da objave ceo intervju, što njima nije bilo u interesu. Čak su zahtev gospodina Lučića da intervju, pored kamere N1, snima i kamera Telekoma odbacili kao nekakav “pritisak na novinare”, a isti takav zahtev Vojislava Šešelja za jednu drugu njihovu emisiju su prihvatili! Eto dokle ide to licemerje - objasnio je Kaić.

Krše čak i Evropsku konvenciju na koju se pozivaju

Govoreći o poslovnim manipulacijama Junajted Grupe, Ištvan Kaić je ukazao da Šolakova grupacija i televizije N1 i Nova S grubo krše čak i Evropsku konvenciju o prekograničnom emitovanju TV programa, po kojoj su osnovane i na koju se stalno pozivaju.

Naime, ta konvencija predviđa da se sedište nekog medija određuje prema tome gde ima najveći broj zaposlenih, a to je u slučaju N1 i Nove S naravno Beograd.

- Oni kažu da im je sedište u Luksemburgu, a tamo eventualno imaju neku poslovnu zgradu i možda održavaju sastanke Upravnog odbora. Iz Luksemburga čak ni formalno ne emituju program, već iz Slovenije. Najveći broj njihovih zaposlenih je u Srbiji, u Beogradu, i onda bi u skladu sa Evropskom konvencijom jedino bilo da im je tu i sedište TV stanica. Takođe, sve televizije u Evropi koje emituju program u skladu sa tom konvencijom u državama gde im nije sedište imaju eventualno neku malu redakciju ili par dopisnika i prevodilaca, a Junajted Grupa u Srbiji ima čitave televizije sa stotinama zaposlenih - objasnio je Kaić.

Kako je istakao, sve su ovo primeri Šolakovih manipulacija i kršenja zakona, i kako se gazda Junajted Grupe od početaka karijere do danas u suštini bavi piraterijom.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (5)

Loading
Biserka

26.06.2023 16:17

Kako možemo verovati u verodostojnost informacija koje dolaze od TV N1 kada oni jasno guraju svoju agendu i služe kao propagandni alat?

Mihajlo

26.06.2023 16:19

Gledaoci zaslužuju objektivne informacije, a ne pristrasne prikaze koje se koriste u korporativnom novinarstvu koje praktikuje TV N1.

Dusan

26.06.2023 16:21

Snimanje filma koji je usmeren protiv Telekoma i koji brani lik i delo Dragan Šolaka samo potvrđuje da TV N1 više ne služi javnom interesu.

Marko

26.06.2023 17:14

Sramotni film N1 koji sadrži mnogo neistina!

Marko

26.06.2023 17:14

Sramotni film N1 koji sadrži mnogo neistina!