Nemanja Šarović
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen TV N1

Naime, u postupku pred Centrom za socijalni rad Aleksandra je prijavila Nemanju da je odlagao neophodnu operaciju deteta, a Centar je potvrdu toga dobio direktno od dr Dragana Vukanića, lekara iz Univerzitetske klinike u Tiršovoj.

Propuštena tri termina za operaciju deteta

- Primio sam na pregled pacijenta V. Š. (4) u pratnji majke. Po sprovedenom pregledu, predložena je hirurška intervencija, te zakazan termin u narednih nekoliko dana. Majka je insistirala da i otac da svoju saglasnost, a on je, prema njenim rečima, zahtevao da pre toga razgovara s hirurgom. Dogovoreno je da dođe u narednih nekoliko dana. Tek posle sedam dana otac se pojavio... Roditeljima je naglašena neophodnost hirurške intervencije kako ne bi došlo do ukleštenja sa dalekosežnim posledicama. Intervencija je izvedena tek posle skoro mesec dana pošto su propuštena tri zakazana termina jer otac nije dao saglasnost - stoji u izveštaju dr Dragana Vukanića, piše "Kurir".

Odnos prema detetu posesivan, prema bivšoj ženi neprijatan

Kako se dalje navodi, "tokom detetovog boravka u bolnici odnos oca prema majci na momente bio neprijatan, a prema detetu izuzetno posesivan".

- Pred operaciju otac je napustio odeljenje, tako da je majka ostala sama s detetom. Posle intervencije dete je vraćeno u svoj krevet. Otac se pojavio neposredno potom nervozno i preglasno reagujući, imajući u vidu stanje deteta koje je još bilo pod dejstvom anestezije. Uzeo je dete u naručje, šetao po sobi nosajući ga i tek na moju molbu dete je vratio u krevet. Tom prilikom je čudno reagovao tako što je obučen i obuven legao s detetom u isti krevet u nameri da s njim uspostavi kontakt iako je detetu u tom trenutku bilo neophodno potpuno mirovanje - navedeno je u izveštaju.

Vaskularni hirurg Dario Jocić objasnio je da posledice ovakvog zdravstvenog stanja mogu biti fatalne jer "Osim što boli, može da dođe do gangrene creva i zapetljaja creva, što je dramatično i može imati smrtni ishod".

Nalaz Centra za socijalni rad nestao iz suda

Aleksandra Ilić nije želela da govori o odnosu s bivšim mužem niti o postupku pred sudom, ali je kazala da je sve do detalja opisano u izveštaju dr Dragana Vukanića.

- Izveštaj je deo nalaza Centra za socijalni rad koji je, inače, prvobitno nestao iz Prvog osnovnog suda, a kasnije je napravljen presedan da sud više veruje Nemanji Šaroviću nego imaocima javnih ovlašćenja. U čemu je izuzetnost, njegovoj reči se više veruje nego izveštajima javnih institucija i zašto je Nemanja Šarović poseban da sud u njegovom slučaju stvara presedan u odnosu na ostale građane Srbije - rekla je Aleksandra Ilić.

Šarović: Pet godina se borim za prava svog deteta

Šarović nije želeo da govori o ovom slučaju, ali tvrdi da zdravlje njegovog sina nije time bilo ugroženo.

- Za prava svoga deteta i svoja prava već pet godina se borim kroz institucije u postupcima koje sam ja inicirao. Postupci pred sudom u vezi s maloletnim licima su zatvoreni za javnost. Svoje dete nikad neću gurati u blato kroz tabloide. Jadan je roditelj koji svesno žrtvuje svoje dete zarad malo medijske pažnje i stideće se pred svojim detetom kad-tad - izjavio je Nemanja Šarović.

Ilićeva traži da se Šarović liši prava davanja saglasnosti za zdravstvenu zaštitu, ali i za odlazak deteta na ekskurzije. Radikal zahteva da se majci oduzme pravo davanja saglasnosti da dečak s njim putuje u inostranstvo. Šarović, inače, u Švajcarskoj ima ženu i ćerku, a zahtev je obrazložio time da je „u interesu deteta da sa svojom sestrom uspostavi bliži odnos“, piše "Kurir".

Oduzeto pravo na saglasnost da dete putuje u inostranstvo

Prvi osnovni sud je 26. decembra 2016. doneo presudu u Šarovićevu korist, oslanjajući se na mišljenje nadležnog Centra za socijalni rad Voždovac. Međutim, Apelacioni sud ukinuo je tu odluku 16. marta 2017. i vraća predmet na novo suđenje.

- Prvostepeni sud odluku zasniva na mišljenju Centra za socijalni rad, u kome je, između ostalog, navedeno da tužena nije spremna da izvadi putnu ispravu detetu i ocu da saglasnost za boravak u inostranstvu, ali da je istovremeno saglasna da maloletni V. i M. mogu da održavaju kontakte i neguju odnose u Srbiji, u domaćinstvu oca, pa čak i tužene... Nejasno je na osnovu čega je prvostepeni sud lišio majku prava jer iz pomenutog nalaza Centra ne proizlazi da majku treba lišiti prava, već se ukazuje da bi bilo celishodno da se izvadi pasoš - navedeno je u obrazloženju Apelacionog suda.

Uprkos tome, Prvi osnovni sud je 3. jula 2017. odredio privremenu meru - da se Ilićevoj ipak oduzima pravo da daje saglasnost za putovanje deteta u inostranstvo do pravosnažnog okončanja postupka, na šta se i dalje čeka.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading