Intervju Aleksandra Vučića
Foto: Alo/La Stampa

"Putin i Zelenski sada treba da pregovaraju“

Sprski predsednik nakon sukoba koji su ponovo pokrenuli neprijateljstva na Balkanu: „ Spremni smo za dijalog, i Vašington nam daje za pravo, Kosovo pripada Beogradu. Kremljin? Ne zovem ih godinu dana“

„Kosovo je deo Srbije, to je veoma jasno. To piše u Ustavu Republike Srbije, to potvrđuje i Rezolucija UN-a iz 1999. U čemu je problem?“

Trebalo je da se sastane sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Bratislavi, ali Vučić nije otišao. „Idemo u Kišnjev, ali tamo neće biti Kurtija. U jednoj igri taktičkih dodavanja lopte, koje su prema lideru iz Beograda, krivica Prištine koja ne želi smirivanje na Balkanu.

Predsedniče Vučiću, kosovski Srbi sa Severa prijavljuju nasilje od strane prištinske policije. O kakvim se diskriminacijama radi po Vašem mišljenju?

„Srbi koji žive na Severu i u drugim enklavama, osećaju se napadnuti od strane specijalnih jedinica kosovske policije. Gotovo svake nedelje. Postoje pouzdani izvori koji to potvrđuju. Priština nema pravo da ima specijalnu policiju na Severu. Oni zadržavaju, zaustavljaju, maltretiraju naš narod. Kurti je oduvek govorio: „Mi smo suverena zemlja, imamo pravo da rasporedimo naše snage tamo gde želimo“. Jasno je da to ne može. A on je uradio još više od toga. Ljudi su počeli da protestuju zbog nelegalnih i nelegitimnih izbora za gradonačelnika. Postoje opštine gde je gradonačelnika izabralo 11-oro ljudi. Nije demokratski imati 0,02%. Čak i Amerikanci i EU osuđuju njegovo ponašanje. Ali on ne želi da čuje“.

Šta vi od njega tražite, kako bi se zaustavili protesti?

„Da svoje navodne gradonačelnike odvede na jug i da skloni svoje trupe sa severa. Tada će doći do istinskog pomirenja između Srba i Albanaca. Mi to želimo, spremni smo za mnoge kompromise. Sa druge strane, postoje oni kojima je jedini cilj da proteraju Srbe i da pokažu mišiće. Smirujemo narod, ali ako se nastavi ovako, to neće biti moguće.“

Čak je i državni sekretar SAD-a, Blinken, izgrdio Prištinu. Da li je Kurti u poteškoćama?

„Duboko smo zahvalni našim američkim partnerima što su naglasili čija je krivica, ko je hteo ove incidente. Ali potrebno nam je više. Pritisak međunarodne zajednice kako bi Priština nastupala na racionalan način. Spremni smo za dijalog. Nije bilo lako svariti pregovare onako kako su bili očekivani u Briselu (to jeste da Srbija prizna Kosovo, da dve strane recipročno priznaju dokumenta, pasoše, tablice, da Priština kreira asocijaciju** srpskih opština, primedba urednika)“.

Već mnogo puta ste učestvovali u pregovaračkom procesu sa EU. Posmtrano spolja sve izgleda kao izgubljeno vreme: nastavljate da se međusobno optužujete i tenzije rastu...

„Imamo potrebu da vidimo formiranje asocijacije sprskih opština, potom ćemo biti spremni za druge razgovore.“

Imate li i dalje nameru da uđete u EU?

„Mi smo na tom putu i to su naše vrednosti. Zajedno sa Crnom Gorom, mi smo najnaprednija zemlja čitavog regiona. Naša ekonomija čini 50% ekonomije na Zapadnom Balkanu. Pripadamo Evropi, nadam se da ćemo u budućnosti brže napredovati“.

Šta će biti sa sankcijama Rusiji? To je jedan od uslova, ali vi to odbijate.

Za 4 od 5 Rezolucija UN-a, glasali smo u liniji sa ostalim zemljama EU. Nemamo problema da podržimo teritorijalni integritet Ukrajine. Pripadaju joj Krim, Donbas, Zaporožje i Herson. Osuđujemo agresiju. Ako govorimo o procesu pristupanja, šest meseci pre ulaska, trebalo bi da budemo kompletno usklađeni sa evropskom spoljnom politikom“.

Dakle, za sada ništa od sankcija, potom će se videti?“

„Postoje određene razlike koje proističu iz onoga što smo proživeli pre 25 godina“.

I dalje kupujete gas po ultra povoljnim cenama iz Moskve. Hoćete li se odreći toga?

„Odlučujemo se i za druge opcije, sa interkonektorom Bugarska-Srbija uzimaćemo gas iz Azerbejdžana, a tečni prirodni gas iz Aleksandropulosa. Činimo to zajedno sa Evropskom zajednicom. „

Lider Republike Srpske Dodik otišao je kod Putina. A Vi? Kada ste se čuli s njim poslednji put?

„Nisam razgovarao s Putinom više od godinu dana. Ali sreo sam se sa mnogim liderima EU koji su ga posetili i s njim razgovarali. Msilim da nije ništa negativno razgovarati sa nekim. Ali to ne činim jer bi sve rekli vidi Srbe. Ono što žele da zabrane nama, dopuštaju sebi“.

Intervju Aleksandra Vučića

La Stampa

 

Da li smatrate Rusiju i Kinu pouzdanim saveznicima?

„Svako u svetu ko se drži međunarodnog prava naš je partner. Ne stidimo se da to kažemo. Italija je, na primer, naš veliki prijatelj iako je priznala nezavisnost Kosova. Često razgovaram sa Tajanijem i sa Melonijevom. Kina postaje sve važniji investitor za nas, kao i Rusija, Kazahstan, Ukrajina. To je politika.“

Vi dobro poznate Putina.

„Da, tako je“.

Kada će zaustaviti rat i sesti za sto?

„Ja bih voleo da vidim obojicu, Zelenskog i Putina, što je pre moguće, da sede za istim stolom. To je uvek bolje nego voditi rat“.

Koji bi to kompromis mogao da bude prihvatljiv za njega?

„Obojica moraju da nađu zajednički imenitelj. Takođe i Zapad, zajedno sa Ukrajincima. Neophodni su ustupci sa obe strane. Inače ćemo imati još sukoba. Što je pre moguće, to bi bilo najbolje sa čovečanstvo, za čitav svet. Znam da to nije popularno jer postoji izvesna vrsta zabrane na mir, ali vreme je da se ulože enormni politički napori da bi se postiglo bilo kakvo primirje. Ali ne uz jednostrano postavljanje uslova“.

Bojite li se da mogu da izbiju novi konflikti, na Balkanu na primer?

„Verujem i nadam se da ne, ali ja govorim o srpskoj strani, ne u ime drugih“.

Zajednice na Severu

Srbi koji žive na Severu osećaju se napadnutim od strane specijalnih policijskih snaga Kosova

Ulazak u EU

Mi smo na tom putu, to su naše vrednosti i nadamo se da ćemo načiniti brže korake

Mir u Ukrajini

Neophodni su ustupci obe strane, inače ćemo imati još konflikata

Juče u „La Stampa“

Nato je najavio da će poslati još trupa na sever Kosova gde je u ponedeljak došlo do žestokih sukoba: protesti u zonama sa većinskim srpskim stanovništvom, izbili su nakon izbora gradonačelnika albanske nacionalnosti, uprkos tome što je neizlazak na birališta dostigao 97%.

I EVROPSKA UNIJA JE ALARMIRANA. STRAHUJE SE OD NOVIH NASILJA U MITROVICI

Nastavljaju se protesti, SAD protiv Prištine

„Odluke Prištine pothranjuju tenzije“. Nije mogao da bude jasniji državni sekretar SAD-a, Entoni Blinken, koji je na prilično neuobičajen način, komentarišući situaciju visoke tenzije na severu Kosova, kritikovao ponašanje vlade Aljbina Kurtija. U prošli ponedeljak, tokom protesta zbog izbora lokalnih gradonačelnika u zonama sa većinskim srpskim stanovništvom (na birališta Srbi nisu izašli masovno i stoga se izbori smatraju nelegalnim), lokalno stanmovništvo sukobilo se sa kosovskim specijalnim snagama i vojnicima iz misije NATO, Kfor-a. Bilans: 25 ranjenih, od kojih su neki ozbiljnije ranjeni, od kojih 11 italijanskih pripadnika puka Alpini i 14 mađarSkih vojnika. Amerika traži sada deeskalaciju i polazi od saveznika: „Priština da ukloni policijske snage raspoređene u ovoj zoni“, izjavio je Blinken.

Od srpskog predsednika Vučića traži da snizi stepen gotovosti svojih oružanih snaga na granici sa Kosovom i da zatraži od Srba iz kosovskih enklava da prestanu sa provokacijama i napadima na trupe KFOR-a. Isti apel uputio je najpre Kurtiju Makron kao i visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Borelj: „Situacija je opasna i neodrživa“, izjavili su.

Dok je američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil bio još eskplicitniji: „Biće posledica po bilateralne odnose sa Prištinom“. Do te mere da je Kurti izjavio da je začuđen zbog napada koji „penalizuju“ Kosovo. I iskazao raspoloživost da razmisli da li će poništiti izbore. U opštinama na severu, Srbi ne odstupaju ni pedalj sa lica mesta.

Goran Rakić i Igor Simić, odnosno lider Srpske liste, partije srpske manjine na Kosovu i njegov portparol, pregovarali su ispred bodljikave žice sa oficirom koji je delegiran ispred KFOR-a oko postizanja dogovora, na nekoliko metara od zgrade Opštine grada Zvečana. „Oslobodite ulicu i pustite nas da prođemo, oslobodite uhapšene mladiće koje ste tukli“, rekao je Simić.

I dodao je: „Optužuju nas da smo udarili na snage NATO-a , ali mi smo žrtve“. Predstavnik KFOR-a stavio je do znanja da će razmotriti zahtev.

A zatražio je u zamenu garancije u vezi sa kontrolom naslja. Ali već danas, tenzije bi mogle da se pojačaju, ako pripadnici albanske nacionalnosti sa Kosova*** („kosovari“ u italijanskom – primedba prevodioca) pokušaju da načine prodor prema sprskim opštinama na Severu, preko mosta u Mitrovici.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (109)

Loading
Milovan

01.06.2023 17:15

Predsednik Vučić je napravio odlične diplomatske poteze danas,i nadamo se pomogao da se Srbima na Kosovu i Metohiji omogući normalan život

Mima

01.06.2023 17:17

Samo da Krti povuce svoje specijalce i sve ce se smiriti.

Nataša

01.06.2023 17:32

Da bi bio mir Kurti mora da bude sankcionisan.

Nataša

01.06.2023 17:34

Kurtijeve trupe treba da se povuku i prestane teror i nasilje nad Srpskim narodom.Evropa treba da utiče u tom pravcu.

Branko

01.06.2023 17:56

Od Kurtija očekujemo da povuče gradonačelnike i formira ZSO.

Andjela

01.06.2023 17:57

Krajnje je vreme da se neko obracuna sa Kurtijem koji na sve moguce nacine podriva mir u regionu.

Aca

01.06.2023 17:58

Svi znamo da Kurti ne zeli da povuce svoje trupe sa severa Kosmeta jer on ume samo nasiljem da se sluzi.

Sara

01.06.2023 17:58

Priština samo želi da izazove nemire i udalji nas od dijaloga!

Deki

01.06.2023 17:59

Kurti je glup i ne razmišlja o posledica,stižu mu sankcije jedna za drugom.

Milena

01.06.2023 17:59

Srbija i Beograd poštuju rezoluciju 1244 i uvek su za kompromis,za razliku od Prištine i Kurtija koji na to nikada nisu spremni.

Ivana

01.06.2023 18:04

Neka Kurti povuce trupe, zelimo mir i ne damo nasu teritoriju

Dragana

01.06.2023 18:04

Glavni problem je Kurti i njegovi ROSU specijalci, da nije njih, na KiM bi bilo mirno.

Kaca

01.06.2023 18:07

Srbija ima visok prag tolerancije prema agresivcima. I dalje mirno protestvuju iako su okruzeni Kurtijevom vojskom koja je iskazala agresiju u vise navrata, a lazni gradonacelnici dali sebi za pravo da nasilno zauzmu funkcije koje nisu po zakonu osvojili.

Lela

01.06.2023 18:39

Nadamo se da će se naći neko rešenje za izlaz iz ove situacije koja trenutno vlada na severu KiM, i da će bitu u korist napaćenog srpskog naroda.

Kale

01.06.2023 18:40

Apsolutno svima je jasno da je smirivanje Kurtijeve samovolje ključ rešenja na KiM.

Hana

01.06.2023 18:40

Nemire na KiM je izazavao Kurti i sada je dužan da ih povuče sa Severa u što kraćem roku.

Ana

01.06.2023 18:40

Srbi trpe svakodnevna maltretiranja na KiM, zapad uporno okreće glavu na drugu stranu, sada su I oni uvideli šta je istina i šta se zapravo radi na KiM.

Drakce

01.06.2023 18:46

KiM je Srbija ma koliko to albanci negorali. Bolje bi im bilo da se smire i povuku naoruzane.

Radovan

01.06.2023 18:51

Kurti je izazvao nemire i prolio srbsku krv.

Stefan

01.06.2023 18:53

Radno je svakog dana za prvog čoveka borba oko KiM se nastavlja

Jela

01.06.2023 19:48

Srbi na mirnim protestima čuvaju svoja ognjišta i imaju pravo na to.

Jela

01.06.2023 19:49

Srbi su svoji na svome na KiM,Kurti nek se povuče

Gaga

01.06.2023 20:25

Kurti ne zeli da se situacija na KiM smiri i normalizuje.

Viki

01.06.2023 20:26

Kurti maltretira nas narod vec mesecima ,a niko da reaguje.

Ivaa

01.06.2023 20:27

Srbija će se uvek zalagati za mir, ali neće ni dozvoliti da Kurti maltretira srpski narod na Kosovu.

Filip

01.06.2023 20:27

Pristina ne zeli mir i resavanje situacije vec da nastavi sa provokacijama .

Ema

01.06.2023 20:30

Kurti mora hitno da povuce svoje trupe jel nemaju sta da traze tamo.

Gaga

01.06.2023 20:31

Kurti zeli da otera nas narod sa KiM i da ne ostane ni jedaj srbin.

Gaga

01.06.2023 20:31

Kurti zeli da otera nas narod sa KiM i da ne ostane ni jedaj srbin.

Viki

01.06.2023 20:32

Napokon ce neko da postavi Kurtija na mesto i spusti ga malo na zemlju.

Ema

01.06.2023 20:35

Samo nasa zemlja zeli da se situacija smiri i da se cuva mir.

Filip

01.06.2023 20:40

Nemiri na KiM bi prestali kada bi se Pristina urazumila.

Ema

01.06.2023 20:42

Nasem narodu je dosta maltretiranja , mora da se brani.

marko

01.06.2023 21:21

Samo da Krti povuce svoje specijalce i sve ce se smiriti.on je okidac nasilja i niko drugi.

Darko

01.06.2023 22:00

Sada je pravi trenutak da međunarodna zajednica obuzda Kurtija da prestane sa ovim terorom kako bi se konačno živelo mirno na KIM.

Nana

01.06.2023 22:29

Očekujemo da Kurti povuče gradonačelnike i formira ZSO.

Miki

01.06.2023 22:34

Svima je jasno da nemire stvara Priština. Odličan govor našeg predsednika Vučića!

Tanja

01.06.2023 22:34

Kosovo i Metohija je naša svetinja i naša zemlja koje nećemo nikada da se odreknemo.

Tanja

01.06.2023 22:34

Kosovo i Metohija je naša svetinja i naša zemlja koje nećemo nikada da se odreknemo.

Pavle

01.06.2023 22:35

Kada Kurti povuce svoje lazne specijalce koji imaju samo cilj da maltretiraju nas narod, moci ce da dodje do smirivanja tenzija.

Olja

01.06.2023 22:35

Tako je, bravo za predsednikovu hrabrost da im sve ovo kaže.

marko

01.06.2023 22:36

srbi se sve vreme zalazu da samo kurti povuce svoje trupe i mir ce biti

Ena

01.06.2023 22:36

Ceo svet polako shvata ko je u pravu na Kosovu, a za to je umnogome zaslužan Vučić.

tijana

01.06.2023 22:37

vucic napravio strasan diplomatski potez

Iva

01.06.2023 22:37

Kurti je prevršio sve mere i ovi napadi na Srbe na KiM će se njemu obiti o glavu.

Zoka

01.06.2023 22:38

Bednik Aljbin Kurti neka povuče svoje ljude iz srpskih opština i problem je rešen.

Kilo

01.06.2023 22:38

Stvar je veoma jasna! Ako se zeli mir, morace ovako.

Zora

01.06.2023 22:38

Kurti nije zainteresovan za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Teško je sa njim pregovarati.

Lidija

01.06.2023 22:38

Kurti nek' se povuče, Srbija i srpski narod na KiM nikada neće dozvoliti da im Priština i zapad otimaju ono što je njihovo!

Stanislav

01.06.2023 22:39

Sve sto Vucic radi i preduzima je u interesu naroda i Srbije.

Ana

01.06.2023 22:39

Za svaku osudu su napadi na Srbe koje je na KiM organizovao Kurti i to mora da se zaustavi odmah jer je nama cilj mirno rešenje problema.

Anika

01.06.2023 22:39

Jedini problem su gradonacelnici Šiptari koju se sramno zauzeli mesta u nasim srpskim opštinama.

nebojsa

01.06.2023 22:39

samo kad bi kurti prestao da provocira sve bi bilo ok

Marija

01.06.2023 22:40

Vučić je napravio odlične poteze za zaštitu Srba na KIM.

MiliĆ

01.06.2023 22:40

Kurti mora da ispuni zahteve Srba kako bi se smirile tenzije na severu KiM, mora povući svoje nelegalno i nelegitimno izabrane gradonačelnike i da skloni svoje trupe sa severa.

Zoka

01.06.2023 22:41

Za ovo sto se desava na KIM jedini je krivac Aljbin Kurti

Marija

01.06.2023 22:41

Kurti da povuče svoje specijalce iz srpskih opština i da se situacija smiri kako bi se nastavio dalje dijalog.

kruna

01.06.2023 22:41

da na kosovu i metohiji bude mir neko mora kurtija sto pre da smiri

Pajo

01.06.2023 22:42

Krajnje je vreme da se Kurtiju naredi da implementira postignute sporazume iz Brisela prvenstveno formiranje ZSO.

Jovan

01.06.2023 22:43

Srbija samo zeli mir ali druga strana na čelu sa Kurtijem i dalje nastavlja sa provokacijama, a to jedino mogu da spreče veliki svetski lideri.

Zoka

01.06.2023 22:43

Samo da se povuče siptarska policija i gradonačelnici siptari izadju iz naših opština na severu KIM

rastko

01.06.2023 22:43

predsednik vucic ovih dana vuce glavne i odlicne diplomatske poteze

Sreten

01.06.2023 22:43

Vucic vuce vrlo mudre poteze, svaka mu cast.

Tanja

01.06.2023 22:44

Gledajte samo kako ce Vucic na miran nacin da resi Kurtija, samo gledajte.

Mile

01.06.2023 22:44

Srbija nece izazvati nikakav haos, Kurti treba samo da oladi i ostavi srpski narod na KiM na miru..

nele

01.06.2023 22:44

kurti podhitno da se smiri i na kosovu ce biti mir za sve ljude na kosovu,a njega moze samo amerika da smiri a boga mi i Vucic

Danijela

01.06.2023 22:45

Zahtevi Srbije su krajnje jednostavni i nezahtevni. Kurtija treba urazumiti.

Nina

01.06.2023 22:45

Napokon ce neko da postavi Kurtija na mesto i spusti ga malo na zemlju.

Nada

01.06.2023 22:45

Kurti mora da pregovara i mora da se ponaša u skladu sa zakonom,na silu nista ne moze

Filip

01.06.2023 22:45

Priština je deo Srbije i nećemo nikome dozvoliti da nam je otima, uvek će biti srpska pokrajina.

Daca

01.06.2023 22:45

Kurti je naneo toliko stete i nepravde nasim ljudima na KIM, on je glavni izvor nemira.

Stanislava

01.06.2023 22:46

Vučić svakodnevno radi da do eskalacije ne dođe, inspirisan mirom. Bravo!

Jasna

01.06.2023 22:46

Odlicni potezi Vucica, mirnim putem resava stvari, bez ikakvih posledica

Jovo

01.06.2023 22:46

Sve će biti u redu kada pojedinci sa Zapada ne budu huškali pošten narod jedni na druge!

Djina

01.06.2023 22:47

Kurti zeli da otera nas narod sa KIM i mislio je da ce u tome uspeti, ali sad je presao sve mere i granice. Bice jos kritika na njegov racun i pritisak ce se povecavati.

bobi

01.06.2023 22:47

sve dok aljbin kurti ne provocira serbe uvek je mir na KIM

Bojana

01.06.2023 22:47

Srpski narod će se povući onog trenutka kad Kurti povuče svoje trupe i lažne gradonačelnike na Srpskoj teritoriji.

Bojana

01.06.2023 22:47

Srpski narod će se povući onog trenutka kad Kurti povuče svoje trupe i lažne gradonačelnike na Srpskoj teritoriji.

Pedja

01.06.2023 22:48

Kurti je mislio da moze da radi kako on hoce ali konacno neko da ga spusti na zemlju i pokaze mu gde mu je mesto.

cica

01.06.2023 22:48

srbi sa KIM su uvek za mir a kurti samo provocira

Bojana

01.06.2023 22:48

Predsednik Vucic je sve preuzeo da se resi pitanje KiM ali Kurti ne prestaje da provocira i izaziva nerede

Atanasije

01.06.2023 22:48

Kurti mora povući svoje specijalce koji po Rezoluciji 1244 ne smeju biti na severu KiM.

Atanasije

01.06.2023 22:48

Kurti mora povući svoje specijalce koji po Rezoluciji 1244 ne smeju biti na severu KiM.

Ljilja

01.06.2023 22:49

Vučić za Italijanske medije otvoren i iskren!

stefan

01.06.2023 22:49

srbi na KIM nikad nisu doveli u pitanje mir ,aljbin kurti stalno rusi taj mir ljudima na KIM

jelena

01.06.2023 22:50

samo diplomatskim putem strucno bravo predsednice

Sasa

01.06.2023 22:51

Kurti bi trebao da pokaze makar malo dobre volje, da bi doslo do uspesnih pregovora

Žarko

01.06.2023 22:53

Da bi se nastavila normalizacija odnosa Beograda i Prištine neophodno je da Kurti povuče specijalce sa severa kao i nelegalne i nelegitimne gradonačelnike a prvo mora formirati ZSO.

Žarko

01.06.2023 22:53

Da bi se nastavila normalizacija odnosa Beograda i Prištine neophodno je da Kurti povuče specijalce sa severa kao i nelegalne i nelegitimne gradonačelnike a prvo mora formirati ZSO.

Bilja

01.06.2023 22:53

Vučić zeli mir svima,kako izmedju rusije i ukraine, tako zeli da budu i mirni odnosi na KiM

Nenad

01.06.2023 22:54

Vučić je jasno i glasno izneo koje su crvene linije preko kojih nikako nećemo preći.

Sinisa

01.06.2023 22:55

Vučić spreman za nive ko.promise samo da obezbedi normalne uslove za zivot ljudima na KiM

Nenad

01.06.2023 22:57

Kurti je najozbiljnija pretnja miru u regionu i međunarodna zajednica bi morala najozbiljnije da se zabrine za postupke koje Kurtijev režim spovodi.

Mila

01.06.2023 23:18

Vreme je da Kurti prihvati istinu da je lazni predsednik,lazne drzave.I da ostavi Srbe da mirno i normalno vode svoj zivot.

Andrijana

01.06.2023 23:24

Kim je srce nase zemlje. Srbija a i Vucic ne da bas ni milimetar nase teritorije.

Ena

01.06.2023 23:31

Ceo svet polako shvata ko je u pravu na Kosovu, a za to je umnogome zaslužan Vučić.

Anka

01.06.2023 23:40

Kurti je preterao sa svojim nasiljem nad srpskim narodom i imamo pravo da branimo naš narod niko nam to neće zabraniti

Mališa

02.06.2023 00:40

Naša vojska može da bude garant mira na čitavom KiM.

Mališa

02.06.2023 00:41

Srbija može da bude mesto pregovora Rusije i Ukrajine.

Baš

02.06.2023 00:44

KiM su Srbija i konačno počinju da shvataju neki koji do sada nisu hteli.