"ZAGLEDAN SAM U KRST NA KOM JE HRIST RAZAPET" Patrijarh Porfirije obratio se u Somboru povodom godišnjice NATO agresije (FOTO)
Foto: Alo/Foto: Alo.rs

Prenosimo vam govor patrijarha Porfirija:

- Poštovani narode pravoslavni sabrani iz gotovo svakog mesta na molitvu jednome za postradale u nečovečnoj i protivpravnoj agresiji najveće vojne sile, u najnesrazmernijem snaga u bojnom polju od kada je sveta i veka. Svi mi znamo kada je u 1999. u istim ovim satima pala prva bomba, kada su pala razaranja naše otadžbine, naše prirode, imovine i života. Ubijen je i prvi Srbin Radovan Medić.

 

- Opominjemo i sebe i druge da je i našem narodu i čitavom svetu da je najpotrebniji mir, svest da mesta ima za svaku dušu pod carstvom nebeskom. Dok su okolnim putevima jurile krstareće rakete da izruče smrtosnosi tovar, mi danas činimo isto ono što i tada. Somborci su se i tada okupljali na ovom trgu koji se nimalo slučajno zove Sveti Đorđe. Slali su poruke mira i molili se za isti. To isto i mi činimo danas, sabrali smo se da se pomolilmo za one koje su stradali. Mi se danas još usrdnije molimo jer s danas u Evropi vodi vojni sukob koji preti da u vrtlog uvuče čitav svet i prolije nedužnu krv.

- Gradimo i čuvajmo Božji mir u sebi. Najpre sa našim najbližima, sa svima, a onda ćemo biti blagovesnici mira. Molimo se da se naša stradanja ne ponove. Dajmo sve od sebe da ostanemo poslednji za stolom za kojim se traži rešenje koji će očuvati mir ne samo  nama nego svima oko nas. Alo se okrene spirala zla, svi ćemo biti potpuni gubitnic. Zagledan sam u krst na kom je Hrist razapet, na kom je razapeto stotina miliona ljudi iz celog sveta i roda našeg sve od svetoga Kneza lazara do Radovana Medića, Milice Rakić, svih stradalih te kobne 1999. godine. molimo se za sve nevino postradale, naše sunarodnike. Bog neka dušu prosti i da im večni pokoj. Da u zdravlju i radosti, da Bog da dočekamo praznik pobede i vaskrsenje Hrista. Neka ste mi svi živi i zdravi.

Pratite najnovijeVESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading