ISTI SCENARIO Na meti sve što bi moglo da donese bilo kakvu korist Srbiji: Uništili projekat litijuma, sad  smeta i zlato!
Foto: Alo

Tako je N1, deo medijske imperije Dragana Šolaka, objavio tekst „Legenda o zlatu s juga: tražili ga i Miloševićevi generali da spasu Srbiju“. Jasno je već i iz samog naslova da je jedini cilj da se minimizira ili potpuno obesmisli činjenica koja je obradovala svakog ko misli dobro Srbiji - da su na dva lokaliteta u našoj zemlji nađena bogata nalazišta zlata.

UMEŠALI I SLOBU

Podsetimo, predsednik Aleksandar Vučić je nedavno objavio prvo da je nađemo jedno nalazište, za koje se saznalo da je u okolini Žagubice, a potom i drugo. Kako je naveo, to drugo spada među 100 najvećih u svetu i ogromna je razvojna šansa Srbije.

A evo kako o tome izveštava Šolakov N1...

- U izjavi predsednika Srbije prepoznali su se stanovnici juga, gde su, po zvaničnoj statistici, najsiromašnije opštine u državi. Priče o nalazištima, zlatu, rudnim bogatstvima ili zakopanom blagu uobičajene su u ovom delu Srbije, o tome se ispredaju i legende, ali bogatstva još nema - stoji na početku teksta, koji je ceo intoniran u sličnom stilu:

- Voda je njihovo zlato, u letnjim mesecima je nemaju, ne zove se ovo džabe Suva planina. „Će da vidimo šta će da ispadne, vi ste mladi, baba prošla godine“, dodaje meštanka Milica Savić. Istraživanje potencijalno velikog nalazišta predsednik je nazvao državnom tajnom za koju zna troje ljudi u državi. U ovom kraju i dalje su žive priče kako je potraga za zlatom u ne tako davnoj prošlosti proglašena državnom i vojnom tajnom. Dve stotine do četiri stotine kilograma zlata trebalo je da izvuče zemlju iz ekonomske krize. Priča kaže da je akciju potrage za zlatom odobrio Slobodan Milošević, a sprovodili generali. Izvesno je da je na ovom području tada bilo miniranja, a epilog potrage i sama potraga ostali su tajna. To nezvanično i tajno istraživanje neslavno je završeno.

Autor teksta, po gazdinom nalogu ili u najmanju ruku uz njegov amin, svojski se potrudio da izvrgne ruglu svaku šansu da se Srbija razvija i napreduje. Otud i nesuvisla poređenja s vremenom Slobodana Miloševića, njegovim generalima i sličnim stvarima, iako to veze s vezom nema. Ali, po običaju, cilj opravdava sredstvo.

ISPALI GLUPI

Isti scenario, kao što rekosmo, videli smo i kad je reč bila o litijumu. Međutim, isti oni koji su sabotirali na sve moguće načine projekat „Jadar“ nisu se oglasili kada je pre nekoliko dana nemački kancelar Olaf Šolc poručio da ta zemlja nema luksuz da se odrekne litijuma.

ISTI SCENARIO Na meti sve što bi moglo da donese bilo kakvu korist Srbiji: Uništili projekat litijuma, sad  smeta i zlato!

undefined

 

 

- Iskopavanje litijuma je izazovan zadatak, posebno u pogledu životne sredine i društvenih standarda. I u prošlosti smo verovatno bežali od toga... Ali ne možemo da dopustimo taj luksuz ako želimo da stanemo na vlastite noge - doslovno je poručio Šolc.

Tek nakon reči nemačkog kancelara shvatili smo u punom smislu šta nam je govorio predsednik Vučić i koliku smo šansu propustili.

- Stalno se kajem što smo doneli odluku da se odustane od iskopavanja litijuma. Građani su poverovali u teorije zavere vođa protesta koje su finansirale strane fondacije, a svi zajedno smo bili glupi i naivni - kazao je šef države.

Najveća nalazišta zlata

 

lokacija država % u svetskoj proizvodnji

 

1. Nevada gold majns SAD 2,9

2. Muruntau Uzbekistan 2,6

3. Grasberg Indonezija 1,2

4. Olimpijada Rusija 1,1

5. Pueblo vieho Dominikana 0,7

6. Kibali Kongo 0,7

7. Kadija Australija 0,7

8. Lihir Papua Nova Gvineja 0,6

9. Malartik Kanada 0,6

10. Bodington Australija 0,6

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading